קרע במיניסקוס: דרכים לטיפול
קרע במיניסקוס עלול להתפתח מסיבות שונות במטופלים בכל גיל. הבעיה הנפוצה מובילה למגבלה ניכרת בתפקוד ולכאב ניכר. כל המידע על קרע במיניסקוס: משלב האבחון ועד לרגע שאחרי הטיפול
עבור ד"ר איתמר בוצר, אורתופד מומחה בפציעות ספורט ובניתוחי ארתרוסקופיה, הסיפוק הגדול ביותר הוא לסייע למטופלים לעשות את מה שהם אוהבים ללא כל כאב או מגבלה תפקודית: "פעמים רבות, כשיושב מולי מטופל אני מנסה לשים את עצמי בנעליו" מעיד ד"ר בוצר ומוסיף: "בין אם מדובר בכדורגלן שרוצה לשוב למגרש, או אמא לילדים קטנים שרוצה לנהל אורח חיים שגרתי ללא כאבים, מטרת הטיפולים השונים היא לאפשר למטופל לחזור לתפקוד מלא ללא כל תופעות לוואי".
אחת מהפציעות האורתופדיות הנפוצות והמגבילות ביותר היא קרע במיניסקוס. המיניסקוס הוא סחוס בצורת סהר הממוקם במפרק הברך, בין עצם השוק לעצם הירך. המיניסקוס משמש כאמצעי לריפוד והגנה, וכבולם זעזועים. מדובר ברקמה רגישה מאוד שעלולה להיקרע בשל תנועה חדה ופתאומית של הברך או נשיאת משקל רב. קרע במיניסקוס עלול להתרחש במטופלים בכל קבוצת גיל. הקרע גורם לנפיחות אזורית, לכאבים עזים ובמקרים מסוימים הוא עלול אף להוביל להגבלה בתנועה, בעיקר ביישור הברך.
איך ניתן לטפל בקרע במיניסקוס?
"בכל פציעה אורתופדית ובפרט במצבים של קרע במיניסקוס, בתחילה יבחר טיפול שמרני" משיב ד"ר בוצר. "לגוף שלנו יש יכולת ריפוי עצמי מדהימה ועל כן הפתרון הניתוחי לא יהווה תמיד את חלופת הטיפול הראשונה. לעיתים, ניתן אף לבצע טיפולי הזרקות שונים המסייעים לגוף להתגבר על הפציעה ומאיצים את ההחלמה האזורית. טיפולים אלה עשויים, במקרים מסוימים, לייתר את הצורך בניתוח. למרות זאת, במצבים בהם קיימת בעיה מכאנית בברך הטיפול השמרני לא יועיל ועל כן תיבחר החלופה הניתוחית".
מהו ניתוח מניסקטומיה?
ניתוח מניסקטומיה הוא ניתוח ארתרוסקופי המשמש לאבחנה ולטיפול בקרע במיניסקוס. במהלך הפעולה, מתבצעים שני חתכים קטנים באזור הברך, דרכם מוחדרת מצלמה מיוחדת המאפשרת לרופא המנתח לראות את אזור הניתוח ולסקור אותו על גבי מסך וכלי עבודה ייעודיים שבעזרתם ניתן לטפל בקרע. בניתוח מוסר החלק הקרוע במיניסקוס או שנתפר, במצבים בהם אספקת הדם לאזור, סוג וגודל הקרע מאפשרים זאת. מדובר בניתוח קצר מאוד שנמשך כ-40 דקות, והוא בעל אחוזי הצלחה מצוינים.
מהו זמן ההחלמה לאחר הניתוח?
"תקופת הזמן הנדרשת להחלמה מלאה לאחר ניתוח מניסקטומיה משתנה ממטופל למטופל, בהתאם לנתוניו ולהיקף הפעולה שבוצעה. ברוב המקרים, המטופלים יישכחו שסבלו מכל בעיה בברך ויוכלו לחזור לפעילות מתונה כשבועיים לאחר ביצוע הניתוח" משיב ד"ר בוצר. "אחר כחודש וחצי ניתן אף לחזור לפעילות ספורטיבית מלאה".
הכתבה בחסות ד"ר איתמר בוצר, אורתופד בעל נסיון בתחום הטיפול בפציעות הספורט ושחיקת סחוסים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.