דלג לתוכן

האם תזונה יכולה לשפר את השינה שלנו?

מחקר חדש מצא כי כמות קטנה מדי ומגוון דל של חיידקים במערכת העיכול, יכולים להפחית את כמות החומרים החיוניים לשינה ולפגום באיכותה. האם שינוי תזונתי יכול להוביל לשיפור בשינה או להפחית בעיות שינה? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/01/2021
3 דקות קריאה
כתבת אודיו


ישנם גורמים רבים המשפיעים על איכות השינה באנשים ובהם תזונה והקצב הצירקדיאני של הגוף (1). משמעות הקצב הצירקדיאני היא שישנם תהליכים ביולוגיים בגוף המשתנים לפי מחזור של יממה (24 שעות). למעשה השעון הצירקדיאני משמש כמו שעון ביולוגי לפעולות שונות בגוף, ואחד המרכיבים הכי חשובים שלו הוא מחזור השינה-ערות. 

לגבי תזונה, מחקרים הראו כי ישנו קשר בין הרכב המיקרוביום במערכת העיכול לבין הקצב הצירקדיאני, הבריאות הנפשית, הבריאות הגופנית, התפקוד הקוגניטיבי ועוד. המיקרוביום הוא הרכב החיידקים, הנגיפים והפטריות השוכנים במערכת העיכול של בני אדם, וידוע כי ההרכב והגודל של המיקרוביום מושפעים מסוג האוכל אותו אנו אוכלים ומתזמון הארוחות (2) . 

לפיכך, האם ייתכן כי שינוי תזונתי יכול להוביל לשיפור בשינה או להפחית בעיות שינה? האם שינוי תזונתי יכול לשמש כתחליף פשוט וטבעי לתרופות שינה שהשימוש בהן כרוך בתופעות לוואי משמעותיות? מחקר חדש (3) שפורסם בכתב העת Scientific Reports  ניסה לענות על שאלות אלו.


אישה צעירה ישנה שנת לילה טובה בשל הרכב מיקרוביום תקין במערכת העיכול
 fizkes | shutterstock

מקרוביום פגום מוביל למחסור בחומרים חיוניים לשינה תקינה

המחקר החדש בחן את הקשר בין המיקרוביום לבין שינה בעכברים. על מנת לבחון קשר זה החוקרים השתמשו בעכברים ממין זכר אשר חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת של עכברים קיבלה מים עם ארבעה סוגים של אנטיביוטיקה, וקבוצה נוספת קיבלה מים ללא אנטיביוטיקה. המטרה של מתן האנטיביוטיקה הייתה לרוקן את המעיים של העכברים מהמיקרוביום שלהם. לאחר ארבעה שבועות החוקרים מצאו שבעכברים שקיבלו אנטיביוטיקה היו משמעותית פחות מטבוליטים. מטבוליטים הם חומרים שנוצרים על ידי המיקרוביום כאשר הוא מפרק מזון במערכת העיכול, ולכן הימצאותם של פחות מטבוליטים יכולה להעיד על כמות ומגוון קטן יותר של המיקרוביום. בין החומרים שהיוו חסרים היו ויטמין B6, דופמין וסרוטונין, חומרים הכרחיים לשימור השעון הצירקדיאני ולשינה תקינה. 

מקרוביום תקין מוביל לשינה איכותית יותר

בשלב הבא החוקרים חיברו מכשירי EEG ו-EMG למוחם של העכברים על מנת לנטר את הפעילות המוחית שלהם בזמן שינה. החוקרים מצאו כי בעכברים שבהם היה פחות מיקרוביום היו יותר מעברים בין שלבים שונים של שינה וזמן קצר יותר של שינה שאינה עמוקה. 

ממצאים אלו יכולים להעיד על כך שלמעשה איכות השינה בעכברים עם המיקרוביום הפגום הייתה פחות טובה מאשר בעכברים עם המיקרוביום התקין. 

עם זאת, למחקר ישנן מספר מגבלות. ראשית, ייתכן שהאנטיביוטיקה עצמה השפיעה על מוחם של העכברים ולאו דווקא היעדר המיקרוביום. כמו כן, הממצאים בעכברים לאו דווקא יכולים להיות מתורגמים לבני אדם.

למרות הידע הרב הקיים בנוגע לקשר בין מיקרוביום לבין שינה ישנו צורך במחקרים רבים נוספים שיבדקו קשר זה. בין היתר ניתן לבחון את הנושא בעכברים אשר לא קיבלו אנטיביוטיקה והוזנו באופן מבוקר, ולבחון את הנושא גם בבני אדם על ידי השוואה של הרכב המיקרוביום של אנשים אשר ישנים טוב לאנשים עם שינה לקויה, כמו גם לבחון את ההשפעה של פרוביוטיקה על שינה. 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות 

(1) https://www.nigms.nih.gov/education/fact-sheets/Pages/circadian-rhythms.aspx

(2) Lu J, Synowiec S, Lu L, Yu Y, Bretherick T, Takada S, et al. (2018) Microbiota influence the development of the brain and behaviors in C57BL/6J mice. PLoS ONE 13(8): e0201829. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201829

(3) Ogawa, Y., Miyoshi, C., Obana, N. et al. Gut microbiota depletion by chronic antibiotic treatment alters the sleep/wake architecture and sleep EEG power spectra in mice. Sci Rep 10, 19554 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-76562-9


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שירה שור
ד"ר שירה שור גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר שור מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ומאד מרגיעה שזה סופר חשוב בטיפול הזה."
ד"ר שי מטלון
ד"ר שי מטלון גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 61 חוות דעת )
"דר. שי. מטלון. רופא. בחסד. עליון. מקצועי. מלא. אנושיות מאוד. ידיב. סובלני. אני. מאריך. אותו. מאוד."
ד"ר יעל וינטרוב-ברכה
ד"ר יעל וינטרוב-ברכה גסטרואנטרולוגיה
רופאה בכירה ביחידה למחלות מעי דלקתיות, במכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד, מרכז שניידר לרפואת ילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרו

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו