אבנים בדרכי השתן: האם ניתן לטפל ללא ניתוח?
3-10% מהאוכלוסייה סובלת מאבנים בדרכי השתן, שמקורן בהתגבשות מלחים אשר נמצאים בשתן בריכוז גבוה. טיפול חדשני באמצעות גלי הדף המכוונים מחוץ לגוף, עשוי לסייע בריסוק האבנים ובפליטתן החוצה מהגוף ללא צורך בניתוח: כל המידע חיוני
אבנים בדרכי השתן (בכליות, בשופכנים או בשלפוחית השתן), הן תופעה שכיחה המופיעה בכ-3-10% מכלל האוכלוסייה. המקור להיווצרותן הוא התגבשות של מלחים הנמצאים בשתן בריכוז גבוה. מחלה זו מתבטאת בתסמינים וסימפטומים שונים והיא עלולה אף להביא לפגיעה בכליות. אילו תסמינים עלולים להעיד על המחלה ומהו הניתוח שיטפל בבעיה? התשובות בכתבה שלפניכם.
Albina Glisic | Shutterstock
מהם התסמינים שיעידו על הימצאות של אבנים בדרכי השתן?
הסימנים והסימפטומים שיכולים להעיד על הימצאות של אבנים בדרכי השתן הם מגוונים ומשתנים מחולה לחולה: חלק מהחולים אינם חווים כל סימפטום וכתוצאה מכך אינם מודעים כלל להימצאותן של אבנים בגופם. מנגד, חולים אחרים חווים כאבים עזים הנובעים ממעבר של פירורי אבנים במערכת השתן, ואף עלולים לסבול מזיהומים חוזרים ולעיתים אף מסכני חיים. בנוסף, הימצאות של אבנים בדרכי השתן יכולה לגרום לפגיעה בתפקוד הכלייתי עד לאובדן כליה.
מהן דרכי הטיפול?
עד שנות ה-80 של המאה הקודמת, הטיפולים באבנים בדרכי השתן היו כרוכים בניתוחים גדולים ובסבל רב. כיום, בשל התקדמות הטכנולוגיה מתבצעים רוב הטיפולים באבנים בדרכי השתן בשיטות זעיר פולשניות. הטיפול כולל ריסוק חוץ גופי של האבנים באמצעות דרכים שונות וריסוק תוך גופי בניתוח אנדוסקופי.
מהי כירורגיה אנדוסקופית?
כירורגיה אנדוסקופית, היא שיטת ניתוח זעיר פולשנית המאפשרת ביצוע של ניתוחים ללא פתיחת הבטן. במהלך הניתוח משתמשים במיכשור זעיר המוחדר לתוך מערכת השתן. מכשור זה מאפשר למנתח לראות במסך רחב את האבנים ולטפל בהן. באמצעות מכשור אופטי (אנדוסקופ) מיוחד וטכנולוגיית לייזר, מתקדמת ניתן כיום לטפל באבנים בדרכי השתן בחתך זעיר או ללא צורך בחתך בכלל. בשיטות אלו ניתן לטפל גם בבעיות אחרות בדרכי השתן כגון, הצירויות של דרכי השתן או גידולים קטנים. לשיטה יש יתרונות רבים, בהם שיעור הצלחה גבוה ,החלמה מהירה, אשפוז קצר, הפחתה בכאבים ותוצאות קוסמטיות טובות יותר.
כיצד נקבע אופן הטיפול?
כעקרון, הטיפול באבנים נקבע ומותאם לכל חולה בנפרד והוא תלוי בגודל האבנים ומיקומן במערכת השתן, רמת החסימה שנגרמה, תפקודי הכליות, ההרכב הכימי של האבן ועוד. אבנים קטנות מ-4 מ"מ לרוב נפלטות מעצמן בשתן, אך מעבר האבן כרוך לעיתים בכאבים. אבנים גדולות יותר נתקעות בדרכי השתן, גורמות לחסימה של ניקוז השתן, לכאבים עזים, לזיהומים ועלולות להביא לפגיעה קשה בתפקוד הכליה. במקרים כאלה יש לעיתים צורך בטיפול דחוף.
במקרים של אבנים גדולות או אם קיימת חסימה במערכת השתן אשר תמנע את הפינוי של הפרורים, ניתן להשתמש בשיטות טיפול אנדוסקופיות (אורטרוסקופיה או ריסוק אבנים מלעורי – PCNL). במהלך הפעולה, מחדיר הרופא מכשיר אופטי וכלים מיוחדים לכליה או לשופכן ובאמצעותם מרסק את האבן תוך שימוש באנרגיית לייזר או אולטרה סאונד.
כיום ניתן לטפל בחלק ניכר מהאבנים ללא צורך בניתוח או פעולה חודרנית, אלא באמצעות ריסוק האבנים בעזרת גלי הדף המכוונים מחוץ לגוף אל האבן. הפרורים נפלטים בדרך כלל מאוחר יותר בשתן ללא התערבות נוספת. טיפול זה מתאים לילדים ומבוגרים (פרט לנשים בהריון) אשר סובלים מאבנים קטנות מ-2 ס"מ, ללא כל תלות במיקום האבן (כליה או שופכן). ריסוק האבנים החוץ-גופי, הוא טיפול לא-פולשני אשר נעשה בטשטוש או בהרדמה כללית. טיפול זה יעיל פחות לחולים עם עודף משקל וכן גם במקרים של אבני ציסטין (מצב נדיר מאוד בו האבנים מתפתחות בשל רמות גבוהות של ציסטאין בשתן) או במצבים בהם האבנים נעוצות בשופכן במשך פרק זמן ארוך.
חשוב לציין כי אבנים בדרכי השתן אינן מהוות בעיה כירורגית בלבד, ועל כן הטיפול בהן מחייב גם מניעה של הישנות הבעיה באמצעות שינויים בהרגלי האכילה והשתייה, ברור רפואי ובמקרים מסוימים גם טיפול תרופתי.
מחלת אבנים בדרכי השתן היא לעיתים קרובות גם בעלת נטייה משפחתית ואף תורשתית. חשוב לפנות לרופא מומחה באורולוגיה בתחום האבנים או האנדוסקופיה, כדי לטפל בבעיה ביעילות ולמנוע את הישנותה. הכתבה בשיתוף עם ד"ר גנאדי זליצ'נקו מומחה לכירורגיה אורולוגית עם תת התמחות באנדואורולוגיה וטיפול באבנים בדרכי השתן. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.