דלג לתוכן

אחת ולתמיד: מתי מסכה עשויה למנוע הדבקה של קורונה?

עם העלייה במספר החולים וההכרזה הרשמית על הקורונה כמגיפה עולמית, צעדים נוספים ננקטים לצמצום התחלואה ומניעת ההדבקה. האם מסכות יעילות במניעת הדבקה, אילו מסכות עדיפות ומתי מסכה דווקא עלולה לסכן אתכם?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/03/2020
3 דקות קריאה

ברחבי העולם, ולאחרונה גם בישראל, ניכר שעוד ועוד אנשים משתמשים במסכה רפואית מסוג זה או אחר במטרה להגן על עצמם מפני הדבקה בנגיף הקורונה המתפשט. בעקבות כך השאלה המתבקשת היא האם מסיכות אלה מסוגלות בכלל למנוע את ההדבקה בנגיף
החדש?

התשובה לשאלה זו מעסיקה מדענים ומומחי מדיניות רבים בשבועות האחרונים, כולל בעלי חיות מחמד, שזכו להתפרסם לאחרונה ברחבי הרשתות החבריות כשהן עטויות מסיכות יחד בעליהן.

בשורה התחתונה, מתוך מספר רב של צעדים שיכולים לעזור במניעת הדבקה בנגיף הקורונה, הבחירה במסכה רפואית היא ככל הנראה לא יעילה עבור רוב קוראי שורות אלה. 

עם זאת, השימוש במסכה ייעודית (הידועה בין השאר כ-'N95', עליה נרחיב בהמשך), עשוי להגן מפני הדבקה בנגיף החדש, אך הן בארגון הבריאות העולמי והן במשרד הבריאות לא ממליצים על שימוש גורף במסכה זו, לפחות בשלב זה - ויש סיבה מצוינת לכך, שאינה קשורה רק לשמירה על מלאי החירום.




שלוש נערות משתמשות במסכות כירורגיות כדי להגן מפני הדבקה וירוס קורונה  

Paul Aiken |  Shutterstock

השימוש במסכה עלול להגביר את הסיכון להדבקה

חשוב לזכור שמנגנון ההדבקה העיקרי של הנגיף COVID19 הוא טיפתי. כלומר, דרושה העברה של טיפה בין המדביק לנדבק. העברת טיפה כזו יכולה להתרחש בלחיצת יד, בעיטוש, בשיעול בטווח קרוב או בנגיעה בפנים לאחר מגע עם משטח או אדם נגוע. 

מכיוון שרובנו לא אנשי מקצוע רפואי שמיומנים בשימוש במסכות רפואיות, אנו נוטים לגעת בפנים כשהן מכוסות במסכה: אנחנו מתאימים אותה, משחררים אותה ואף מסירים אותה כשאנחנו רוצים לדבר - כל הפעולות האלו מגדילות את הסיכון שנגיף שנמצא על הידיים שלנו יגיע לדרכי הנשימה וידביק אותנו. אז למה בכל זאת רבים משתמשים במסכות?

קראו עוד: איך וירוס נולד? על המקור של וירוס הקורונה

חכמת המונים אינה תמיד מעידה על הצלחה

במספר מדינות אסיאתיות שכיכבו עד כה במגיפה, ובפרט סין, נצפו אנשים רבים עוטים מסיכה כירורגית במרחב הציבורי עוד לפני משבר הקורונה וככל הנראה עקב זיהום האוויר החריג, כך שהמגיפה כביכול פגשה אותם ״ערוכים״ מבחינת מניעה.

אך עם כל הכבוד להגנה מפני חלקיקים הנפלטים בשרפת דלקים, יערות ושטחים חקלאיים, ההגנה של מסיכות כירורגיות אינה מושלמת מול נגיפים, פשוט משום שאינן מתוכננות לחסום חלקיקים כה קטנים ואינן אוטמות לחלוטין את האזורים שמצידי האף והלחיים, כפי שקורה במסכת N95, שגם אותה צריך ללמוד להרכיב ולקבע.

האם יש מסכות המבטיחות הגנה מוחלטת מפני הדבקה?

השימוש במסכה מכל סוג, גם  N95,  אינו מבטיח הגנה מוחלטת מפני הדבקה בנגיף, שיכול לעבור גם דרך העיניים או טיפות קטנטנות שעוברות דרך המסכה הרגילה. עם זאת, נראה שהמסכות לא מיותרות לחלוטין ועדיין משמעותיות במניעה של מעבר הטיפות הגדולות שמותזות בעיטוש, שיעול ובדיבור, ומהוות את דרך ההדבקה העיקרית. 

נכון להיום, ההמלצה לשימוש במסכה היא בקרב אנשים שכבר מאובחנים כחולים בנגיף הקורונה. מאחר שמסכה יכולה להפחית את כמות הטיפות שהחולה פולט בעת עיטוש, שיעול או דיבור, שימוש בה עשוי להפחית את הסיכון של החולים להדביק את סביבתם, כך לפי המרכז האמריקאי למניעה ובקרה של מחלות . 

מבלבל? בהחלט. על מנת לעשות סדר בסוגיה פרסם ארגון הבריאות העולמי הנחיות מסודרות הנוגעות למצבים ולאנשים שירוויחו משימוש במסכה :

• מומלץ להשתמש במסכה במידה ואתם בריאים ומטפלים באדם שחשוד או שידוע כחולה בנגיף הקורונה החדש. במידה ואתם משתעלים או מתעטשים או כאשר עולה חשד להדבקה בקורונה, כפי שמופיע בהנחיות משרד הבריאות, יש לעטות מסכה ולדווח לגורם רפואי.

• חשוב לזכור שהשימוש במסכה יעיל רק כאשר הוא מבוצע יחד עם היגיינת ידיים באופן תדיר ונכון - עם תרחיץ המבוסס על אלכוהול או עם שטיפה במים וסבון במשך 15-30 שניות.

• הקפידו על שימוש נכון במסכה. לפני לבישתה יש לשטוף את הידיים ביסודיות, ובמהלך הלבישה יש להימנע ככל הניתן ממגע במסכה עצמה. יש לגעת רק בשרכים המשמשים לקשירה או למתיחה על גבי האוזניים. המסכה צריכה לכסות את הפה והאף לחלוטין ויש לוודא שהרווחים בין המסכה והפנים קטנים ככל שניתן. את המסכה יש להחליף ברגע שהיא נהיית לחה (לעיתים אף תוך דקות מעטות) ואין להשתמש יותר מפעם אחת במסכה חד פעמית. את המסכות יש להסיר דרך חלקן האחורי, תוך מגע מינימלי במסכה עצמה, ויש להשליכה לפח בהקדם ולנקות מיד את הידיים ביסודיות באלכוהול או במים וסבון.

אז מה הדרך הטובה ביותר למניעת הדבקה?

מסיכת N95 מתוכננת להתאים למבנה הפנים של אנשים, היא מסננת את רוב החלקיקים הנישאים באוויר הסובב אותנו ומונעת מהעוטים אותה שאיפה של חלקיקים הגדולים מ-0.3 מיקרומטרים בקוטרם. מסיכות אלו משמשות בין היתר לבידוד מחולי שחפת, ולעתים גם מסופקות לצוותים הנשלחים לאזורי שריפת יער בהם איכות האוויר היא ירודה ביותר .

עובדי מערכת הבריאות ואנשים אחרים שצפויים להימצא בקרבה עם חולים מאומתים נדרשים להיות מוגנים בעזרת מסכת N95, לעיתים גם עם משקפי מגן, חלוק חד פעמי וכפפות. עם זאת, האדם הממוצע, שלא פיתח תסמינים ואינו נמצא בחשד למחלה, אינו זקוק בשלב למיגון מיוחד באמצעות מסכה. 

חשוב להזכיר ולהדגיש שוב שהדרך הבטוחה והנכונה ביותר למניעת הידבקות בנגיף הקורונה היא באמצעות שמירה קפדנית על כללי ההיגיינה, הימנעות ממגע, הימנעות מהגעה למקומות בהם קיימת התפרצות ידועה וביטול אירועים ומפגשים בהם יש אנשים רבים. מומלץ להישמע ולהתעדכן בהנחיות משרד הבריאות באופן שוטף .


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו