דלג לתוכן

עוברים או ביציות: מה כדאי להקפיא במסגרת הליך לשימור פריון?

שימור פריון הוא הליך רפואי המאפשר לנשים המעוניינות בהורות מאוחרת לדחות את גיל הפריון ולהיכנס להריון. את ביצוע הפעולה מקדימה החלטה מורכבת הכוללת התלבטויות שונות, בהן גם השאלה האם להקפיא עוברים או ביציות שאינן מופרות: על ההבדלים בין שתי החלופות, היתרונות והחסרונות בכתבה הבאה

מאת: ד"ר אמיר רבהון
תאריך פרסום: 30/08/2020
2 דקות קריאה
ד"ר אמיר רבהון בשיתוף עם ד"ר אמיר רבהון i רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי וולפסון

העלייה בגיל הנישואין וכן גם בגיל בו נשים מעוניינות להקים משפחה, הובילה את עולם הרפואה לחפש אחר פתרונות שונים שיאפשרו לנשים לדחות את גיל הפריון ולהרות בשלבים מאוחרים יותר. 

שימור פריון הוא הליך רפואי הכולל הקפאה של ביציות או עוברים לשם שימוש עתידי. למי מיועד הליך שימור פריון, האם עדיף להקפיא ביציות או עוברים וכיצד מתבצע הליך שאיבת הביציות? אספנו עבורך את התשובות.

אישה בייעוץ אצל רופא מומחה לפריון, מתלבטת אם לבצע הקפאת ביציות או עוברים
By Chinnapong |  Shutterstock

למי מיועד הליך שימור פריון?

הליך זה מיועד בעיקר לנשים המעוניינות להרות בגילאים מאוחרים, בהם הסיכויים לכניסה להריון באופן טבעי נמוכים הרבה יותר. פוריות האישה יורדת כבר מגיל 33-35 וירידה זו הופכת דרסטית מעל גיל 40. 

מעבר לגיל, שימור פריון יתבצע לעיתים גם מסיבות רפואיות. למשל, נשים שעוברות טיפול רפואי שעלול לסכן את הפוריות, נשים הסובלות ממחלות שונות שיכולות לערב פגיעה בפוריות ועוד. במקרים אלה, שימור הפריון מהווה מעין צעד מקדים למצבים בהם הפריון עלול להיפגע. 

מה ההבדל בין הקפאת ביציות לבין הקפאת עוברים ומהם היתרונות והחסרונות בכל אחד מההליכים?

הקפאת הביציות אינה כוללת ביצוע הפריה של הביצית במעבדה. בנשים שאינן נמצאות בזוגיות למשל, ישנה הצדקה להקפאת ביציות בלבד כדי לשמור לאישה את האפשרות ליצירת הריון מעובר המשלב גם את הזרע של בן הזוג העתידי. 

הקפאת עוברים כוללת שאיבה של הביציות מהאישה והפרייתן עם זרע של בן הזוג או עם זרע מתורם בתנאי מעבדה. העוברים שהופרו מוקפאים לשם שימוש עתידי. היתרון המרכזי בהקפאת עוברים הוא סיכוי גבוה יותר להשגת הריון. אולם, עבור נשים שאינן נמצאות בזוגיות, חלופה זו אינה מאפשרת השגת עובר המורכב מזרעו של בן הזוג העתידי. עקרונית ניתן גם לשלב הקפאת ביציות והקפאת עוברים.

חשוב לציין כי ההחלטה מתבצעת בשיתוף ובהכוונת הרופא המומחה, אך היא נתונה לשיקול המטופלת. למעשה, טרם תחילת הטפול יתבצע דיון עם הרופא המטפל כדי להחליט על החלופה המתאימה ביותר למטופלת. 

איך מתבצע הליך הקפאת הביציות?

הקפאת ביציות מסיבות חברתיות היא פעולה שאינה כלולה בסל הבריאות ולכן טרם להחלטה על ביצועה, יש לדעת כי היא גוררת עלויות גבוהות. ההליך הרפואי דומה מאוד לזה המתבצע במסגרת טיפול הפריה חוץ גופית ( בשלב הראשון יינתן טיפול לגירוי שחלתי אשר גורם לכך שמספר זקיקים יתפתחו בשחלות במקביל. לאחר שישנם מספר זקיקים בגודל מתאים, תתבצע שאיבה של הביציות והקפאה של הביציות או העוברים. 

הליך השאיבה עצמו מתבצע תחת הרדמה כללית ואורך 10-15 דקות. בסיומו, המטופלת תישאר בהשגחה למשך מספר שעות ולאחר מכן תשוחרר לביתה. יתכנו כאבי בטן קלים לאחר השאיבה אשר יחלפו בדר“כ תוך יום-יומיים. סיבוכים משמעותיים, כגון דימום, זיהום או תסביב שחלתי נדירים. 

בישראל שימור פריון מסיבה שאינה רפואית מותר לנשים בטווח הגילאים 30-41. ככל שהביציות נשאבות ומוקפאות בגיל מוקדם יותר, כך הסיכוי להשגת הריון גבוה יותר. יש לזכור כי לא מדובר בתהליך המוביל בודאות מוחלטת להצלחה ולכן יש להתייחס אליו במשנה זהירות ולנסות ולהיכנס להריון בגיל מוקדם ככל הניתן. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר אמיר רבהון, מומחה במיילדות גניקולוגיה ופריון, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי וולפסון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
ד"ר גיל לוי
ד"ר גיל לוי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 33 חוות דעת )
"דוקטור גיל לוי ומזכירה שלו ורדהם היו מאוד קשובים לבעיה שלי."
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 13 חוות דעת )
"הרופאה היתה נעימה ויסודית. הסבירה הכל לעומק. נתנה אפשרויות טיפול והסבירה בפרטים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אמיר רבהון

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו