דלג לתוכן

האם תוספי מזון מפחיתים את הסיכון להידבק בקורונה?

בחודשים האחרונים אינספור מחקרים בחנו את תועלתם של תוספי התזונה במניעת הדבקה בקורונה או במיתון חומרת המחלה. כעת מחקר תצפית חדש מצא כי תוספי תזונה עשויים לצמצם את הסיכוי להידבק בנגיף החדש, באופן מפתיע דווקא בנשים: הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/12/2020
2 דקות קריאה


מאז שנכנס וירוס הקורונה לחיינו בחורף שעבר, מדענים וחוקרים בכל רחבי העולם מנסים למצוא דרכים למניעת הדבקה או למיתון חומרת המחלה. כך למשל, סקירה שפורסמה לאחרונה הראתה כי לאבץ יתרונות הגנתיים נגד Covid-19  בכל הנוגע להפחתת הדלקתיות ותמיכה אנטי ויראלית (1) . גם ויטמין D נמצא כרכיב יעיל בשמירה על פעילות תקינה של מערכת החיסון. זאת ועוד, רמות נמוכות של הוויטמין מעלות את הסיכוי להתפתחות של זיהומים והפרעות שונות של מערכת החיסון (2) . 

ויטמין C אמנם לא הוכח כאמצעי יעיל ללחימה בנגיף החדש, אך הוא עשוי להועיל במקרים של סטרס חמצוני ועל כן מומלץ לצריכה במצבים של תסמונת מצוקה נשימתית חריפה ואלח דם – סיבוכים של מחלת הקוביד 19 (3). 

כעת חוקרים מקינגס קולג' שבלונדון ניתחו את נתוניהם של 1.4 משתמשים באפליקציה המתעדת את תסמיני הקורונה בבריטניה, ארה"ב ושוודיה. המשתתפים השיבו על שאלות הנוגעות לשימוש הקבוע בתוספי מזון ובאמצעות האפליקציה דווח על משתתפים שחלו בקורונה ועל התסמינים מהם סבלו (4). 

אדם מחזיק תוספי תזונה בידו, דרך אפשרית למניעת הדבקה בקורונה
somkhana | Shutterstock

תוספי מזון עשויים לסייע להגנה החיסונית 

מתוך 327,720 משתמשי האפליקציה בבריטניה שכולם עברו בדיקות PCR או בדיקות סרולוגיות, מעל ל-175 אלף דיווחו על שימוש קבוע בתוספי מזון מאז פרוץ המגפה. קבוצת הבדיקה הורכבה ברובה מנשים שהיוו 66.8% מכלל הנבדקים. מהתוצאות עולה כי כ-6% מהנבדקים שהשתמשו בתוספי תזונה חלו בקוביד 19, בעוד  שכ-6.6% מאלה שלא נטלו תוספי תזונה אובחנו כחיוביים לנגיף. לאחר שהחוקרים ביצעו התאמה עם גורמים אחרים שיכולים להשפיע על הסיכוי לחלות בקורונה הם מצאו ארבעה תוספים עיקריים שקשורים בסיכון המופחת: נטילת פרוביוטיקה, מולטי ויטמינים, חומצות שומן מסוג אומגה 3, או ויטמין D , כל אלה קשורים בסיכון נמוך יותר לתחלואה בקורונה ב- 14%, 13%, 12%, ו-9% בהתאמה. נטילת ויטמין C, אבץ וכמוסות שום עם זאת, לא נמצאה כקשורה לכל סיכון מופחת. כאשר החוקרים הבדילו בין הנבדקים על פי המין  הם מצאו כי רק נשים הועילו מנטילת תוספי תזונה. 

ניתוח של הנתונים מארצות הברית ושוודיה הוביל לקשר דומה בין תחליפי המזון ומספר מקרי המחלה שאובחנו: בקרב 993,365 משתמשים באפליקציה העולמית שלא עברו בדיקות קורונה, 126,556 דיווחו על אבדן של חוש הריח או הטעם – תסמינים נפוצים בקרב חולי קורונה. כאשר החוקרים ניתוחו את נתוניהם של אלה שדיווחו על התסמינים הם מצאו הפחתה קטנה אך משמעותית  בסיכוי לחלות במחלה הנגיפית בקרב נשים וגברים שנטלו מולטי ויטמינים, אומגה 3, ויטמין D או פרוביוטיקה באופן קבוע. 


מדוע נשים הועילו יותר מנטילת התוספים?

החוקרים הופתעו למצוא כי רק נשים הועילו מנטילת תוספי תזונה. עם זאת, הם ציינו במאמרם את תוצאותיהם של מספר מחקרים שעשויות להוות הסבר להבדל בין המינים. 

כך למשל נמצא בעבר כי נשים הן בעלות מערכת חיסונית חזקה יותר, מה שאומר שההגנה החיסונית שלהם תועיל אף יותר מנטילת תוספים. הסבר נוסף להבדלים בתוצאות היה כי נשים מצויות בסבירות גבוהה יותר לשמור על הנחיות ההיגיינה, בהן שטיפת ידיים ועטית מסכות – דבר שעשוי להגביר את האפקט המגן של תוספי התזונה. חשוב לציין כי מדובר במחקר ראשוני שלא עבר עוד ביקורת עמיתים ורק הטיוטה שלו פורסמה. בנוסף, זהו מחקר תצפית ולא ניסוי קליני, לכן לא ניתן לבסס קשר חזק על בסיס הנתונים הקיימים.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו