דלג לתוכן

הכל על אומגה 3

הכל על אומגה 3

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/04/2010
3 דקות קריאה
חומצות שומן מסוג אומגה 3 חיוניות, אך גופנו אינו מייצר אותן ולכן חייב לקבלן מהמזון ומתוספי התזונה. חומצות אומגה 3 המצויות בדגים אחראיות על ייצור חומרים המאזנים תהליכים רבים בגופנו, ביניהם לחץ דם, טמפרטורת גוף, דלקות, נפיחות, כאב, קרישת דם, תגובות אלרגיות ועוד. בתינוקות וילדים חשובה חומצת שומן זו להתפתחות תקינה של המוח (עוד בהיותם עוברים בבטן אימם), ובילדים עם לקויות למידה, הפרעות קשב והפרעות התנהגות, צריכה מוגברת של אומגה 3 משפרת את מצבם.

חסר של חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 אופייני מאוד לתזונה המערבית ומוביל למספר רב של מחלות, המוגדרות כמחלות העולם המערבי. בין מחלות אלו ניתן למנות מחלות לב, שבץ מוחי, וסוכרת מבוגרים. תוספת של חומצות שומן מסוג אומגה 3 יכולה למנוע תהליכים דלקתיים, לשמור על בריאות המוח, הלב וכלי הדם ולחזק את המערכת החיסונית.

חומצות שומן אומגה-3 מיוצרות בטבע בין השאר על ידי פלנקטון, שהוא תערובת צמחים ובעלי חיים מיקרוסקופיים חד-תאיים המשמשת מזון לדגים, בעיקר דגי ים. דגים שתזונתם עשירה באומגה 3 מכילים שומן העשיר בחומצות שומן אומגה 3. ריכוז החומצות מושפע מתזונת הדגים, אזור הגידול (חוות דיג או בטבע), החלק הנאכל בדג, ועונת הדיג. השם "אומגה" מציין את מיקום הקשר הכפול הראשון בשרשרת חומצת השומן. כאשר הקשר הכפול הראשון מצוי בעמדה 3, חומצת השומן נקראת "חומצת שומן מסוג אומגה 3". אותו עיקרון נכון לגבי השמות של חומצות השומן אומגה 6 ואומגה 9.

חומצות שומן מסוג אומגה 3 הוכחו כיעילות במניעת מחלות שונות ובטיפול בהן. מחקרים רבים מצביעים על תפקידן של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 במצבי דלקת שונים. צריכה מוגברת של אומגה 3 מעודדת תגובה נוגדת דלקת ומפחיתה בצורה משמעותית את הסמנים הדלקתיים, משפר את מצבם של חולים הסובלים מארטריטיס וחוסך שימוש בתרופות נוגדות דלקת מסוג NSAID's. תוספת של אומגה 3 לתזונה היומית מעכבת את ייצורן של תרכובות מעודדות דלקת ומפחיתה תסמיני ארטריטיס, לרבות כאבי מפרקים ונוקשות בוקר.

מחקרים רבים מוכיחים כי צריכה מוגברת של שמן דגים מפחיתה גורמי סיכון למחלות כלי דם של הלב. במחקר בן 3.5 שנים שכלל למעלה מ-11 אלף גברים שסבלו מאוטם שריר הלב נמצאה הפחתה משמעותית בסיכון לשבץ מוחין ולתמותה. מתן שמן דגים מפחית מאוד את הסיכון לסבול מאי ספיקת לב ושבץ מוחי, מגדיל את הוואריאביליות (השתנות) של הדופק בהתאמה עם ירידה בתמותה, משפיע בצורה חיובית על תפקוד האנדותל בד בבד עם דיכוי הסמנים הפרו-דלקתיים, מפחית את הסיכון לפרפור חדרים, מפחית צימוד טסיות ומגן מפני רבדים טרשתיים. שמן דגים מוריד מאוד את רמת הטריגליצרידים שהם גורם סיכון עצמאי למחלת לב כלילית . נמצא כי טיפול בשמן דגים במינון של 3.4 גרם ליום, הוריד ב-45% את רמת הטריגליצרידים. במחקר נוסף ניתן מינון זהה של שמן דגים יחד עם סימוואסטטין 40-10 מ- "ג ליום. נמצא כי שילוב זה הוריד את רמת הטריגליצרידים ב-20% עד 30% נוספים.

נמצא שנשים עם סיכון מוגבר ללידות מוקדמות שטופלו בשמן דגים במינון של 2.7 גרם ליום, סבלו מפחות לידות מוקדמות. זמן ההריון היה ארוך ב-8.5 ימים והילודים שקלו בממוצע כ-200 גרם יותר בהשוואה לטיפול בפלצבו. נשים הרות מעבירות לעובר אומגה 3, בעיקר DHA. צריכה לא מספקת של אומגה 3 בתקופת ההריון יכולה להביא למחסור של DHA אצל האשה ההרה, מה שעלול לעלות את הסיכון לסבול מדיכאון שלאחר הלידה.

חומצות שומן מסוג אומגה 3 מתקנות שיבושים בהעברת סיגנלים ברמת התא האופייניים למצבי דיכאון. מחקרים רבים בדקו את הקשר בין צריכה של אומגה 3 ודיכאון. נמצא כי ככל שצריכת הדגים ומוצרי דגים היתה גבוהה יותר, שיעור ההפרעות הדיכאוניות היה נמוך יותר. כמו כן נמצא כי ככל שצריכת אומגה 3 היתה גבוהה יותר, שיעורי מקרי הדיכאון לאחר הלידה אצל נשים והפרעות התנהגות היו נמוכים יותר. הטיפול באומגה 3 במצבי דיכאון נמצא יעיל אצל חולים דיכאוניים שלא הגיבו לטיפול בתרופות אנטי דיכאוניות. תוצאות המחקר הראו כי תוספת של גרם אחד של אומגה 3 יעיל בחולים דיכאוניים שלא הגיבו לתרופות קונבנציונליות.

אספקה נאותה וסדירה של אומגה 3 חשובה גם לתפקוד תקין ולתחזוקה של המוח במהלך החיים ולמניעת ירידה קוגניטיבית (חשיביתית) בגיל מבוגר. 60% מן המוח הוא שומן, וצורתו השומן הנפוצה ביותר במוח היא חומצת השומן אומגה 3. עם הגיל רמתה בתאי המוח פוחתת, ולכן תוספת היא הכרחית. תזונה ענייה באומגה 3 מביאה לעלייה בסיכון למחלות דמנציה ואלצהיימר. נטילה יומית של מזונות עשירים באומגה 3, כמו שמן דגים, מעלה את כמות כדוריות הדם האדומות ויכולה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר. נמצא כי אחד הפרעות קוגנטיביות יכולות להיות קשורות בירידה ברמת ההורמון סרוטונין, עקב מחסור באומגה 3, שעלול לגרום למחלות שונות לרבות ADHD, ציסטיק פיברוזיס, דיכאון ואלצהיימר.

אייל יחזקאל, נטורופת, מנהל מותג בחברת 'סופהרב' ויטמינים מינרלים ותוספי תזונה


[21/04/2010]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רני ברנע
ד"ר רני ברנע נוירולוגיה
5.0
( 18 חוות דעת )
"דר ברנע התנהג בצורה מיקצועית. שמר על קשר אישי תוך הפנייה להמשך טיפול ובדיקות דחופות שנדרשו. שמחנו לפגוש רופא אנושי ומתחשב.. מודים לו מאד על עזרתו."
ד"ר מאיר קרופסקי
ד"ר מאיר קרופסקי ריאות
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד״ר קרופסקי, הרשים אותי מאד כמומחה בתחומו, עם ידע רפואי נרחב ביותר. במקביל ״ולמרות״ מומחיותו, הוא צנוע, אנושי, ואמפטי ביותר. שלא נזדקק לו ולדומיו, אך אם וכאשר נזדקק, הוא כתובת ראויה ומומלצת ביותר."
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו