דלג לתוכן

5 מיתוסים על קוביד 19 שחשוב להפריך

רבות דובר על התפשטות מגפת הקורונה, אך לצדה מתפשטת גם מגפת פייק ניוז חמורה לא פחות: אספנו 5 מיתוסים בנוגע לטיפולים אלטרנטיביים במחלת הקוביד 19 ואת האמת לגביהם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/06/2020
4 דקות קריאה


עוד לפני שהתפרצות הקוביד 19 הוכרזה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגפה, יו"ר ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס הזהיר מפני הסכנות הכרוכות בהפצת מידע שקרי על אודות הווירוס החדש.

בוועידה שנערכה בפברואר השנה הוא אף טען כי המלחמה אינה מתמקדת רק במניעת התפשטות הווירוס, אלא גם רק במיגור מגפת המידע השקרי שהגיעה בעקבות התפרצותו. הוא אף הדגיש כי ידיעות פייק ניוז מופצות מהר יותר ובקלות מאשר וירוס ה-SARS-COV-2 והן לא פחות מסוכנות מהנגיף החדש. אולם, שטף המידע הקיים מקשה עלינו להבחין בין עובדות למיתוסים שאמינותם שנויה במחלוקת. אספנו עבורכם 5 מיתוסים נפוצים ואת האמת לגביהם. 
 

אישה קוראת חדשות הקשורות לוירוס הקורונה
Alex Ruhl | Shutterstock
 

1. נטילת תוספי ויטמין D עשויה למנוע הידבקות בווירוס הקורונה 

במאמרים שונים נטען כי אלו אשר נוטלים תוסף ויטמין D מצויים בסבירות נמוכה יותר להידבקות בווירוס ה- SARS-CoV-2. טענות אלה התבססו בחלקן על מאמר שנוי במחלוקת שהופיע בכתב העת  the journal Aging Clinical and Experimental Research. 

כותב המאמר טען כי נמצא קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D באוכלוסייה בארצות מסוימות, לבין שיעור גבוה יותר של מקרי תחלואה ותמותה מקורונה. 

בהתבסס על כך, שוער כי מתן של תוסף ויטמין D עשוי לסייע בהגנה מפני מחלת הקוביד 19. עם זאת, לא נמצאה כל הוכחה המאששת את ההשערה. בסקירה של ממצאי המחקר שפורסמה בחודש מאי השנה, חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד טענו במסקנותיהם כי לא קיימות כל ראיות קליניות בכל הנוגע למניעה או טיפול בקוביד 19 באמצעות מתן תוסף ויטמין D. זאת ועוד, החוקרים ציינו גם כי לא נמצאה כל ראייה הקושרת בין חוסר בוויטמין D לבין תחלואה נגיף החדש. 

דוח נוסף שפורסם ב- BMJ Nutrition, Prevention & Health , מצביע גם הוא על היעדר ראיות תומכות בלקיחת תחליפי ויטמין D כדי למנוע תחלואה בקורונה.  עוד צוין כי למרות שכמות מספקת של ויטמין D יכולה לשפר את הבריאות הכללית, נטילת תוספי תזונה ללא התייעצות רפואית עלולה לגרום לנזק. 

2. תוספי אבץ יכולים לסייע במניעת זיהום כתוצאה מהדבקה בנגיף החדש

מיתוס נוסף שהתפשט כאש בשדה קוצים, הוא כי לקיחת תוספי אבץ יכולה לסייע בטיפול בקוביד 19. מקורו נעוץ ככל הנראה בעובדה שאבץ הוא מינרל חיוני אשר תומך בתפקוד מערכת החיסון. בהתבסס על כך, קבוצה של חוקרים מרוסיה, גרמניה ויוון שיערו כי המינרל עשוי לתפקד כטיפול מסייע לקורונה. תוצאות מחקרם פורסמו בכתב העת  the International Journal of Molecular Medicine. 

החוקרים התבססו על ניסויים חוץ גופים בהם נמצא כי יוני האבץ הצליחו לעכב את פעילותו של אנזים מסוים המקל על פעילות נגיף ה- SARS-COV-2. עם זאת, הם ציינו כי לא קיימות עוד הוכחות קליניות המראות שאבץ יכול להשפיע על פעילות הנגיף בבני אדם. 

מסמך הנחיות שפורסם באפריל 2020, בחן נתונים קיימים בנוגע לקשר בין אבץ לזיהומים נשימתיים. נמצא כי תחליפי אבץ עשויים לסייע במניעת דלקת ריאות בילדים קטנים וכי מחסור באבץ עלול להחליש את התגובה החיסונית במבוגרים. עם זאת, החוקרים ציינו כי לא קיימות מספיק ראיות בכל הנוגע לתפקידו של תוסף האבץ במניעת זיהומים ויראליים ככלל. 
 

3. ויטמין C יכול להילחם בקורונה

ויטמין C  הוא מרכיב חיוני שקיבל תשומת לב רבה בחודשים האחרונים. רבים מאמינים כי הוא עשוי למנוע ואפילו להגן מפני שפעת או הצטננות. למרות שרמה מספקת של הוויטמין תומכת בפעילות  מערכת החיסון, ראיות עדכניות בנוגע ליעילותו בטיפול בשפעת או הצטננות הן מוגבלות ולעיתים אף שנויות במחלוקת. למרות זאת, ישנן טענות כי ויטמין C  עשוי להילחם בזיהום שנגרם על-ידי נגיף הקורונה. ייתכן והן מתבססות על ניסוי קליני  שמתבצע בימים אלה בסין ובוחן את השפעתו של ויטמין C  במינון גבוה על חולי קורונה מאושפזים, עם זאת לא תוצאותיו לא פורסמו עד כה. 
 

4. דיאטה קטוגנית עשויה לרפא את מחלת הקוביד 19

הדיאטה הקטוגנית היא שיטת תזונה עשירה בשומן ודלה בפחמימות אשר עלתה לכותרות בחודשים האחרונים כאמצעי אלטרנטיבי לטיפול ומניעת תחלואה בנגיף החדש. ייתכן וההסבר לכך נעוץ במחקרים שונים המציעים כי הדיאטה הקטוגנית יכולה לשפר את פעילות מערכת החיסון. עם זאת, רבים מהם בוצעו בחיות ולא בבני אדם. 

זאת ועוד, ניסוי קליני שעתיד להתבצע בבית החולים האוניברסיטאי ג'ון הופקינס יבחן את ההשפעה של הדיאטה קטוגנית על חולי קורונה בכל הנוגע להפחתת רמות הדלקת. חשוב לציין כי במהלך המחקר תינתן לחולים במצב קשה פורמולה ייחודית המבוססת על הדיאטה הקטוגנית באמצעות הזנה חיצונית, ולא באמצעות דיאטה שגרתית. נכון לכתיבת שורות אלה, לא קיימת כל ראיה המראה כי הדיאטה הקטוגנית יכולה לטפל או למנוע תחלואה בנגיף ה- SARS-CoV-2.
 

5. תרופות המבוססות על צמחי מרפא הן טיפול אלטרנטיבי בנגיף

בחודשים האחרונים עלו הנחות שונות בכל הנוגע לתרופות המבוססות על צמחי מרפא שונים ועל תרומתן ללחימה בנגיף. ייתכן ומקורן  בהצהרה  של בכיר סיני אשר טען כי צמחי מרפא מסוימים עשויים לסייע בטיפול בקוביד 19.  עם זאת, מומחים שונים מזהירים מפני שימוש בלתי מבוקר בצמחי המרפא בייחוד בשל סיכונים לא צפויים שעלולים להתפתח. זאת ועוד, לא הוכח עוד כי היתרונות של צמחי המרפא עולים על החסרונות והסיכונים. 
 



מקורות

1. Ilie, P. C., Stefanescu, S., & Smith, L. (2020). The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality. Aging Clinical and Experimental Research, 1.‏

2. Skalny, A. V., Rink, L., Ajsuvakova, O. P., Aschner, M., Gritsenko, V. A., Alekseenko, S. I., ... & Tsatsakis, A. (2020). Zinc and respiratory tract infections: Perspectives for COVID‑19. International Journal of Molecular Medicine46(1), 17-26.‏

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
 אלעד יצחקוב
אלעד יצחקוב רפואה משלימה
5.0
( 16 חוות דעת )
"אלעד מטפל מצוין ומקצועי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו