דלג לתוכן

המגפה הבאה כבר בדרך

עדיין לא הספקנו להתגבר על הקורונה, וכבר מומחים מזהירים מפני המגפה הבאה. באיזו מגפה מדובר ומה הכלים שיעזרו לנו לעצור אותה? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/02/2021
3 דקות קריאה

מהערכות שנעשו בשנת 2014 עולה כי עד שנת 2050 עשויים למות כ-10 מיליון אנשים בשנה רק מהמגפה הבאה, שלא נראה שנותנים עליה מספיק את הדעת – הרי היא מגפת העמידות לאנטיביוטיקה (1) . 

בעבר, כשהחל השימוש בתרופות אנטיביוטיות, לקח לחיידק 21 שנים לפתח עמידות לטיפול. כיום, תוך שנה אחת בממוצע, יכולה בקטריה לפתח עמידות. לפי נתוני המרכז לבקרת מחלות זיהומיות בארה"ב ניתן למנות כיום 18 סוגים של חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה, מתוכם 5 מסוכנים מאוד לבריאות האדם (2) .
 


Mikibella | Shutterstock

העמידות לחיידק הנפוץ בבתי החולים

לפי משרד הבריאות, חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מוגדרים כחיידקים החסינים לשני סוגי אנטיביוטיקה או יותר. ישנם שלושה חיידקים עיקריים אליהם משרד הבריאות (3) מתייחס במיוחד – MRSA, VRE, ו-CRE . 

מתוך השלושה, חיידק CRE הוא בעל עמידות לאנטיביוטיקה החזקה ביותר שקיימת כיום (קרבפנם), ולכן הוא סוג העמידות המסוכן ביותר. החיידק העמיד עלול לגרום לזיהום פעיל בחלק מהחולים, אך הוא נמצא במערכת העיכול גם באופן שקט ומהווה גורם חשוב להתפשטות בקרב החולים במוסדרות הבריאות (4) . 

משרד הבריאות שם דגש חשוב על זיהוי ודיווח של החיידק אצל המאושפזים במחלקות. האנשים שנמצאים בסיכון לנשאות של החיידק הם אלו ששהו בבית חולים או במוסד אחר בטווח של 6 חודשים, ועליהם לעבור בדיקת סקירה לנוכחות החיידק בעת אשפוזם בבית החולים. במידה והתגלתה העמידות, המטופלים הנ"ל מאושפזים בתנאי בידוד כדי להגן על המטופלים האחרים. במקרים רבים הנשאות חולפת מעצמה, במיוחד אצל נשאים בריאים ועצמאיים, שאינם נזקקים לאשפוזים תכופים (4).

מגפת הקורונה החריפה את המגפה הבאה

בשנה האחרונה מומחים מעריכים כי מגפת וירוס הקורונה החריפה יותר את בעיית העמידות, וזאת בעקבות השימוש הנרחב שנעשה באנטיביוטיקה בחולי COVID-19, כאשר הנחיצות והיעילות מהשימוש אינם לגמרי ברורים. במקביל, לצד תשומת הלב הנרחבת שמקבלת מגפת הקורונה, נזנחת הפעילות למניעת התפשטות מגפת העמידות החיידקית לאנטיביוטיקה (5).

הכלים למניעת המגפה הבאה

בכדי לנסות ולעזור בבלימת מגפת העמידות החיידקית, בראש ובראשונה חשוב שכמה שיותר אנשים יהיו מודעים לבעיה. בנוסף, יש להימנע מנטילת טיפול אנטיביוטיקה שלא לצורך, וכאשר משתמשים באנטיביוטיקה חשוב להשתמש בסוג הנכון, במינון הנכון, ולכל משך התקופה שהומלצה. כמו כן, יש להקפיד על רחיצת ידיים במים וסבון, שכן ישנם חיידקים שעמידים לתכשירים על בסיס אלכוהול.

אנשים הנושאים חיידק עמיד, צריכים להקפיד יותר על היגיינה אישית וסביבתית. מומלץ לא לחלוק אביזרים כמו מגבת או בגדים, אך אין מניעה להשתמש בכלי אוכל, שירותים או מקלחת משותפים. כמו כן, אין מניעה לבוא במגע עם בני הבית, אך בעת טיפול בפצעים וניקוי הפרשות, חשוב להקפיד על שימוש בכפפות חד פעמיות ועל רחצת ידיים במים וסבון (6).
 

האם הגיע הזמן לטבעונות?

מקור נוסף לבעיה שעולה ממחקרים בארה"ב הוא צריכת מזון מן החי. בגידול החיות במשקים חקלאיים נעשה שימוש נרחב ביותר באנטיביוטיקה למניעת מחלות בקרב חיות המשק. למרות ניסיונות רבים שנעשו להפחתת השימוש באנטיביוטיקה בחקלאות, משקים רבים עדיין אינם מקפידים על כך ולכן ההמלצה הרווחת היא להשתדל ולצרוך מזון שגדל ללא שימוש באנטיביוטיקה (7). 

לפי מחקר שנערך ב-2014 בשיתוף בין חוקרים מארה"ב ומישראל עלה כי ישנן מספר דרכים בהן העמידות לאנטיביוטיקה עשויה להיות מושפעת מהשימוש הנרחב באנטיביוטיקה במשקים. דרך אחת היא כמובן הדבקה ישירה בחיידק עמיד מבעלי החיים, דרך נוספת כוללת שינויים גנטיים שעוברים החיידקים - חיידקים שבעבר לא יכלו להדביק בני אדם וכעת יכולים, ומנגנוני עמידות שעוברים בין חיידקי בע"ח לחיידקים הנפוצים בבני אדם (7).

כאמור, ההבנה של הציבור הרחב ושל הצוותים הרפואיים לגבי התופעה והבעיה, היא בראש ובראשונה הדרך שעשויה למנוע את המגפה בעתיד הקרוב. בהמשך, הכלים שהוצעו בכתבה, עשויים להוביל לשינוי המיוחל ולסייע במאבק בעמידות.   

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
 

מקורות 

(1) Review on Antimicrobial Resistance. Antimicrobial Resistance: Tackling a Crisis for the Health and Wealth of Nations. 2014. https://amr-review.org/sites/default/files/AMR%20Review%20Paper%20-%20Tackling%20a%20crisis%20for%20the%20health%20and%20wealth%20of%20nations_1.pdf

(2) esistance threats in the united states, 2019. Centers for disease control and prevention. /drugs/biggest-threats.html/ 

(3) משרד הבריאות – האגף לגריאטריה. נהלי בתי חולים גריאטריים. "נהלי רוחב". עדכון: 2019. https://www.health.gov.il/download/ng/0_5_7.pdf 
(4) משרד הבריאות – חוזר מינהל הרפואה. הנחיות לאבחון מעבדתי, דיווח ומניעה של זיהוים הנגרמים עקב אנטרובקטריצאה עמידים לקרבפנמים. ד"ר ורד עזרא, ראש מינהל הרפואה. 2016. https://www.health.gov.il/hozer/mr14_2016.pdf 
(5) Timothy M Rawson, et al, Bacterial and Fungal Coinfection in Individuals With Coronavirus: A Rapid Review To Support COVID-19 Antimicrobial Prescribing, Clinical Infectious Diseases, Volume 71, Issue 9, 1 November 2020, Pages 2459–2468, https://doi.org/10.1093/cid/ciaa530
(6) משרד הבריאות – כללי התנהגות למניעת התפשטות של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, כדוגמת CRE, MRSA, VRE. דף  מידע והסבר למטופל ומשפחתו.https://www.health.gov.il/hozer/IC_24012019.pdf 
(7) Chang Q, et al. Antibiotics in agriculture and the risk to human health: how worried should we be?. Evol Appl. 2015;8(3):240-247. doi:10.1111/eva.12185 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר ראובן פרידהיים
ד"ר ראובן פרידהיים רפואת שיניים
5.0
( 7 חוות דעת )
"הטיפול אצל ד"ר פרידהיים היא חוויה אחרת, מטפל ברוגע והקשבה מלאה לצרכי המטפל והטיפול מקצועי מאוד אם מינימום כאב , משה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו