המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים: דלקת מפרקים של גיל הילדות
1 מכל 1,000 ילדים בישראל יפתח דלקת מפרקים של גיל הילדות או JIA. מהי המחלה, מהי שכיחותה ומדוע היא פורצת? כתבה ראשונה בסדרה
למרות שדלקת מפרקים נחשבת לנחלתם של מטופלים מבוגרים בלבד, מדובר במחלה שכיחה גם בקרב ילדים. 1 מכל 1,000 ילדים ישראלים יסבול מדלקת מפרקים אידיופטית, או דלקת מפרקים של גיל הילדות.
דלקת מפרקים בילדים ( JIA ) היא שם כולל למספר גדול של מחלות המאופיינות בדלקות מפרקים. דלקת מפרקים בילדים נחשבת למחלה הכרונית הנפוצה ביותר בגילאים הצעירים. בקרב חולים אלה, קיימת חשיבות עליונה לאבחון וטיפול מוקדם, מאחר שבגילאים אלה תהליך הגדילה בשיאו והדלקת עלולה לפגום בו, להותיר נזקים משמעותיים וכן לפגוע בתפקודם החברתי ובבריאות הרגשית והנפשית של הילדים הסובלים ממנה.
מהם הגורמים לדלקת מפרקים בגיל הילדות?
הנטייה להתפתחות דלקות מפרקים באנשים מעל לגיל 40 נובעת ממגוון סיבות וגורמים: דלקות המפרקים והכאבים הנובעים מהן נלווים למחלות ולמצבים רפואיים רבים. מנגד, דלקת המפרקים של גיל הילדות היא מחלה אוטואימונית שבמהלכה המערכת החיסונית של הגוף מזהה את המפרקים כאויב ועל כן פוגעת בהם במטרה לחסלם. הסיבה לזיהוי השגוי אינה ברורה.
כיום, מקובל לחשוב כי קיימת נטייה גנטית להתפתחות המחלה אשר מתעוררת בשל גורמים סביבתיים מגוונים, בהם: חילופי עונות, זיהומים, חיסונים וסוגי מזון מסוימים. למרבה הצער, מדובר במחלה כרונית שצפויה להתפתח בהדרגה ולמשך זמן לא מוגדר.
מהם התסמינים שיעידו על דלקת מפרקים של גיל הילדות?
בגופם של ילדים הסובלים מדלקת מפרקים של גיל הילדות, מתפתחת דלקת במפרק אחד או יותר וגורמת לאודם, נפיחות, כאבים, קושי בתנועה ועוד.
כאשר המחלה מתפתחת, היא נוטה לפגוע ברקמה של המפרקים הגדולים (ברכיים למשל) ואצל חלק מהחולים היא מתפתחת גם בקרסוליים, פרקי אצבעות, מרפקים, לסתות ועוד. הדלקת גורמת לכאב גדול, קישיון, אודם, חום, נפיחות וקושי בתנועה והפעלה של האיברים החולים. בטווח הארוך, המחלה עלולה לגרום לנזק פיזי מצטבר הבא לידי ביטוי בהרס מפרקים ועצמות, כאשר הדלקת עלולה ליצור שינויים במבנה הפרקים ואף באורך העצמות.
דלקת מפרקים של גיל הילדות פוגעת בתחילה ברקמה של המפרקים הגדולים וגורמת לקשיון, כאבים עזים וקושי בתנועת המפרק
מה החשיבות של אבחון וטיפול בשלבים המוקדמים של המחלה?
מיקום הדלקת, מספר המפרקים המעורבים וגיל החולה הם המסייעים לקבוע באיזה סוג של JIA מדובר, כאשר קביעת תת המחלה חיונית מאד. אבחנה זו עוזרת לצפות ולהבין את המחלה וגם להתאים את אופן הטיפול בה.בשנות הילדות גופם של הילדים גדל, משתנה ומתפתח, גם מבחינה רגשית, נפשית ורוחנית. במציאות זו, המחלה ידועה כבעלת השפעה ניכרת על תפקוד חברתי והתפתחותי תקין של הילדים המתמודדים עמה. עם זאת, גילוי המחלה וטיפול בה, עוד בשלביה המוקדמים ביותר, עלול למנוע את תוצאותיה המצטברות. אבחון מוקדם וטיפול בזמן עשויים למנוע נזק בלתי הפיך ובטווח הארוך לסייע באופן ההתמודדות עם המחלה.
הכותב הוא מומחה בראומטולוגיה ומנהל היחידה לראומטולוגיה ילדים במרכז הרפואי מאיר בכפר-סבא. הכתבה בשיתוף פעולה עם ערוץ הרופאים ב-YouTube. הרופאים המתנדבים בערוץ הינם מומחים מובילים ממרכזים רפואיים בכל רחבי הארץ. עוד על המיזם ב: www.doctorschanneltube.org.
לסיוע נוסף והכוונה בהתמודדות עם המחלה ניתן לפנות לאתר עמותת "מפרקים צעירים"