מפריחה ועד לעקיצות יתושים: 5 אלרגיות נפוצות בעונת הקיץ
למרות שעונות המעבר נחשבות לתקופות בהן מתפרצות אלרגיות, הן עלולות להופיע בכל עונה בשנה. מה גורם לאלרגיה בקיץ? אספנו עבורכם 5 גורמים נפוצים וכן יתושים כלולים ברשימה
אלרגיות אמנם נחשבות כתופעות של עונות המעבר – אביב או סתיו, אך למעשה הן יכולות להופיע בכל עונות השנה ואפילו בקיץ. הטמפרטורות הגבוהות והזיעה, גיזום הדשא ואפילו היתושים, כל אלה עלולים לגרום לתופעות אלרגיות שונות. איך ניתן לטפל באלרגיה גם בעונה החמה? התשובות בכתבה הבאה.
ambrozinio | Shutterstock
מהי בכלל אלרגיה?
אלרגיה היא תגובה של מערכת החיסון לגורמים שונים שאינם מהווים סכנה ממשית לגוף, או במילים פשוטות – אלרגנים. התגובה האלרגית יכולה להתבטא בתופעות שונות, בהן נזלת, פריחה בעור, קשיי נשימה, כאבי ראש ואפילו תופעות הקשורות במערכת העיכול.כדי לאבחן אלרגיה יש לפנות לאלרגולוג שיבצע תשאול מפורט בנוגע לתסמינים וזמני הופעתם ולעיתים גם יבצע בדיקת תבחיני עור לשם איתור האלרגן המסוים.
גרד, פריחה ואפילו נזלת: אלה הם תסמיני האלרגיה הנפוצים בקיץ
תסמיני האלרגיה הנפוצים ביותר בקיץ הם: גרד, פריחה של העור ונזלת אלרגית (נזלת שקופה ומימית בניגוד לנזלת ויראלית שהיא עכורה וצמיגית). גם תגובה לעקיצות של חרקים שכיחה בעיקר בקיץ ומתבטאת לרוב בפריחה עורית ממוקדת או מפושטת.
תסמין נפוץ נוסף לאלרגיה הוא קושי בנשימה שלעיתים עלול להתברר בכלל כאסתמה. ניתן להבדיל בין קושי בנשימה כתוצאה מאסתמה לקושי בנשימה הנובע מתגובה אלרגית באמצעות האזנה לנשימה של המטופל על ידי סטטוסקופ ובדיקה של דרכי הנשימה העליונות.
פעמים רבות, הקושי הנשימתי מתפתח בשל ליחה שהצטברה בדרכי הנשימה העליונות, זאת בעקבות חשיפה לאלרגן או בשל נזילה של ליחה מהסינוסים.
מהן האלרגיות הנפוצות בקיץ?
1. אלרגיה לפריחה
מקובל לחשוב שנזלת אלרגית מופיעה רק באביב ובסתיו, אבל למעשה היא נפוצה מאוד גם בקיץ והיא מלווה בסתימת אף המקשה על הנשימה, בהתעטשויות, גרד, תחושת כבדות בעיניים ודמע. בקיץ ישנה פריחה של צמחים רבים, בהם גם דשא. בקיץ רבים נוהגים לגזום את המדשאות בגינות הציבוריות והפרטיות ולנקש עשבים. גרגרי האבקה וחלקיקים קטנטנים נסחפים עם הרוח ונישאים למרחקים ארוכים. לכן אדם שסובל מאלרגיה לפריחה עלול לסבול מהחמרה של התסמינים אפילו אם הוא לא נמצא כלל בסמוך לשדה או למדשאה. בנוסף, פטריות עובש המתפתחות במקומות לחים יכולות גם הן לגרום לתגובה אלרגית.
2. אלרגיה למזגנים – האומנם?
ישנם רבים שמתלוננים בקיץ על "אלרגיה למזגנים". אותם מטופלים מעידים על עיטוש בלתי פוסק בכל פעם כשהם נכנסים לחדר ממוזג. למען האמת, לא קיימת "אלרגיה למזגנים" ויש הטוענים כי מדובר במסנן מלא אבק או עובש. אולם אלרגיה המתפתחת מסיבות אלה נדירה, ולרוב הבדלי הטמפרטורות בין החוץ לבין החדר הממוזג הם אלה המשפיעים על ריריות האף, בהן קיימת רגישות יתר אצל הסובלים מאלרגיה. בדומה לכך גם עשן, ריחות חזקים, ואדי כלור בבריכות שחיה עלולים לעורר תגובה של ריריות האף אצל אנשים הסובלים מרגישות יתר.
