כיצד בני זוג משפיעים על השאיפות שלנו?
האם הימנעות ושאיפות של כל אחד מבני הזוג משפיעים על בן/בת הזוג השני? מחקר חדש בחן תופעות אלו בקרב למעלה מ-450 זוגות. הפרטים בכתבה
בני זוג יכולים להשפיע אחד על השני בהרבה אספקטים. כך למשל מחקר (1) משנת 2015 מצא כי בקרב זוגות הסובלים מהתנהגות לא בריאה, שינוי בהתנהגות של אחד מבני הזוג עשוי להשפיע על בן/ת הזוג השני/ה, ובעיקר אם בן/ת הזוג היה בעל התנהגות בריאה באופן קבוע.
במחקר (2) אחר משנת 2017 נמצא כי בן/ת זוג הסובל מבעיית שתייה עשוי להיות מושפע מבן/ת הזוג בטווח הארוך ובשלבים שונים של מערכת היחסים (מגורים משותפים, אירוסין, נישואים), והמלצת המחקר הייתה כי יש להעריך ולהתייחס לבעיה כאל נושא זוגי ולא רק כאל התנהגות מסוכנת של בן/ת הזוג ששותה.
StockLite | Shutterstock
קראו עוד: זוגיות וקורונה: איך שומרים על הגחלת גם בזמנים אלה?
השפעות של הימנעות ומטרות על בן/ת הזוג
לאורך הזמן הימנעות (מדברים שליליים) של אחד מבני הזוג יכולות לגרום לבן/בת הזוג השני להימנע גם הוא, ומה שבן/בת הזוג שואף להשיג (חוויות חיוביות) יכול לגרום לבן/בת הזוג השני גם לרצות. השפעות אלו, של בני זוג אחד על השני, אינן קשורות לגיל, למשך הקשר ולמגדר של בני הזוג, כך עולה ממחקר (3) חדש של אוניברסיטת בזל, שהתפרסם בכתב העת The Journal of Gerontology.
בבסיס המחקר רצו החוקרים לבחון את התלות ההדדית בטווח הקצר ובטווח הארוך של הגישה להימנעות ולשאיפות בקרב הזוגות. בני הזוג דיווחו האם הם ניסו להימנע מקונפליקטים או לחלוק חוויות משמעותיות עם בני הזוג במהלך היום. לאחר מכן החוקרים ניתחו כיצד המידע השפיע על המטרות של בן/בת הזוג.
המטרות/שאיפות של כל אחד מבני הזוג נרשמו בכל יום במשך 14 יום ובמרווח של 10 עד 12 חודשים. 456 זוגות הטרוסקסואלים השתתפו במחקר. הגיל הממוצע היה קצת פחות מ-34 ומשך הקשר הממוצע היה כמעט 10 שנים.
קראו עוד: האם הקורונה תוביל לעלייה בשיעור הזוגות המתגרשים?
השפעות מאוחרות
המחקר הראה שכאשר אחד מבני הזוג נמנע ממצוקה או מקונפליקטים, למשל, השני מנסה גם הוא לפעול באותה הדרך. ולהיפך – כאשר אחד מבני הזוג מחפש צמיחה אישית וחוויות משמעותיות, השני רוצה גם הוא להשיג אותן.
צוות הפסיכולוגים/ות מצא גם השפעות מאוחרות בין בני הזוג. יש לציין כי המטרות היומיות של כל אחד מבני הזוג, אשר יכולות להשתנות, חפפו בעיקר את המטרות בטווח הבינוני עד הארוך של בן/ת הזוג השני. זו ככל הנראה הסיבה לכך שלמטרות ביחסים ארוכי טווח של אחד מבני הזוג לוקח כמה ימים עד חודשים להשפיע על המטרות של בן הזוג השני. לטענת החוקרים, זה יכול להיות מעין מנגנון הסתגלותי לשמירה על יציבות הקשר, בכך שהוא אינו מושפע מכל שינוי רגעי שעושה בן/ת הזוג.
מקורות
(1) JAMA Intern Med. 2015;175(3):385-392. doi:10.1001/jamainternmed.2014.7554
(2) Addict Behav . 2017 Jun;69:55-58. doi: 10.1016/j.addbeh.2017.01.020. Epub 2017 Jan 12.
(3) Interdependence of Approach and Avoidance Goals in Romantic Couples Over Days and Months. The Journals of Gerontology: Series B, 2020; DOI: 10.1093/geronb/gbaa149.