הרגלים חדשים מתקופת הקורונה שפוגעים לנו בשינה
איכות השינה שלנו משחקת תפקיד חשוב בהגנה על הגוף מפני קוביד 19. משבר הקורונה שינה את אורח החיים שלנו בצורה דרמטית והוביל להרגלים חדשים שעלולים להשפיע על איכות השינה שלנו. כך נפטרים מהרגלים אלו
מגפת הקורונה עדיין ממשיכה להתפשט בעולם, ולצידה מתעדכנות בכל יום חדשות מדאיגות. העיסוק האינטנסיבי בנושא הקורונה זורע באנשים רבים חרדות ודאגות, מה שיכול להשפיע באופן ישיר על איכות השינה שלנו.
Sam Wordley | Shutterstock
הגורם החשוב שעשוי להגן עליכם מפני וירוס הקורונה
שינה טובה, כידוע, היא גורם משמעותי התורם לבריאות המוח והגוף. כשאנחנו לא ישנים טוב אנו עלולים להחליש את המערכת החיסונית שלנו ולהעלות את הדלקתיות בגוף, ואלה בתורם עלולים להגדיל את הסיכוי של הגוף להיות פגיע יותר לווירוסים, כמו גם למחוללי מחלה אחרים.
במילים אחרות, איכות השינה שלנו משחקת תפקיד חשוב ביכולתו של הגוף לשמור עלינו מפני הידבקות ב-Covid-19. ועל כן, בנוסף לכל ההנחיות שיעזרו לנו לשמור על עצמנו כגון שטיפת ידיים, חבישת מסכה וריחוק חברתי, כדאי שתתחילו לקחת בחשבון גם את איכות השינה שלכם כגורם משמעותי שעשוי להגן עליכם מפני נגיף הקורונה. לפניכם כמה הרגלים שעלולים להוביל לפגיעה בשינה, כמו גם הדרך להיפטר מהם.
שמרו על שגרה
שגרתם של אנשים רבים נפגעה בעקבות התפרצות הקורונה: חלק מתרגלים לעבוד מהבית, חלק מובטלים ומקיצים בשעות מאוחרות יותר, אחרים רצים כל היום אחרי הילדים שאינם הולכים למסגרות חינוכיות.
לא משנה כיצד הושפעה השגרה שלכם בתקופה זו, מה שחשוב זה לשמור על שגרה כלשהי. המטרה היא לנסות להחזיר חלק מהרוטינות שהיינו רגילים אליהם בחיים שלפני הקורונה כדי לייצר פחות הפרעות בחיים שלנו, שכן הפרעות עלולות להשפיע גם על השינה. למשל – אם אתם עובדים מהבית, התעוררו כל יום בשעה קבועה וגם אם אתם רק עוברים חדר לצורך העבודה, התארגנו כאילו אתם עומדים לצאת למשרד.
קראו עוד: מדיטציית הליכה: הכירו את הפעילות שכדאי לאמץ בימי הקורונה
אל תרבו בשנ"צ
זה אמנם מאוד מפתה, אבל הן אם אתם בבידוד והן אם אתם עובדים מהבית, נסו להימנע משנ"צים או מנמנומים על הספה לעיתים קרובות מדי.
שינה מרובה מדי במהלך היום, בנוסף לשינת הלילה, עלולה לייצר את האפקט ההפוך ולגרום לכם להיות ישנוניים יותר במהלך היום ואף לשבש את שינת הלילה.
אם אתם בכל זאת מרגישים עייפים במהלך היום, במקום לנמנם בסלון פשוט נצלו רגעים אלו כדי לקום ולבצע משימות שטרם הספקתם לעשות.
הקפידו על פעילות גופנית
למרות שחדרי הכושר עדיין סגורים וצריך לשמור על ריחוק חברתי, המשיכו לעשות פעילות גופנית - בבית או בחוץ. פעילות גופנית תורמת רבות לבריאות שלנו, וכיום ידוע כי פעילות גופנית קשורה גם לשיפור איכות השינה: היא עוזרת לאנשים להירדם יותר בקלות, והיא מפחיתה נדודי שינה והפרעות שינה אחרות.
וזה פועל גם בכיוון ההפוך – ככל שתשנו טוב יותר, כך גם תתאוששו טוב יותר מהמאמץ הגופני ותתפקדו טוב יותר באימון הבא.
לצד כל זאת, חשוב לזכור לא לעשות פעילות גופנית בצמוד לשעת השינה. שחרור האדרנלין והעלייה בחום הגוף שמתרחשים בזמן פעילות גופנית עלולים להקשות עליכם להירדם.
הגבילו את צריכת החדשות היומית
קשה להימנע מקריאת חדשות יומית בכל מה שקשור ל- Covid-19, אך צריכה אינטנסיבית של מידע על המגפה עלולה בהחלט להעלות את סף החרדה שלנו ולהשפיע על איכות השינה.
נסו להחליט על כמות הפעמים שתקראו חדשות ביום, כמו גם על זמן המסך שתקדישו לכך. בנוסף, ובדומה לצריכת קפאין למשל, נסו להימנע מלהיחשף לחדשות לפני השינה.
הגבילו זמן מסך
האינטרנט עובד בימים אלו שעות נוספות כמעט בכל בית בישראל, ובכלל בעולם. הוא מספק לנו בידור, מידע ואפילו קניות. עם זאת, חשיפה מוגברת לתאורת מסך עלולה להקשות עלינו להירדם.
כשעה לפני השינה מומלץ להתנתק מהמסך, הן אם מהטלוויזיה, הלפטופ או הטלפון הנייד. במקום זאת, נסו לקרוא ספר או להאזין למוסיקה.
הימנעו מצריכה מוגברת של אלכוהול
זה אולי מרגיש ששתיית אלכוהול משפרת את הרגשתנו בימים מתוחים אלו, אך למעשה אלכוהול עלול לפגום באיכות השינה שלנו ולהפוך אותה ללא נינוחה.
אלכוהול אינו מנגנון בריא להתמודדות עם לחץ וחרדה. שתייה לא מתונה ושינה לקויה עלולים ביחד להשפיע לרעה על המערכת החיסונית, וזו בתורה, כאמור, משחקת תפקיד חשוב ביכולתו של הגוף לשמור עלינו מהידבקות בנגיפים.