דלג לתוכן

הנקה או שאיבה? היתרונות – והחסרונות שיעזרו לך להחליט

האם הרכב החלב הניתן בהנקה ובשאיבה זהה, כיצד משפיעה ההנקה על החיבור הרגשי עם הרך הנולד והאם מתן חלב שאוב עשוי לתרום לחלוקת הנטל בין בני הזוג? לרגל שבוע ההנקה הבינלאומי, כל מה שחשוב לדעת על הנקה ועל שאיבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/07/2019 תאריך עדכון: 03/02/2021
4 דקות קריאה
כתבת אודיו


הנקה או שאיבת חלב אם הן שתי דרכים המשמשות להזנת התינוק שלך. באופן ביולוגי חלב אם מכיל את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לתינוק הקטן, ומומחים שונים אף ממליצים על הזנה באמצעות חלב אם ולא באמצעות תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) בחודשים הראשונים לחיים. עם זאת, בחירת התזונה המתאימה וצורת ההאכלה משתנה מתינוק לתינוק. נשים רבות אינן בוחרות בהנקה בלבד, אלא משלבות אותה גם עם שאיבה. היתרונות בחלב אם שאוב אמנם דומים לאלה שבחלב אם הניתן בהנקה, אך הם אינם זהים. לכבוד שבוע ההנקה הבינלאומי, אספנו את היתרונות והחסרונות בהנקה ובשאיבה שיסייעו לך לבצע את הבחירה המתאימה ביותר עבורך.

מהם היתרונות בהנקה?

הנקה טומנת בחובה יתרונות רבים שעשויים, על פי מחקרים שונים, למתן את הסיכון להתפתחות בעיות בריאותיות שונות בטווח הארוך, הן אצל האם המניקה והן אצל התינוק. 

מעבר לכך הזנת התינוק בהנקה כוללת גם מספר יתרונות נוספים:

1. מזון "מותאם אישית" לתינוק
חלב אם מהווה מזון מותאם אישית לתינוק, זאת בשל המשוב הפיזי הניתן מגוף התינוק בזמן ההנקה: כאשר התינוק אוכל ישירות משד האם הרוק המופרש מפיו בא במגע עם החלב. אינטראקציה זו שולחת מסרים למוחה של האישה בכל הנוגע לצרכי התינוק. על פי מחקר שבוצע בשנת 2013, אינטראקציה זו בין האישה המניקה לבין התינוק, מבטיחה כי האחרון יקבל את כל הרכיבים התזונתיים להם הוא זקוק, כולל נוגדנים שעשויים להגן על גופו מפני זיהומים. מרכיבי חלב האם משתנים בהתאם לגיל התינוק, לזמן ביום בו מתבצעת ההאכלה והרכב החלב אף עשוי להשתנות במהלך ההאכלה עצמה. 


2. פידבק מידי 
ייצור החלב בגוף האם פועל על פי עקרון של היצע וביקוש. באמצעות המשוב הטבעי שנוצר ניתן לוודא כי התינוק מקבל כמות מספקת של חלב הנדרשת להתפתחות תקינה, ובמקביל למנוע מצב של האכלת יתר. האכלת התינוק באמצעות הנקה בזמנים בו הוא רעב, בהשוואה לשאיבה והאכלה בשעות קבועות, עשויה לעודד את המשך אספקת החלב ולתמוך בקשר האכלה בריא בין האם לתינוק. 


3. יוצרת חיבור רגשי בין האם לתינוק
הנקה מחייבת מגע קרוב בין האם לתינוק, אשר עשוי לתמוך בהתהוות הקשר בין השניים. בנוסף, הנקה יכולה לתרום גם להרגעת התינוק: מחקר שבוצע בשנת 2016  מצא כי הנקת התינוק על לגיל שנה מספקת הקלה בכאב של הפעוט לאחר קבלת חיסון. 


מספר מחקרים הראו כי לתינוקות בני יומם יש צורך פיזיולוגי עז במגע עם הוריהם. סקירה שבוצעה בשנת 2014 לדוגמה, הראתה כי מגע פיזי בין התינוק לאם מיד לאחר הלידה עשוי למתן את הסיכון להתפתחות היפותרמיה אצל התינוק ואף לסייע בהרגעתו. על כן, נשים רבות נוהגות להניק את הרך הנולד מיד לאחר הלידה. 




מהם החסרונות?

1. קושי בביסוס לוח זמנים להאכלה 
בזמן ההנקה אין שליטה על כמות החלב שהתינוק יונק, ולכן פעולת ההאכלה מתבצעת בכל פעם שהוא רעב ולא בזמנים קבועים. הזנה באמצעות הנקה בלבד עלולה להקשות על ביסוס של לוח זמנים קבוע להאכלה. 


2. כאבים פיזיים של האם בשל פעולת ההנקה
נשים רבות סובלות מפטמות כואבות, סדוקות ואף מזיהומים מקומיים בזמן תקופת ההנקה. למרות שמדובר בתופעות שעלולות להתפתח גם לאחר שאיבה, התפיסה הלקויה של התינוק את הפטמה והיניקה האינטנסיבית עלולה להוביל להופעתן בצורה חמורה יותר. 


3. חלוקת הנטל בין בני הזוג לאחר הלידה אינה שוויונית
כאשר התינוק הקטן מוזן באמצעות הנקה בלבד, האחריות על האכלתו נופלת על האם. כתוצאה מכך, נוצר מאזן לא שוויוני בין שני בני הזוג שעלול להקשות על האישה שזה עתה ילדה ולהשאיר לה מעט מאוד זמן פנוי כדי להתאושש מהלידה עצמה. 


מהם היתרונות במתן חלב אם שאוב?
למרות שתינוקות הניזונים באמצעות חלב שאוב לא מקבלים את היתרונות הנעוצים במשוב המידי הנובע מעצם ההנקה, החלב השאוב מספק לתינוק הקטן מזון עשיר ברכיבים תזונתיים ונוגדנים להם הוא זקוק. הנה כמה יתרונות נוספים בשאיבה: 


1.  זמני האכלה קבועים
מתן חלב שאוב מאפשר שליטה בזמני ההאכלה. בנוסף, באמצעות מתן חלב שאוב ניתן לשלוט בכמות אותה התינוק אוכל וכך לוודא כי הוא מקבל מספיק מזון ולמנוע מצבים של האכלת יתר. 


2. אפשרות לחלוק בנטל
האכלה באמצעות חלב שאוב מאפשרת לבני הזוג להתחלק באחריות ולקדם איזון חיובי בין המשימות המוטלות על השניים. בנוסף, האכלה באמצעות שאיבה מאפשרת לאם מנוחה וכך עשויה לתרום להתאוששותה לאחר הלידה ולחזרה מהירה יותר לשגרה.


3. עשויה לתרום להגברת אספקת החלב
שאיבת חלב עשויה לתרום להגברת כמות החלב המיוצרת. נשים מסוימות אף בוחרות לשאוב לאחר כל הנקה, כדי להגביר את אספקת החלב. 


4. תורמת להקלה על מלאות יתר
לאחר הלידה, הגוף צריך ללמוד מהי כמות החלב אותה הוא צריך לייצר כדי להזין את התינוק. מדובר בתהליך הדרגתי ועל כן לעיתים כמות החלב המיוצר גדולה מדי, דבר שעלול להוביל לתחושת אי נוחות ומלאות בשדיים. כדי להקל על התחושה הלא נעימה, ניתן לשאוב כמויות קטנות של החלב.



מהם החסרונות?

1. פחות יתרונות למערכת החיסונית
בהשוואה להנקה, שאיבה אינה מובילה ליצירת משוב פיזיולוגי מידי בין התינוק לבין החלב. כתוצאה מכך, הרכב החלב אינו מותאם לצורכי התינוק בכל רגע נתון והוא מכיל בתוכו פחות רכיבים שעשויים לתרום לחיזוק המערכת החיסונית של התינוק. 


2. אתגר באחסון החלב השאוב
הקפאת החלב השאוב משנה את הרכב החלב והופכת אותו לפחות בריא מאשר חלב שנשאב וניתן לתינוק באותו הרגע. בנוסף, גם כאשר מקפיאים את החלב השאוב קיים פרק זמן מוגדר בו ניתן להשתמש בו להזנת התינוק. מציאת הדרך המתאימה לאחסון בקבוקי החלב השאוב, כמו גם מעקב אחר סדר השימוש בהם יכולה להיות משימה מאתגרת ולהקשות על פעולת ההאכלה. 


אז מה עדיף – שאיבה או הנקה?
התשובה אינה חד משמעית: שתי צורות ההאכלה מספקות לתינוק יתרונות בריאותיים הטמונים בחלב אם, אך הן דורשות היערכות ומחויבות מצד ההורים.  על כל אישה להבין מהי צורת האכלה המתאימה ביותר עבורה ונשים רבות אף בוחרות לשלב בין שתי צורות ההאכלה. כאשר מתכננים את אסטרטגיית ההאכלה של התינוק חשוב לשקול את כלל הגורמים, בהם כמות החלב המיוצרת, יכולת התינוק לינוק, מעגל התמיכה החיצוני ועוד. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אירינה פיינברג
ד"ר אירינה פיינברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 12 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד, רופאה מקצועית ונעימה"
ד"ר ירדנה משיח
ד"ר ירדנה משיח יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית לרפואת נשים, פריון וגיל המעבר בתל אביב
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 13 חוות דעת )
"הרופאה היתה נעימה ויסודית. הסבירה הכל לעומק. נתנה אפשרויות טיפול והסבירה בפרטים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום לידה טבעית או ניתוח קיסרי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו