שלום ד"ר, בן 30, מאובחן ע"י פסיכיאטר בהפרעת פאניקה עם דיכאון מזה 3 שנים. תחילה טופלתי בציפרלקס 10 מ"ג וחשתי הטבה תוך כ-3 חודשים והרגשתי טוב. לאחר כשנתיים של הרגשה טובה- החלטתי להפסיק בהדרגה לחצי כדור במשך חודשיים ואז הפסקה מלאה. לצערי מהר מאוד חזרו כל התסמינים בעוצמה חזקה יותר וחזרתי לתרופה, ללא הטבה מיידית. 1) בעקבות ה-7 באוקטובר חשתי החמרה נוספת- הועלה מינון ציפ' ל-15 מ"ג 2) ינואר 24 ללא הטבה משמעותית - העלאה ל-20 מ"ג 3) מאי- הפסיכיאטר הוסיף אריפליי 2.5 מ"ג לחיזוק 4) יולי- לאור התחלת אקאטיזיה הופסק אריפליי, נוסף וולבוטרין 150 מ"ג 5) אוגוסט- ללא הטבה משמעותית העלאת וולבוטרין ל-300 מ"ג 6) ספטמבר- ללא הטבה משמעותית נוסף סרנדה 50 מ"ג היום, ה-1 בנובמבר וטרם הרגשתי הטבה משמעותית , אלא חלקית בלבד. יש לציין שתהסמין העיקרי שנותר הוא פיזי, מתח שרירים קבוע/דריכות באזור העורף, הגב העליון והבטן, והכדור היחידי שמקל וגם מעלה מצב רוח- הוא ואבן.רציתי את חוות דעתך- האם הטיפול נראה לך סביר? מדובר בשני תרופות SSRI במקביל, וגם וולבוטרין NDRI. קיימת אפשרות שמדובר ב"דיכאון עמיד"? מהי האופציה הכי אפקטיבית לדעתך אולי להחליף פסיכיאטר? תודה רבה!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
שימוש בקנאביס
עמית23/11/2024 | 18:31
היי דוקטור, תודהעל המענה. דבר חשוב שלא ציינתי- שימוש בקנאביס במהלך הטיפול. השתמשתי בערך פעם בשבוע מהמחשבה שזה ירגיע בתקופת המלחמה בהתחלה, לאחר מכן המשכתי גם כשנוסף האריפליי. זה הרגיע במידה מסוימת אך יכול להיות שהרע את הדיכאון/חרדה ברקע ו"הפריע" לאריפליי לעשות את העבודה ולהידמות לתסמיני אקאטיזיה.? עם הוולבוטרין הפסקתי לעשן בכלל. יש לציין שההתקפי חרדה הראשונים הגיעו בעקבות שימוש בקנאביס. אני חושב שזה המקור לכל הבעיות. מה דעתך בנושא?
אני רואה הרבה מאד מקרים בהם לאחר תק' בה מרגישים טוב מפסיקים את הטיפול, המצב מתדרדר ואז כבר קשה מאד לחזור למצב התקין שהיה לפני כן. לפני החלפת פסיכיאטר ניתן וכדאי לפנות ולהתייעץ עם מומחה יועץ בכיר. יש רשימה של פסיכיאטרים כאלה בכל הביטוחים המשלימים של קופות החולים, יחד עם עזרה במימון ההתייעצות. לקראת הייעוץ כדאי מאד לערוך רשימה מפורטת ככל שניתן של תרופות שניסית עד היום, מינונים, משך שימוש, תופעות לוואי, ומדוע התרופה הוחלפה. כדאי מאד לשתף את הפסיכיאטר שלך בצעד זה, הוא יוכל לתת בידך גם מכתב הפניה.
לאחר כישלון של כל מייצבי הרוח שלקחתי מבחינת תופעות לוואי פרופסור אהוד קליין רשם לי גבפנטין 300 פעמיים ביום האם הוא מייצב רוח ולא הבנתי לימה הוא מיועד מבחינת פסכיאטרית, קראתי עליו שהוא בכלל נגד כאבים
גאבאפנטין היא תרופה נוגדת אפילפסיה (בדומה למייצבי מצב רוח האחרים - דפלפט, טגרטול למיקטל). היא לא קבלה אישור FDA כטיפול בלבדי למניה דפרסיה, אך נעזרים בה כתוסף לחיזוק השפעה של מייצבי מצב רוח אחרים. התרופה היא גם נוגדת חרדה טובה. נעזרים בה גם להפרעות כאב ו- RLS.