דלג לתוכן

איך אנחנו זוכרים לאן לחזור?

נוסעים לעבודה, חוזרים הביתה, אוספים את הילד מהחוג, ממשיכים לסופר. איך המוח שלנו זוכר בכל פעם מחדש לחזור למקומות הללו וכיצד ממצאים של שני מחקרים חדשים עשויים לתרום לנו בעתיד? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/02/2021
2 דקות קריאה


השנים האחרונות היו פוריות למדי בעולם חקר המוח, ותגליות ממחקרים בבעלי חיים עוזרות לנו להבין טוב יותר כיצד המוח מייצר זיכרון של זמן ומקום. תגליות אלו מקרבות אותנו לקראת פיתוחים אחרים, שעשויים להועיל בפתרון בעיות זיכרון בבני אדם.


אישה הולכת לעבודה וזוכרת בעל פה את הדרך למשרד
Diego Cervo | Shutterstock


תאי זמן

מחקרים רבים בתחום הזיכרון העלו את ההשערה לגבי הימצאותם של תאי עצב מיוחדים המכונים תאי זמן. תאים אלו, הממוקמים באזור במוח האחראי על הזיכרון (היפוקמפוס), פועלים באופן שמאפשר להם "להקליט" אירועים ו"לשחזר" אותם מאוחר יותר. אחד המחקרים (1) אף העלה את היכולת של תאים אלו לנגן את האירועים מהסוף להתחלה – ברוורס. היכולת הזו ככל הנראה נובעת משילוב של פעולות עצביות באזורים מיוחדים במוח שמובילות ליצירת תאים אלו.

מחקר שנעשה לאחרונה (2)  בחן את הימצאותם של תאים אלו בבני אדם. לצורך המחקר החוקרים עשו שימוש במשימות זיכרון שדרשו מהנבדקים לקשר אירועים לזמן – הקראת רשימת מילים במשך 30 שניות, לאחר מכן הסחת דעת, ולבסוף היזכרות בכמה שיותר מילים במשך 30 שניות נוספות, וחוזר חלילה. משימות אלו, שבמהלכן נמדדה הפעילות המוחית של המשתתפים באזור ההיפוקמפוס, של שיוך מילה לזמן מסוים, הובילה את החוקרים לזיהוי של אוכלוסיית דשנה של תאי זמן. יתרה מזאת, שחרור תאי הזמן אפשרו לנבא איזה מן המשתתפים יוכלו לקשר טוב יותר את המילה לזמן. במילים אחרות, התאוריה שתאי הזמן מאפשרים לנו ליצור זיכרונות מאירועים בחיים, אכן נכונה - הם למעשה כמו דבק שמחזיק ביחד זיכרונות מאירועים שונים בחיינו. 

קראו עוד: להשתמש במוח, או לשכוח? 8 תרגילים שישמרו על מוח צלול

תאי מקום

בדומה לתאי הזמן, חוקרים מאמינים שהמוח של קופים ומכרסמים עושה שימוש גם בתאי מקום. הפעילות של תאי הזמן עשויה להיות משולבת בפעילותם של תאי מקום, ובכך היא לוקחת חלק ביצירת זיכרון מרחבי.

היכולת של עכברים לשחזר את הדרך שהם עשו מהסוף להתחלה, ברגע שהם נעצרים, הייתה ידועה כבר זמן מה. העכברים סורקים את הסביבה שלהם, מייצרים במוחם רצפים קצרים של תאי מקום, 8-10 פעמים בשנייה, וכך הם מייצרים תמונה וירטואלית במוחם של הסביבה. יכולת זו מאפשרת להם לנבא את מה שצפוי להופיע בדרכם. 

ממחקר (3) שנערך לאחרונה בתחום תאי המקום, נמצא כי במהלך השיטוט, תאים מאותתים ומריצים את הזיכרונות קדימה ואחורה לסירוגין במרווחים של מילי-שניות, וכך למעשה במהלך מוחן של החולדות כל הזמן חוזה מה הולך לקרות ומה כבר קרה. 

עדיין לא ברור מהם התאים האחרים שפועלים יחד איתם ליצירת דפוסי איתות אלו. ברגע שהדבר יתבהר, בתאוריה, ניתן יהיה להשתמש במנגנונים אלו בכדי לעזור למוח לשחזר אירועים.

מחקרים אלו, שעוזרים לנו להבין יותר על מנגנוני הזיכרון של המוח, עשויים בעתיד לעזור לפתור הפרעות זיכרון מורכבות. הצפי הוא, לטענת החוקרים, שבעשורים הקרובים עולם המדע יגיע לממצאים מרחיקי לכת בתחום.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


מקורות

(1) Edmund T. Rolls, Patrick Mills, The Generation of Time in the Hippocampal Memory System, 
Cell Reports, Volume 28, Issue 7, 2019, Pages 1649-1658.e6, ISSN 2211-1247, https://doi.org/10.1016/j.celrep.2019.07.042.
(2) Gray Umbach, et al. Time cells in the human hippocampus and entorhinal cortex support episodic memory
Proceedings of the National Academy of Sciences Nov 2020, 117 (45) 28463-28474; DOI: 10.1073/pnas.2013250117
(3) Science. 09 Oct 2020: Vol. 370, Issue 6513, pp. 247-250. DOI: 10.1126/science.abb4151.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ורד ליבנה
ד"ר ורד ליבנה נוירולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"ניכרת מקצועיות ובקיאות בתחום. גישה נעימה ומכבדת"
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 15 חוות דעת )
"ד"ר גנלין הייתה יוצאת מן הכלל במקצועיות וביחס האישי. כבר מהרגע הראשון התרשמנו עמוקות מהידע הרב שלה, מהגישה הסבלנית והנעימה, ומהיכולת להקשיב ולהסביר בצורה ברורה ומפורטת. היא שידרה אמינות ויושרה מקצועית ברמה הגבוהה ביותר, ונתנה תחושת ביטחון לכל אורך התהליך. ניכר שהיא פועלת מתוך מחויבות אמיתית לבריאות המטופלים ורצון אמיתי לעזור. בזכותה הרגשנו בידיים טובות, ואנו מעריכים מאוד את ההשקעה והמסירות שלה. ללא ספק, אנו ממליצים בחום על ד"ר גנלין ומודים לה מקרב לב על הטיפול המקצועי והאנושי."
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גריאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו