מבצע החיסונים נגד קורונה ושיעור האוכלוסייה המחוסנת שהולך ועולה הפכו את תמונת המצב בכל הנוגע לקורונה בישראל לברורה ואף אופטימית יותר. אולם, באשר לילדים שאינם יכולים עוד להתחסן, המצב מעורפל ושאלות רבות עדיין עומדות בעינן. האם ילדים אכן צפויים לסבול ממחלה קלה יותר מאשר מבוגרים, מה לגבי הסיכון שלהם להדביק, האם קיום של מחלות רקע, כמו למשל אסתמה, מעלה את הסיכון למחלה חמורה יותר ומה צופן העתיד בכל הנוגע לחיסון של ילדים? ניסינו, יחד עם פרופ' בנימין וולוביץ, רופא מומחה במחלות ילדים, מחלות ריאה ודרכי נשימה בילדים, לענות על חלק מהשאלות הבוערות.
Shutterstock | FamVeld
האם ילדים מצויים בסיכון להידבק ולהדביק בקורונה ממש כמו מבוגרים?
בחודשים האחרונים נצפתה עלייה בכמות הילדים החיוביים לקורונה. יתכן ועליה זו קשורה בהימצאותן של וריאנטים חדשים אך נראה שהיא נוצרה בעקבות הירידה היחסית בכמות המבוגרים החולים בעקבות החיסונים.
"ילדים עד גיל 10 מצויים בסיכון נמוך יותר להידבק ולהדביק ולרוב ההדבקה אינה נגרמת בשל מגע עם בני גילם, אלא עם מבוגרים. אולם, בגילאים מבוגרים יותר, מגיל 10 ומעלה, הסיכוי להידבקות ולהדבקה בקורונה כמעט זהה לזה הקיים במבוגרים" מסביר פרופ' וולוביץ ומוסיף: "ישנן כמה השערות לסיבה שבגינה ילדים צעירים נדבקים פחות.
אחת מהן גורסת כי בגיל הילדות סובלים יותר ממחלות ויראליות אחרות (כולל מחלות שנגרמות בשל נגיפים ממשפחת נגיפי הקורונה), ועל כן ילדים בעלי הגנה מסוימת גם מפני הידבקות ותחלואה חמורה בקוביד 19. הנחה נוספת גורסת כי מנגנון ההגנה החיסוני של ילדים חזק יותר מזה הקיים במבוגרים, אך לא מדובר בהשערה מבוססת".
אילו סימפטומים אופייניים בילדים?
"כאמור, ילדים מצויים בסיכון נמוך יותר לתחלואה וגם במקרים בהם נדבקו בקורונה ברוב המקרים לא התפתחו אצלם תסמינים כלל. במצבים שבהם התפתחו תסמינים, לרוב מדובר במחלה קלה בלבד כולל: חום גבוה, שיעול קל, כאבי בטן או שלשולים".
מה לגבי ילדים שסובלים מאסתמה, האם מצויים בסיכון לתחלואה חמורה יותר בקורונה?
וירוס הקורונה פוגע בדרכי הנשימה ועל כן אם ילד חולה בקורונה, קיים סיכוי תיאורטי להתפתחות התקף אסתמה. אך כמעט בכל המקרים של ילדים חיוביים לקורונה לא מתפתח התקף של אסתמה . במחקרים שבוצעו לא נמצא קשר מוגבר בין אסתמה לבין תחלואה חמורה יותר בקוביד 19. במידה ויתפתח התקף אסתמה בעקבות תחלואה בקוביד 19 יהיה צורך לטפל בו כפי שמטפלים בהתקף אסתמה רגיל.
פרופ' וולוביץ טוען כי מדיניות הסגרים וההיעדרות של הילדים מהגנים ומבתי הספר הובילה להפחתה במקרי האסתמה בילדים: "הסגרים החוזרים והנשנים ועטית המסכות הובילו לירידה בשיעור מחלות החורף בהשוואה לשנים קודמות. באשר לילדים חולי אסתמה, נצפתה ירידה משמעותית בכמות ההתקפים. זאת ועוד, ילדים אשר מקבלים טיפול קבוע באסתמה עשויים אף להיות מוגנים, במידה מסוימת, מפני תחלואה חמורה בקורונה". "הטיפול המונע באסתמה כולל מתן סטרואידים בשאיפה, טיפול שנמצא כמגן במצבים מסוימים של תחלואה בקוביד 19 ".
האם עטית מסכות עלולה להוביל להחמרה במחלת האסתמה?
"למעט במצבי התקף, ילדים הסובלים מאסתמה יכולים לעטות מסכה כמו כל שאר הילדים . "בתקופת מלחמת המפרץ ראינו שהשימוש במסכות אב"כ לא הוביל להחמרה במחלה או לעלייה בשיעור ההתקפים".
מה לגבי חיסון ילדים בעתיד, האם לדעתך הדבר יהיה אפשרי?
"בימים אלה, חברת התרופות פייזר מגייסת מעל ל-2000 בני ובנות נוער בגיל 11-5 לצורך ניסוי קליני בחיסון שלה. בהמשך החברה צפויה לבחון את יעילותו ובטיחותו גם בילדים בני 5-11. בדומה לכך, גם חברת התרופות מודרנה, מתחילה לבצע ניסויים בקרב נבדקים בגילאי 12 ומעלה. גם חברת התרופות אסטרה זנקה מתחילה לבצע ניסוי ראשון של החיסון על 240 ילדים בני 6-17 . תוצאותיהם של מחקרים אלה יפורסמו ככל הנראה בחודשים הקרובים והחיסונים הראשונים לילדים יינתנו זמן קצר לאחר מכן. חשוב לציין כי האיגוד הישראלי לרפואת ילדים המליץ לאחרונה על חיסון של אוכלוסיית הילדים המצויה בסיכון למרות שאין לכך אישור רשמי.
באשר לחיסונים הניתנים בימים אלה למתבגרים בני 16 ומעלה, לא נמצאה כל עדות להשפעת החיסון על תהליך הגדילה שלהם. בהתחשב בכך שהחיסונים הניתנים אינם גורמים לשינוי בדנ"א ככל הנראה שגם בטיחותם בילדים גבוהה". מחקרים שונים הראו כי בריאותם הנפשית של ילדים נפגעה עקב משבר הקורונה והשהייה בבתים ונראה כי האפשרות לחסן גם את קבוצת אוכלוסייה פותחת צוהר לחזרה לשגרה תקינה וכה נדרשת גם עבורם". מסכם פרופ' וולוביץ.
למרות כל האמור לעיל, פרופ' וולוביץ מדגיש כי חשוב לשמור על הנחיות הריחוק החברתי בייחוד בקרב אלה שאינם מחוסנים עוד ולהימנע משליחת ילדים הסובלים מסימפטומים שונים, כמו חום גבוה אל מסגרות החינוך כדי למנוע מצב של הדבקה גם אם מדובר בסיכוי נמוך.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' בנימין וולוביץ, רופא מומחה במחלות ילדים, מחלות ריאה ודרכי נשימה בילדים, בפרט אסתמה של ילדים. הכתבה נערכה על ידי מערכת אינפומד
"למרות הנסיעה הרחוקה תמיד תמיד שווה את הדרך! יוצאת רגועה כל פעם מחדש. מעולם לא נתקלתי ברגישות כזו, הסברה של כל פרט ופרט, הדרכה לאופן הטיפול ונועם. אנחנו ברי מזל שמצאנו את ד״ר גיא שטויר. הולכים לישון שוב בראש שקט. מומלץ מומלץ ועוד הפעם מומלץ לכל מי שתוהה!"
שלום.בני בן 13.8 ,משקלו כ -53 ק"ג מזה כחודש סובל משיעול.תחילה השיעול היה יבש,כעבור מס' שבועות נהיה לח,לעיתים יוצאת ליחה בזמן פעילות ספורטיבית.לאחרונה הופיעה נזלת שקופה. ללא חום ותסמינים אחרים. בדיקת קורונה שלילית,משטח גרון שלילי. נבדק פעמיים ע"י רופאת ילדים.ללא ממצא באזנת ראות.לא נשלח לצילום חזה. היות ומדובר בשיעול מתמשך ,ליחה ונזלת,הרופאה החליטה על מתן טיפול אנטיביוטי במינון של 1 גרם ליום במשך 7 ימים.האם המינון לא נמוך מידי
שלום, יש לי חרדת בחינות קשה וזה מקשה עליי לחשוב ולתפקד. יש לי אסתמה, ואני מטופל במשאף למניעה כך שאין לי התקפים בכלל ביום יום. האם מותר לי לקחת פרולול 10 מ״ג באופן חד פעמי ונקודתי רק בימים של בחינות?