דלג לתוכן

שפעת, אלרגיה, או קורונה? כך תוכלו להבדיל

האלרגיות העונתיות קרובות מתמיד, והגשם שמסרב לחלוף משאיר אתו גם את השפעת וההצטננות: למרות שכל עיטוש או שיעול, יכול לעורר בנו בהלה ולגרום לנו לחשוב שהצטרפנו לסטטיסטיקה, ישנם כמה תסמינים שיעזרו לכם להבדיל בין שפעת, הצטננות ואלרגיה לבין הקורונה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/03/2020
2 דקות קריאה


הסיטואציה הבאה ודאי מוכרת לרובכם: אתם יוצאים לרחוב כדי לשאוף מעט אוויר או עומדים מול המדפים בסופר, לפתע נתקלים באדם מתעטש או משתעל ומתמלאים בפחד. המציאות בימים האחרונים, והעלייה הניכרת במספר החולים אמנם מוכיחה לנו שלא מדובר בחשש חסר כל בסיס, אולם מצבים בהם עולה חשד להדבקה בווירוס החדש, יכולים בסוף להתברר כהתפרצות אלרגית או פשוט התפתחות של שפעת או הצטננות. עם זאת, ישנם מספר תסמינים שיכולים לגרום לכם לזהות טוב יותר באיזו מחלה מדובר, ואף להוריד את מפלס הלחץ והחרדה. 


אמא וילד חובשים מסכות ומשתמשים בג'ל אלכוהול לניקוי הידיים, מחשש להידבקות בוירוס הקורונה
FamVeld | Shutterstock


זה סימן האזהרה המרכזי שעלול להעיד על התפתחות של קורונה

ההבדל העיקרי בין שתי המחלות הנגיפיות, צינון ושפעת, לבין  COVID 19 הוא קוצר נשימה. קוצר נשימה הוא תסמין נפוץ בקרב החולים במחלה והוא יופיע ברוב המקרים לפני התפתחות של דלקת ריאות. למעשה, שפעת או הצטננות אינן גורמות לרוב לקוצר נשימה, אלא אם המצב מחמיר לכדי דלקת ריאות. במקרים אלה, ללא כל קשר למגפה הנוכחית, יש לפנות לייעוץ רפואי.

במצבים של צינון, ברוב המקרים קוצר נשימה אינו מופיע לאחר העלייה בחום הגוף. באשר לשפעת, מחלת החורף הנפוצה אכן דומה מאוד בתסמיניה ל- COVID-19, אך ברוב המקרים קוצר הנשימה יהיה קל יותר. חולי קורונה יחוו קוצר נשימה 5-10 ימים לאחר הסימן הראשון לעלייה בחום הגוף. 

התעטשות וגודש באף אינם סימפטומים מרכזיים 

אף נוזל, התעטשות, כאב פנים ועיניים מגרדות אמנם עלולים להעיד על אלרגיה עונתית או הצטננות, אך הם אינם אופייניים לווירוס הקורונה החדש. על פי ארגון הבריאות העולמי (ה-WHO), התסמינים הנפוצים ביותר שיכולים להעיד על הידבקות במחלה כוללים חום גבוה, עייפות ושיעול יבש. חלק מהמטופלים עלולים לסבול גם מכאבי שרירים, גודש באף, נזלת, כאב גרון או שלשולים. על-פי דיווחים מסין, המדינה בה זוהה הנגיף מחולל המגפה העולמית לראשונה, בקרב יותר מ-1,000 מטופלים שחלו בקורונה רק עשרים מטופלים סבלו מגודש באף. 


איך ניתן להבדיל בין המחלות הנגיפיות לבין אלרגיה?

קורונה, בדומה למחלת השפעת וצינון, היא מחלה אקוטית, כלומר מחלה המתפרצת בצורה חדה ומלווה בתסמינים משמעותיים. מנגד, אלרגיות נחשבות למחלות כרוניות בהן התסמינים מופיעים וחולפים במשך שבועות, חודשים ואפילו שנים.  בניגוד לקורונה, אשר גורמת לתסמינים סיסטמיים, כמו חום, כאבי ראש וכאבי גוף, אלרגיות משפיעות בעיקר על דרכי הנשימה. 


הזמן עד להופעת התסמינים יכול להיות קצר מהמשוער

תקופת הדגירה המוערכת, כלומר תקופת הזמן בין ההידבקות בנגיף ועד להופעת תסמינים נמשכת  2-14 ימים . מחקר חדש שבוצע על ידי חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור ג'ון הופקינס בלומברג שבבולטימור ובחן כ-181 חולים שאובחנו כחיוביים לנגיף הקורונה החדש, מצא כי תקופת הדגירה החציונית קצרה יותר מההערכות ועומדת על כ-5.1. ב- 97% מהמקרים שנבדקו הזמן עד להופעת התסמינים לא עלה על 11.5 ימים. 

עם זאת, יש לזכור כי בקרב חלק מהנדבקים בווירוס לא יתפתחו תסמינים כלל ולמרות זאת הם עדין עלולים להעביר את הנגיף לאחרים מבלי להרגיש דבר.

מה יש לעשות אם מופיעים תסמינים?

אם התפתחו תסמינים כמו שיעול, חום או קושי בנשימה ושהיתם באחד או יותר מהמקומות המתפרסמים על-ידי משרד הבריאות או ששבתם מחו"ל ב-14 הימים האחרונים יש לפנות למוקד 101 של מד"א.

אם לא שהיתם באחד מהמקומות המתפרסמים או שבתם מחו"ל ופיתחתם תסמינים נשימתיים ועלייה בחום יש להישאר בבית וליצור קשר עם רופא המשפחה. במידה והתרחשה החמרה במצב יש לפנות למוקד 101 של מד"א. 

למידע כללי ולהנחיות בנוגע לבידוד ניתן להיכנס לאתר משרד הבריאות, לפנות למוקד משרד הבריאות בטלפון 5400* או לפנות למוקדי קופות החולים. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר ניצן שלזינגר
ד"ר ניצן שלזינגר רפואת שיניים
מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה במרכז יהלום
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו