דלג לתוכן

הפריה חוץ גופית (IVF): כמה עוברים כדאי להחזיר?

טיפולי הפריה חוץ גופית כוללים דרך ארוכה מלאה בשאלות והתלבטויות. אחת מהן עוסקת במספר העוברים אותה כדאי להחזיר אל רחם האישה. כמה עוברים לרוב מחזירים, מהן הסכנות בהחזרת כמות גדולה של עוברים ועל פי מה נקבעת ההחלטה? התשובות בפנים

מאת: ד"ר אמיר רבהון
תאריך פרסום: 09/08/2020
3 דקות קריאה
ד"ר אמיר רבהון בשיתוף עם ד"ר אמיר רבהון i מומחה במיילדות, גינקולוגיה ופוריות, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי וולפסון


עבור זוגות רבים שאינם מצליחים להרות באופן טבעי, הפריה חוץ גופית היא פתרון יעיל המאפשר להקים משפחה. מדובר בהליך ותיק מאוד המתבצע אשר בוצע בהצלחה לראשונה בשנת 1978. במהלכו, המפגש בין הזרע לבין הביצית וכן גם השלבים הראשונים בהתפתחות העוברים מתבצעים מחוץ לגוף האישה, בתנאי מעבדה. 

העוברים שהתפתחו מושתלים לאחר מכן בחלל הרחם. תהליך זה אמנם מתבצע כבר שנים רבות, אבל הוא מעלה לא פעם שאלות ותהיות. אחת מהמרכזיות שבהן היא בנוגע למספר העוברים שכדאי להחזיר אל חלל הרחם. אספנו עבורכם, יחד עם ד"ר אמיר רבהון, מומחה במיילדות, גינקולוגיה ופוריות,  רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי וולפסון, את כל המידע שחשוב לדעת לפני ביצוע ההפריה.


זוג מתייעץ עם רופא מומחה לפוריות לגבי כמות העוברים שכדאי להחזיר במסגרת טיפולי IVF
 goodluz |  Shutterstock

מתי מתבצעת החזרת העוברים אל הרחם?

"החזרת העוברים מתבצעת 2-6 ימים לאחר שאיבת הביציות. השאיפה היא להחזיר את העוברים כ- 5 ימים לאחר השאיבה במטרה לתת לעוברים להתפתח, להבין אילו עוברים מתפתחים בצורה אופטימלית וכך להצליח ולברור את העוברים הטובים ביותר לשם השגת הריון. אם ישנם עוברים בודדים, אין טעם בבחינה ממושכת של התפתחותם בתנאי המעבדה ולכן הם יוחזרו לרוב בשלבים מוקדמים יותר לאחר 2-3 ימים משאיבת הביציות”. 


כמה עוברים לרוב מחזירים?

"ההחלטה בנוגע למספר העוברים אותם מחזירים אל הרחם מורכבת" טוען ד"ר רבהון. "מחד, החזרת כמות גדולה יותר של עוברים מעלה את הסיכוי להתפתחות הריון אבל מאידך היא גם מעלה את הסיכוי להריון מרובה עוברים שנחשב בסיכון גבוה יותר מאשר הריון של עובר יחיד".


מהן הסכנות בהחזרת מספר רב של עוברים?

"בשנים האחרונות, מרכזים רבים  ברחבי העולם ממליצים על החזרת עובר אחד בלבד, שהרי גם הריון תאומים, שלכאורה נחשב בטוח יחסית, הוא בעל סיכון גדול יותר בהשוואה להריון של עובר יחיד. 

למעשה, הסיכונים בהריון מרובה עוברים עולים בהתאמה למספר העוברים שהתפתחו, כאשר הסיכון המשמעותי ביותר הוא ללידה מוקדמת וסיבוכי פגות, כמו למשל פגיעות נוירולוגיות, נזק למעי, הפרעות בראייה ועוד". 

ד"ר רבהון מדגיש כי אין זה אומר שכל הריון מרובה עוברים טומן בחובו סיבוכים: "הריונות מרובי עוברים רבים מסתיימים בלידה והצלחה, אך רבים מהם מערבים לידה מוקדמת. למעשה, ככל ששבוע הלידה מוקדם יותר כך הסיכוי לסיבוכים שונים גבוה יותר. הסיכונים בהריונות אלה אינם תקפים רק לעובר אלא גם לאישה עצמה. מבין הסיבוכים ניתן לציין מצבים כמו יתר לחץ דם, התפתחות של סוכרת הריון, שיעור גבוה יותר של לידות בניתוח קיסרי ועוד". 

מהם הפרמטרים שעל פיהם נקבעת כמות העוברים שיוחזרו?

עם השנים התרחשה ירידה בכמות הממוצעת של העוברים המוחזרים והרבה מדינות בעולם אף ניסחו הנחיות שמעוגנות בחוק בנוגע למספר העוברים אותם יש להחזיר. בישראל, ההנחיות נגזרות משני פרמטרים מרכזיים:

1. גיל המטופלת
ככל שהאישה צעירה יותר כך סיכויי הצלחת ההפריה גבוהים יותר. לכן, בנשים צעירות יחסית נעדיף להחזיר פחות עוברים. 

2. ותק הטיפולים 
כמות הניסיונות להפריה חוץ גופית בעבר ותוצאותיהם. כלומר, ככל שאישה עברה יותר ניסיונות להפריה שנכשלו, ננסה להחזיר יותר עוברים. חשוב לציין שבמדינת ישראל ניתן להחזיר עד ארבעה עוברים בכל ניסיון הפריה.

ד"ר רבהון מסכם וטוען כי המטרה בטיפולי ההפריה אינה כוללת רק השגת הריון, אלא בראש וראשונה שמירה על בריאות האם והילוד והגעה ללידה של ילוד בריא לאמא בריאה: "למרות שישנו לעתים קושי בקבלת ההנחיות שעלולות אולי להפחית את הסיכוי להשגת הריון, מטרתן היא לשמור על בריאות האם והעובר. חשוב לציין כי הבחירה הסופית מתבצעת על-ידי האישה, אך היא נגזרת מההנחיות שפורטו לעיל, להן משמעות רפואית רבה. מכיון שההמלצה היא אינדיבידואלית ומשתנה מאישה אחת לאחרת, מומלץ לבצע מראש דיון תיאורטי עם הרופא המטפל עוד לפני החזרת העוברים כדי לבחון את החלופות ולבחור בזו המתאימה והבטוחה ביותר". 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר אמיר רבהון, מומחה במיילדות, גינקולוגיה ופוריות,  רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי וולפסון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
ד"ר הילה גולדשטיין
ד"ר הילה גולדשטיין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 32 חוות דעת )
"רופאה מקצועית ונעימה ביותר"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אמיר רבהון

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו