אוהבים ג'אנק פוד? כדאי שתקראו את זה
אוהבים פיצה, מאפים ועוגות? צריכה מוגברת של מזונות מעובדים מגבירה באופן ניכר את הסיכון לתמותה ולתחלואה ממחלות לב וכלי דם. איך תדעו אם אתם צורכים הרבה ג'אנק פוד? הפרטים בכתבה
מחקרים רבים הראו כי מזון אולטרה-מעובד המכונה גם ג'אנק פוד, משפיע לרעה על היבטים שונים של בריאות גופנית ונפשית. למעשה, ישנו מעט מאוד "מזון" במזון אולטרה-מעובד. מאכלים אולטרה-מעובדים כוללים חטיפים, ארוחות מוכנות מראש ומשקאות ממותקים. לעיתים קרובות מאכלים אלו מכילים חומרי טעם וריח אשר גורמים להם להיות טעימים, אך תכולת החומרים המזינים בהם נמוכה ביותר (1) .
מחקר חדש שנערך באיטליה שפורסם בכתב העת American Journal of Nutrition , בחן את הקשר בין מזון אולטרה-מעובד לבין תחלואה לבבית ותמותה (2).
Shutterstock | JOKE_PHATRAPONG
צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד
במחקר השתתפו מעל 22,000 נשים וגברים בגילאי 43-67, והחוקרים עקבו אחריהם במשך זמן ממוצע של 8.2 שנים. הערכה של צריכת המזון האולטרה-מעובד בוצעה על ידי שימוש בשאלונים ייעודיים. במחקר נמצא כי בכלל המשתתפים, המזון האולטרה- מעובד היווה 10% (181.5 גרם ליום) מצריכת המזון הכוללת. המאכלים הנפוצים ביותר מבין מאכלי המזון המעובד היו פיצה (19.8%) ועוגות ומאפים (13.4%).
החוקרים הגדירו אנשים שצרכו יותר מ-14.6% מהמזון שלהם בצורה של מזון אולטרה-מעובד, כאנשים עם צריכת מזון אולטרה-מעובד גבוהה. קבוצה זו של משתתפי מחקר כללה יותר נשים, אנשים צעירים ובאופן מפתיע, אנשים עם רמת השכלה גבוהה יותר. בנוסף, אנשים אלו התאפיינו בפחות מחלות רקע ונטו לצרוך פחות תזונה ים-תיכונית מאלו שצרכו מזון אולטרה-מעובד בכמות קטנה יותר.
צריכת סוכר גבוהה
במחקר נמצא כי ישנו קשר ישיר ותלוי במינון בין כמות המזון האולטרה-מעובד הנצרכת לבין עלייה בתמותה כוללת ותמותה מסיבות לבביות. למשתתפים ברבעון הגבוה ביותר של צריכת מזון אולטרה-מעובד לעומת אלו שצרכו הכי מעט מזון אולטרה-מעובד, היה סיכון גדול ב-58% לתמותה מסיבות לבביות, סיכון גדול ב-52% למות ממחלת כלי דם בלב או במוח, וסיכון גדול ב-26% לתמותה כוללת.
מבין כלל הגורמים המשפיעים לרעה על בריאות במאכלים האולטרה-מעובדים נמצא כי צריכת סוכר גבוהה מסבירה יותר משליש מהקשר בין המזון האולטרה-מעובד לבין תמותה בגלל מחלת כלי דם בלב ובמוח. ממצא מפתיע נוסף במחקר היה שדווקא הקשר בין תמותה ממחלת כלי דם בלב ומזון אולטרה-מעובד היה חזק ביותר בקרב אנשים עם היענות טובה לדיאטה ים תיכונית. החוקרים הסבירו ממצא זה על ידי כך שייתכן והאנשים אשר יכולים להרוויח הכי הרבה מדיאטה ים-תיכונית הם גם הכי פגיעים לצריכה של מזון לא בריא.
ממצאי מחקר זה הם עוד הוכחה לקשר הקיים בין טיב המזון לבין בריאותינו. הגברת הסיכון לתמותה ותחלואה כתוצאה מצריכת מזון לא בריא צריכה להוות תמריץ להגבלת הצריכה של מזון אולטרה-מעובד, כמו גם לעודד אנשים לצרוך מזון בריא כדוגמת ירקות, פירות, דגנים ומזון המכיל סיבים תזונתיים.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות(1) Chen, X., Zhang, Z., Yang, H. et al. Consumption of ultra-processed foods and health outcomes: a systematic review of epidemiological studies. Nutr J 19, 86 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00604-1
(2) Marialaura Bonaccio, Augusto Di Castelnuovo, Simona Costanzo, Amalia De Curtis, Mariarosaria Persichillo, Francesco Sofi, Chiara Cerletti, Maria Bendetta Donati, Giovanni de Gaetano, Licia Iacoviello, on behalf of the Moli-sani Study Investigators, Ultra-processed food consumption is associated with increased risk of all-cause and cardiovascular mortality in the Moli-sani Study, The American Journal of Clinical Nutrition, , nqaa299, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa299