האם ויטמין D יכול להפחית את הסיכונים הכרוכים בקורונה?
חוקרים רבים ברחבי העולם מחפשים אחר דרכים שיסייעו במיתון מחלת הקוביד 19. האם ויטמין D , הידוע גם כוויטמין השמש, יכול לתרום לצמצום הסיכונים? לפניכם מספר מחקרים שישפכו קצת אור על הנושא
ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשמן אשר מקיים מספר תפקידים חיוניים בגוף שלנו. ויטמין זה חשוב במיוחד לשם תפקוד תקין של מערכת החיסון ולכן התהייה בכל הנוגע לתועלתו בהפחתת הסיכונים הכרוכים במחלת הקוביד 19 הפכה מושא להתעניינות בקרב חוקרים רבים.
Shutterstock | Vitalii Vodolazskyi
אור השמש הוא אחד מהמקורות החשובים ביותר לוויטמין D. כאשר אנו נחשפים לקרני השמש, פעולתן של קרני האולטרא סגול על חומרים כימיים המצויים בעור מובילה לייצור של ויטמין D בגוף. בנוסף, מזונות שונים, כמו חלב מועשר, דגים שמנים (כמו סרדינים, סלומון או טונה), חלמון ביצה ועוד נחשבים גם הם למקורות טובים לצריכה של הוויטמין.
למרות שלא נמצא עוד כל טיפול שיכול לרפא את מחלת הקוביד 19, כמו גם אמצעי מנע - מעבר לריחוק חברתי ושמירה על היגיינה, מחקרים שונים הראו כי רמות תקינות של ויטמין D יכולות לתרום לבריאות מערכת החיסון ולהגן מפני מחלות נשימתיות.
במסמך הנחיות תזונתיות שפורסם לאחרונה על – ידי משרד הבריאות, נכללה אף המלצה לשמירה על רמות תקינות של ויטמין D בגוף באמצעות חשיפה לשמש במשך 20 דקות בכל יום, או בעזרת נטילה של תוסף ויטמין D עבור קשישים או אלה שאינם חשופים לשמש.
איך ויטמין D משפיע על המערכת החיסונית שלנו?
כאמור, ויטמין D הוא מרכיב הכרחי לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, אשר כידוע מהווה את קו ההגנה הראשון של הגוף מפני זיהומים ומחלות. ויטמין זה משחק תפקיד מרכזי בכל הנוגע לתגובה החיסונית והוא בעל מרכיבים אנטי דלקתיים ואימונו רגולטוריים החיוניים להגנה החיסונית. הוא ידוע ביכולתו להגביר את תפקודם של התאים חיסוניים, בהם גם תאי ה-T והמקרופאגים , אשר מגינים על הגוף שלנו מפתוגנים שונים.
עוד נמצא כי רמות נמוכות של הוויטמין קשורות לרגישות גבוהה יותר לזיהומים, להתפתחות של מחלות והפרעות שונות של מערכת החיסון.
כך לדוגמה, רמות נמוכות שלו נמצאו כקשורות בסיכון מוגבר למחלות נשימתיות, כמו שחפת, אסתמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), כמו גם זיהומים נשימתיים ממקור בקטריאלי. בנוסף, נמצא גם קשר בין מחסור בוויטמין D לבין תפקוד לקוי של הריאות שעלול להשפיע על יכולת הגוף להילחם בזיהומים נשימתיים.
האם הוא יכול למתן את הסיבוכים הכרוכים במחלת הקוביד 19?
כידוע, עד כה אין כל טיפול שעשוי לרפא את המחלה. בנוסף, לא פורסמו עוד מחקרים אשר בוחנים את הקשר בין מחסור בוויטמין D לסיכונים הכרוכים בהידבקות בנגיף SARS-CoV-2.
אולם, מחקרים רבים הראו כי מחסור בוויטמין D עלול להזיק לתפקוד מערכת החיסון ולהגביר את הסיכון להתפתחות של מחלות נשימתיות. בנוסף, מחקרים מסוימים מצביעים על כך שתוסף ויטמין D יכול להגביר את התגובה החיסונית ולהגן מפני זיהומים נשימתיים.
קראו עוד: סובלים מתסמיני קורונה קלים? כך תקלו על עצמכם בזמן השהייה בבית
סקירה עדכנית שבחנה 11,321 אנשים מ-14 מדינות שונות הראתה כי נטילה של תוסף ויטמין D הפחיתה את הסיכון לזיהום נשימתי, בקרב אלה הסובלים מחוסר בוויטמין, כמו גם בנבדקים בעלי רמות תקינות שלו.
עוד נמצא כי תוסף ויטמין D היה יעיל יותר בהגנה מפני ARI אם נלקח באופן יומיומי או שבועי במנות קטנות, זאת בהשוואה לכמויות גדולות יותר.
תוסף ויטמין D נמצא גם כקשור בהפחתת שיעור התמותה במבוגרים, שכידוע נמצאים בסיכון להתפתחות סיבוכים הקשורים במחלת הקוביד 19.
בשורה התחתונה
ויטמין D מקיים תפקידים מרכזיים בגוף שלנו, בהם גם שיפור תפקודה של המערכת החיסונית. למרות שקיימות ראיות מדעיות המראות כי תוספי וויטמין D יכולים להגן מפני זיהומים נשימתיים, בייחוד באלה אשר סובלים ממחסור בוויטמין, חשוב לזכור כי לא קיימות עוד ראיות המוכיחות כי נטילה של כל תוסף, גם ויטמין D, יכולה למתן את הסיכוי להתפתחות של מחלת הקוביד 19 . רגע לפני שאתם נכנסים לאתרים של רשתות הפרמה השונות ורוכשים תוספים, חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה בכל הנוגע לצורך בתוסף ולמינון הנדרש.