3. אלרגיה ליתושים
אלרגיות הבאות לידי ביטוי בפריחה על העור נפוצות יותר בקיץ. ישנן אלרגיות מסוימות הנוטות 'להתלקח' כאשר החולה נחשף לחום השמש או מזיע. לכן במקרים אלו מומלץ להשתמש בקרם הגנה על מנת למנוע מלכתחילה את הופעת התסמינים. אלרגיה נוספת שנפוצה בעונת הקיץ היא רגישות לעקיצות יתושים. ישנה קבוצה באוכלוסייה ) בעיקר תינוקות וילדים) אשר מפתחים תגובה חמורה יותר לעקיצות יתוש: אזור העקיצה מתנפח למספר ימים, והם סובלים מגרד עז. בנוסף, עקב הגרוד תתכן חדירה שלך חיידקים והמקום עלול להזדהם. אנשים הסובלים מרגישות שכזו צריכים להימנע מעקיצות ככל הניתן ולהשתמש בתכשירים דוחי יתושים. במקרים בהם התגובה האלרגית חמורה ופוגעת באיכות חייו של המטופל ניתן ליטול תרופות המעכבות את פעילות ההיסטמין (אנטי היסטמינים), פעם ביום מתחילת עונת הקיץ ועד לסופה.
4. אלרגיה לדְּבוֹרִניים
גם עקיצות של דְּבוֹרִים וצרעות עלולות לגרום לתגובה אלרגית. בעונת הקיץ, חרקים מעופפים אלו מתרחקים מהקן ומחפשים מזון. הדבורים מחפשות צוף והצרעות מתרכזות סביב מאגרי מזון או זבל. לעיתים במהלך אינטראקציה עם בני אדם ומתוך הגנה עצמית הם עלולים לעקוץ ולגרום לחלק מהאנשים לתגובה אלרגית. במחקר (1) שפורסם לאחרונה נמצא שלבוש ארוך, שאינו משאיר עור חשוף מפחית את הסיכוי להיעקץ בכמעט 66% מהמקרים. הסיבה לכך היא מפני שהחרקים להיצמד לעור לפני שהם עוקצים ולכן מומלץ לאנשים הרגישים לעקיצות ללבוש בגדים עם שרוולים, מכנסים ארוכים וגרביים.
5. אלרגיה לפירות קיץ
יש אנשים הסובלים מגרד בפה ובלשון, גירוד בגרון או נפיחות בשפתיים בעקבות אכילת פירות וירקות טריים הנפוצים בקיץ כמו סלרי, תפוח עץ ומלון. מצב זה נקרא תסמונת אלרגיית הפה. הסיבה היא רגישות אלרגית צולבת בין אלרגנים הנמצאים גם בגרגרי אבקת הפריחה וגם בפירות, בירקות ובאגוזים. מצב זה הוא מקומי ואינו מסכן חיים.
האם אפשר לשים סוף לאלרגיה?
אלרגיה היא תופעה שכיחה. ברוב המקרים רופא המשפחה ידע לתת מענה ובאמצעות טיפול פשוט יחסית ניתן להקל על הבעיה. לעיתים רופא המשפחה יפנה את המטופל להמשך בירור אצל רופא מומחה לאלרגיה (אלרגולוג) .כיום ישנם פתרונות רבים הנותנים מענה גם במקרים של אלרגיה קלה וגם לסובלים מתסמינים קשים, הפוגעים באיכות החיים של המטופל. ישנן מגוון של תרופות ללא מרשם לסובלים מתסמינים מינוריים. בחלק מהמקרים הרופא עשוי להמליץ על טיפול זמני או ממושך בתרופות מסוג אנטי-היסטמין מהדור החדש תרופות אלו אינן גורמות לתופעות לוואי של נמנום ותופעות נוספות המאפיינות את הדור התרופות הישן.
במקרים חמורים יותר בהם האלרגיה אינה בשליטה, ניתנות תרופות מבוססות סטרואידים, לרוב באופן מקומי (ספריי לאף, משאף או תכשירים למריחה על העור) ובמקרים קיצוניים בטבליות וזריקות. במחלות אלרגיות אחדות כמו נזלת אלרגית, אסתמה אלרגית ורגישות לעקיצות דבורים קיימת יכולת לטפל ולשנות את מהלך המחלה על ידי טיפול חיסוני – אימונותרפיה. בשיטת טיפול זו מזריקים לגוף את האלרגן במינון נמוך, אותו מעלים אותו אט אט בהדרגה. לאחרונה נכנסה שיטת טפול חיסוני בה נותנים את האלרגן בדרך תת לשונית. מטרת הטיפול היא לחשוף את מערכת החיסון של המטופל לאלרגן בצורה מבוקרת ולאפשר לה לבנות תגובה בריאה בצורה טבעית לחלוטין.
מקורות(1) Järvinen, K. M., & Celestin, J. (2014). Anaphylaxis avoidance and management: educating patients and their caregivers. Journal of asthma and allergy, 7, 95–104. https://doi.org/10.2147/JAA.S48611
הכתבה בשיתוף עם ד"ר רמי טמיר - מומחה לאימונולוגיה קלינית ואלרגיה . הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד