דלג לתוכן

טרום סוכרת : האם שינוי תזונתי יסייע במניעת המחלה?

כ-90% מכלל חולי הסוכרת סובלים מסוכרת סוג 2, מחלה שמקורה בגורמים שונים - בהם גם עודף משקל, השמנת יתר ותזונה לקויה. החדשות הטובות הן כי ניתן למנוע או לדחות את התפתחות המחלה באמצעות אבחונה בשלב הטרום סוכרתי וטיפול תזונתי מתאים: כל הפרטים בכתבה

מאת: ד"ר אולגה רז
תאריך פרסום: 11/09/2019 תאריך עדכון: 25/11/2020
3 דקות קריאה

סוכרת היא מחלה מטבולית כרונית המאופיינת ברמות סוכר גבוהות בדם,  כתוצאה מהפרעה בהפרשת האינסולין או בפעילתו. הורמון אינסולין מופרש מהלבלב ומסייע לסוכר (גלוקוז) להגיע אל תאי הגוף – בהם משמש הסוכר כמקור לאנרגיה.

 קיימים מספר סוגי סוכרת. העיקרים הם:

סוכרת סוג 1
מחלה אוטואימונית שעלולה להופיע בכל גיל, אך נפוצה בעיקר בגילאים הצעירים. בסוכרת מסוג זה המערכת החיסונית פוגעת בתאי הבטא שבלבלב המפרישים אינסולין. לכן הטיפול בה יתבצע באמצעות זריקות אינסולין ותזונה מתואמת אישית.

סוכרת מסוג 2

הסוג הנפוץ ביותר של המחלה. בקרב אלה הסובלים מסוכרת סוג 2  רמות האינסולין המופרש יכולות להיות גבוהות מן הנורמה (מצב המכונה היפר אינסולינמיה) אך פעילותו לקויה עקב הופעת עמידות לאינסולין. 

קיימים מספר גורמי סיכון שעלולים להוביל להתפתחות של סוכרת סוג 2, בהם עודף משקל והשמנה (בעיקר באזור הבטן העליונה), תזונה לקויה, גיל מבוגר, תורשה ועוד. בעבר, סוג זה של מחלת הסוכרת יוחס בעיקר למבוגרים, אך כיום ידוע שהמחלה מופיעה גם בקרב ילדים ובני נוער. יש חשיבות רבה לגורם תורשתי בסוכרת מסוג 2. תזונה נכונה יכולה לעזור בהתגברות על ביטוי הגנים לסוכרת ולהוריד את הסיכון למחלה.

סוכרת הריון

סוג ייחודי של מחלת הסוכרת המתגלה לרוב במהלך ההריון. סוכרת הריון מחייבת טיפול תזונתי ולעתים גם תרופתי. אחוז גבוה של נשים שסבלו מסוכרת הריון עלולות לפתח סוכרת מסוג 2 בהמשך החיים. 

MODY ו-LADA 

סוגי סוכרת שהתגלו רק במאה ה- 21 ומהווים מעין "תערובת" בין סוכרת סוג 1 לסוכרת סוג 2. 

מהו מצב טרום סוכרתי?

בהיותה מחלה כרונית, סוכרת סוג 2 מתחילה להתפתח זמן רב לפני הופעת התסמינים. השלב ההתחלתי, או טרום סוכרת (אשר מכונה לעיתים גם סוכרת סמויה, וזאת משום שרמות הסוכר בדם עדיין תקינות אבל המחלה כבר מתפתחת), מאופיין בהיפר אינסולינמיה. במרוצת הזמן, היפר אינסולינמיה  גורמת לעמידות לאינסולין ופוגעת בכניסת הסוכר לתאים. 

בשלב הטרום סוכרתי עלולים להופיע תסמינים שונים, בהם עייפות מוגברת, צורך עז למתוק ולעתים סחרחורת. עם זאת, במקרים רבים התסמינים אלה כלל לא מיוחסים למחלה, הן על ידי הסובלים מהם והן על ידי הרופאים. כתוצאה מכך, אדם יכול להיות טרום סוכרתי במשך שנים בלי שהוא בכלל מודע להתפתחות המחלה. בנוסף, תוצאות בדיקת הסוכר בדם יכולות להיות תקינות, והתופעות השונות ישויכו למצבים בריאותיים או פיזיולוגיים אחרים. 

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC, אחד מכל שלושה מבוגרים סובל מטרום סוכרת, אולם רובם אינם מאובחנים. אבחון מצב טרום סוכרתי מתבצע בעזרת בדיקת המוגלובין המסוכרר, HbA1c , המאפשרת גילוי מוקדם בקרב רוב הנבדקים. מאחר ובדיקה זו אינה מתבצעת באופן שגרתי, רבים מאלו הסובלים מטרום סוכרת יאובחנו רק בזמן התפרצות המחלה. בשל העובדה שמצב טרום סוכרתי קשור קשר הדוק להשמנה, בעיקר להשמנה בטנית, האבחון ברוב המקרים נעשה על ידי דיאטנים. 

אילוסטרציה : אורח חיים בריא למניעת סוכרת


מהם גורמי הסיכון שמחייבים בדיקה לאבחון של מצב טרום סוכרתי?

1. השמנה ועודף משקל, בייחוד באזור הבטן העליונה (השמנה בטנית). השמנה בטנית מעוררת חשד גם בקרב אנשים לא שמנים.

2. היסטוריה משפחתית של סוכרת 

3. גיל מבוגר

4. אורך חיים יושבני

5. מוצא אתני

6. תזונה לקויה

איך ניתן למנוע או לדחות את התפתחות מחלת הסוכרת?

אבחון מוקדם של מצב טרום סוכרתי וטיפול תזונתי עשויים למנוע את התפתחות המחלה. המטרה העיקרית של הטיפול התזונתי היא הורדה של 5-10% לפחות מהמשקל הקיים, זאת באמצעות תזונה מותאמת אישית ולא על ידי דיאטה דרסטית ולא בריאה. התזונה מבוססת על פחמימות מורכבות, חלבונים בעלי ערך ביולוגי גבוה, ירקות בשפע, פירות ומוצרי חלב רזים (עד ל-5% שומן) בהגבלה, שמן זית או קנולה, שינוי בסדר הארוחות ועוד. השינוי התזונתי ישולב עם פעילות גופנית. 

מחקרים רבים מצאו כי אבחון מוקדם וטיפול תזונתי מותאם אישית, מסייעים בשיפור מדדי הסוכרת, בהורדת רמות הכולסטרול והטריגליצרידים וכמובן בירידה במשקל. 

מעבר לכך, השינוי התזונתי מוביל פעמים רבות גם לשיפור בתחושה הכללית, בחיות ובחיונית. במצבים של מחלה פעילה, תזונה מתאימה וירידה במשקל, המחושבת באמצעות מדד ה-BMI, עשויות לתרום להורדת מינון התרופות הניטלות ואף בצמצום כמות הזרקות האינסולין הנדרשות.  

חשוב לזכור כי לתזונה יש השפעה על ביטויי הגנים המובילים להתפתחות סוכרת והיא יכולה "להפעילם" או "להשתיקם" (השפעה אפי גנטית). על כן, הטיפול התזונתי בסוגי הסוכרת חייב להתבצע על ידי דיאטן/ית קליני/ת שמתמחה בנושא זה.

דגשים תזונתיים לטיפול ולאיזון במצבי סוכרת וטרום סוכרת 

אחד העקרונות החשובים בתזונה בסוכרת הוא למנוע עד כמה שאפשר את העלייה ברמת האינסולין לאחר הארוחות. הכללים הבאים משרתים את המטרה. תנודות קיצוניות של אינסולין גורמות להחמרה במחלה. 

1. חלקו את האוכל למספר הארוחות ביום

2. בחרו פחמימות מורכבות בעלות ערך גליקמי נמוך 

3. צמצמו ואף הימנעו מצריכת סוכרים ופחמימות בעלות מדד גליקמי גבוה

4. בחרו בחלבונים רזים

5. אכלו שפע ירקות במגוון צבעים, מינים וצורות עם ובין הארוחות ובכל צורת הכנה

6. שלבו שמנים בריאים

7. הימנעו משומנים רווים ורב בלתי רווים 

8. אכלו מוצרי חלב עד 5% שומן 

9. הקפידו על שתייה מרובה ללא סוכר

10. בצעו פעילות גופנית סדירה.

11. הקפידו על שינה מספקת

12. שלבו מזונות ייחודיים שנמצאו במחקרים שונים כמסייעים ותוספי התזונה בהתאם להוראות המטפל

דיאטה לטיפול ומניעת הסוכרת חייבת להיות מותאמת אישית למטופל על ידי דיאטנ/ית קליני/ת המתמחה בטיפול במחלת הסוכרת, בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל, להיסטוריה הרפואית המשפחתית, בדיקות הדם, התרופות שהוא נוטל, סדר יומו וטעמו האישי. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר אולגה רז,RD, PhD, תזונאית קלינית, הדסה מדיקל, ראש תחום תזונה קלינית אוניברסיטת אריאל. לאתר האינטרנט של ד"ר רז לחצו כאן 
הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 מרפאת אייקו eyeco
מרפאת אייקו eyeco עיניים
5.0
( 7 חוות דעת )
"טיפול היה מקצועי. דר בריסקו מנתח מעולה. עובדות המרפאה עזרו לי לטפל ב ניירת ו הסדרי ביטוח. היה מושלם."
ד"ר מחמוד אבו צעלוק
ד"ר מחמוד אבו צעלוק אנדוקרינולוגיה
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 51 חוות דעת )
"ד"ר יעיש היא רופאה בחסד עליון ואני מודה על היום שהחלטתי להיות מטופלת שלה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו