דלג לתוכן

רגע לפני החזרה לשגרה: איך מסדירים את הרגלי השינה של הילדים?

היציאה מן השגרה בתקופת החופש הגדול שיבשה ללא מעט מתבגרים וילדים את הרגלי השינה. למה זה כל-כך חשוב שתהיה להם שינה סדירה, איכותית ומספקת? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/08/2019 תאריך עדכון: 10/10/2019
2 דקות קריאה


זהו, נגמרו החגיגות עם החברים והטיולים עם המשפחה, והילדים חוזרים לשנת לימודים חדשה. עם החזרה לשגרה, הרגלי השינה, שלעיתים יוצאים מאיזון בחופשת הקיץ, צריכים גם הם לחזור לשגרה. 

שינה טובה עוזרת לנו לעבור תהליכים גופניים ונפשיים משמעותיים שאנחנו לא תמיד מודעים אליהם, היא משפרת את איכות החיים שלנו, וכמובן תורמת לבריאות. לצד כל אלו, אנשים רבים סובלים מבעיות שינה, ומסתבר שגם לא מעט ילדים. מה ההשלכות של שינה לא סדירה אצל ילדים?

אבא מקריא לילדיו סיפור לפני השינה במיטה במטרה לבסס הרגלי שינה


הרגלי שינה ובעיות התנהגותיות
רופאים, מורים וגם הורים, מסכימים שמחסור בשעות שינה עלול לגרום לילדים להיות עצבניים, חסרי סבלנות ועם סיכוי גדול יותר להתקפי זעם. 

מחקר של אוניברסיטת נורת'ווסטרן, שיקגו, בחן את הגלי השינה של ילדים קטנים בגילאים 2-5 ומצא שפחות שעות שינה בלילה משמע יותר בעיות התנהגותיות במהלך היום. 

מחקר בריטי משנת 2013, אשר פורסם בכתב העת Pediatrics, מצא כי שינה שאינה בשעות קבועות עלולה להפריע לשעון הביולוגי של ילדים ולגרום למחסור בשינה ולהפחתת יכולות הוויסות של התנהגויות מסוימות. ויש עוד מחקרים רבים אחרים, שמצאו קשר בין שינה לא טובה בילדים לציונים נמוכים בבית ספר במגוון תחומים, כמו גם להופעה של תסמיני דיכאון וחרדה.   

שעת שינה קבועה היא אחד האמצעים הראשונים שעשויים לעזור לאנשים מבוגרים בבעיות שינה, וכך גם עם ילדים ומתבגרים – שגרת השינה עוזרת להם להפוך לישנוניים בשעה מסוימת, להירדם יותר בקלות ולישון טוב יותר. 

כמובן שגם לתזונה ולפעילות גופנית של הילד יש השלכות על השינה שלו. מחקר אמריקאי משנת 2017, אשר פורסם בכתב העת  Scientific Reports מצא כי ילדים בגילאים 9-11 אשר צרכו דג לפחות פעם בשבוע, היו בעלי איכות שינה גבוהה יותר, וזאת בהשוואה לילדים שצרכו פחות מדג בשבוע. דג עשיר בחלבון, ויטמינים ומינרלים, אך מה שככל הנראה מעניק את השינה הטובה יותר זה האומגה 3. חומצת שומן זו נמצאה בעבר קשורה לשיפור איכות השינה. 


קראו עוד: אבות וילדים: איזו פעילות תחזק את הקשר?

לא רק בעיות התנהגותיות
אלא שבגילאים מסוימים, ובעיקר בגיל ההתבגרות, המתחיל בגיל 8-13 בבנות ו-9-14 בבנים, לבעיות שינה יכולות להיות השלכות חמורות גם על ההתפתחות הגופנית. 

מחקרי עבר כבר הראו כי חלקים במוח האחראים על תהליך ההתבגרות מתחילים לעבוד בזמן השינה. בכתב העת JCEM של האגודה לאנדוקרינולוגיה ומטבוליזם דווח כי שינויים המשפיעים על נערות ונערים בגיל ההתבגרות מתעוררים למעשה בגלל התרחשויות במוח. כך למשל במחקר של אוניברסיטת נורת'ווסטרן משנת 2010 נמצא כי ההורמון הלפטין מעורר את התחלת ההתבגרות הגופנית בנערות באמצעות גירוי של אזור בהיפותלמוס האחראי על הפעילות הטרום וסתית.

מחקר נוסף משנת 2012 בדק את הורמון מחלמן (LH) במצבי שינה שונים בקרב ילדים בגילאים 9-15. הורמון LH חיוני להתעוררות הביוץ בנערות ולייצור טסטוסטרון בנערים. המחקר גילה שמרבית הפולסים של הורמון זה מתרחשים לאחר ההירדמות, ובעיקר בזמן שינה עמוקה. במילים אחרות, התפתחות של מערכת רבייה תקינה באמצעות המוח, תלויה בשינה עמוקה אצל ילדים ונוער.

 שינויים בהרגלי השינה של ילדים בהחלט יכולים להופיע במהלך החיים – לעיתים בגלל היציאה מהשגרה, כמו למשל בחופשת הקיץ או בתקופת החגים, ולעיתים אף באופן טבעי שלא תמיד ברור להורים. למשל, ממחקר משנת 2009 שפורסם בכתב העת Sleep עולה כי בקרב ילדים בגילאים 11-12 עלולים לצוץ שינויים בהרגלי השינה בעקבות שינויים גופניים המגיעים עם גיל התבגרות. 

בכל מקרה, חשוב להחזיר לילדים ונוער להרגלי שינה טובים. שינה איכותית ומספקת עשויה לתרום להתנהגות שלהם, לבריאות שלהם, וזה כמובן גם בונוס להורים. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.8
( 5 חוות דעת )
"פרופ' מרים דוידוביץ רופאה סופר מקצועית ואדיבה. ממליצה בחום."
ד"ר הדר מורן לב
ד"ר הדר מורן לב גסטרואנטרולוגיה ילדים
מומחית בגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים
ד"ר שאול ברעם
ד"ר שאול ברעם ילדים
מומחה לקרדיולוגיית ילדים ואקו לב עובר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו