דלג לתוכן
ד"ר עורואה נאסר ד"ר עורואה נאסר

קרטוקונוס (הקרנית החרוטית): סימני האזהרה והטיפולים

קרטוקונוס היא מחלת עיניים שכיחה בארץ יחסית לשאר העולם, ובשל נטייתה להופיע בגילאי העשרה והסיכון הכרוך בה לאבדן הראייה, חשוב לאבחן ולטפל בה בהקדם. אילו סימנים יעלו חשד ומה הטיפול בכל אחד משלבי המחלה? התשובות בכתבה

מאת: ד"ר עורואה נאסר
תאריך פרסום: 06/04/2021
3 דקות קריאה
ד"ר עורואה נאסר בשיתוף עם ד"ר עורואה נאסר i רופא עיניים ומנתח מומחה, מנהל מרכז העיניים - אוראסיס, לטיפול במבוגרים ובילדים


הקרנית היא רקמה שקופה בחלקה הקדמי של העין. תפקידה המרכזי הוא למקד את קרני האור המגיעות אליה ולהעבירן אל הרשתית. קרטוקונוס או קרנית חרוטית, היא מחלת עיניים בה הקרנית הופכת דקה יותר, מאבדת את צורתה הטבעית ובולטת קדימה. מקור השם נעוץ במבנה הקרנית שנוצר עקב המחלה הדומה בצורתו לקונוס. קרטוקונוס מתפתחת לרוב בשנות העשרה ועד לגיל עשרים, אולם היא עלולה להופיע גם בגילאי הילדות. המחלה מובילה להידקקות הקרנית והתפתחות של צילינדר גבוה בקרנית אשר מצריך שינויים תכופים במספר המשקפיים. אם היא אינה מטופלת, עלולה להיווצר פגיעה משמעותית בראייה שתוביל, במצבים חמורים, אף לעיוורון.

רואה עיניים מבצע בדיקת ראייה למתבגר כדי לאבחן קורטוקונוס
Tyler Olson | Shutterstock



מה גורם להתפתחות של קרטוקונוס?

הגורמים להתפתחות המחלה אינם ידועים במלואם, אולם קיימות השערות כי קיים מרכיב משפחתי בהתפתחותה וכי היא שכיחה יותר בקרב אלה הסובלים ממצבים בריאותיים אחרים כמו מחלות אטופיות, אסתמה או אלרגיות מסוימות. כמו כן, ידוע כי שפשוף תכוף של העיניים עלול להוביל להחמרת המצב. 


אילו תסמינים יעידו על קרטוקונוס? 

כאמור, הידקקות הקרנית מובילה לשינויים מתמשכים ותכופים במספר המשקפיים ולאסטיגמציה לא סדירה. כתוצאה מכך, מתפתחת ירידה הדרגתית בראייה. נפוצות גם תופעות כמו כפל ראייה וסנוור. השינויים במבנה הקרנית מובילים במקרים רבים לקושי בהתאמת משקפיים או עדשות מגע. במצבים מסוימים עלול להתרחש אבדן ראייה פתאומי עקב קרע בשכבות הפנימיות של הקרנית. 


איך מאבחנים ומטפלים?

בשלב הראשון תתבצע בדיקת עיניים וכן גם הדמיה של הקרנית. הבדיקה הנפוצה ביותר המשמשת לאבחון של קרטוקונוס היא בדיקת טופוגרפיה או מיפוי ממוחשב וצבעוני של הקרנית. כך ניתן יהיה לראות אזורים בעלי קמירות גבוהה מאוד בקרנית, לאבחן את המחלה ולבחון גם את מידת חומרתה. בדיקה נוספת המאפשרת לאתר את המחלה גם בשלבים מוקדמים, עוד לפני השינויים בטופוגרפיה של הקרנית, היא בדיקת טומוגרפיה

אם המחלה התגלתה בשלבים ראשוניים, ניתן יהיה לתקן את הראייה באמצעות שימוש במשקפי ראייה רגילים או בעדשות מגעה רכות. במצבים מתקדמים יותר יתבצע טיפול בעדשות מגע קשות, עדשות מגע סקלרליות או סמי-סקלרליות, עדשות  soft-k או עדשות היברידיות.

צילוב (קרוסלינקינג-Crosslinking)
טיפול זה מומלץ כמעט לכל חולי הקרטוקונוס ומומלץ לבצעו מוקדם ככל האפשר. פעולה זו אינה מסייעת בתיקון הראייה, והיא נועדה כדי להאט את החמרת המחלה ובמקרים מסוימים אף לעצור את התקדמותה. 

הפעולה מסייעת בחיזוק הקשרים בין סיבי הקולגן בקרנית לבין החלבונים הסובבים אותה וכך תורמת לעצירת תהליך הידקקות הקרנית והפיכתה קמורה עוד יותר. מדובר בהליך פשוט ובטוח המתבצע במסגרת אשפוז יום, תחת הרדמה מקומית. במהלך הפעולה רופא/ת העיניים מטפטף אל העיניים טיפות ויטמין B2 ולאחר מכן מוקרן אור אולטרה סגול לכיוון הקרנית כדי לשפעל את פעולתן. 

השתלת קרנית לחולי קרטוקונוס
במצבים שבהם לא ניתן עוד לתקן את הראייה בעזרת משקפיים ועדשות מגע, אם הקרנית תלולה ודקה מאוד וכן במצבים בהם קיימת הצטלקות של הקרנית תישקל השתלת קרנית.  ברוב המקרים הניתוח תורם לשיפור הראייה, אולם לעיתים מדובר בתהליך ארוך שיכול להימשך עד כשנה עד להתייצבות הראייה. חשוב לציין כי חלק מהמטופלים יזדקקו לעדשות מגע מיוחדות גם לאחר השתלת הקרנית כדי ליהנות מראייה מיטבית. 

ישנם שני סוגים של השתלות קרנית המתאימים לחולי קרטוקונוס:

פי.קי.פי (PKP)
במהלך הפעולה מוחלפת רקמת הקרנית כולה ברקמה מתורם. 

דאלק (DALK)
במהלך הניתוח מוסר החלק הקדמי של הקרנית בלבד ומוחלף ברקמת קרנית מתורם. החלק האחורי של הקרנית, אשר מכיל את שכבת האנדותל החיונית לבריאות המעטפת השקופה, אינו מוחלף. מקרים שונים הראו כי שיעור דחיית השתל בניתוח DALK נמוך יותר מזה הקיים בניתוח PKP.

כיצד בוחרים את הניתוח המתאים ביותר עבורי? 

חלופת הטיפול המתאימה, כמו גם אסטרטגיית הניתוח במידה ויידרש נבחרת לאחר ביצוע של בדיקה מקיפה ובחינת מצב הקרנית וחומרת הקרטוקונוס. לכן, טרם החלטה על אופן הטיפול מומלץ לפנות לרופא/ת עיניים הבקיא/ה בחלופות הטיפול השונות כדי לבצע  התאמה מיטבית של הטיפול. חשוב לזכור כי מדובר במחלה פרוגרסיבית ולכן אבחון מוקדם והערכת מצב הקרנית יסייעו בעצירת התקדמות הבעיה וכן גם במניעת ניתוחים מורכבים בעתיד. 


הכתבה בשיתוף עם ד״ר עורואה נאסר MD MPH, מומחה במחלות והשתלות קרנית, קטרקט וניתוחי לייזר להסרת משקפיים

מנהל מרכז אוראסיס לרפואת עיניים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר חררדו מורבניק
ד"ר חררדו מורבניק עיניים
5.0
( 9 חוות דעת )
"‏הטיפול היה מסור מצוין עבודה מצוינת הייתי ממליצה עליו בכבוד"
ד"ר אוה פלטנר
ד"ר אוה פלטנר עיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"רופאה מעולה בתחום ניתוח הרשתית,קשובה, נעימה,מקצועית,הניתוח עבר בהצלחה גדולה. לא יכולתי לבקש טוב מזה. חודש אחרי וחזרתי לתפקוד מלא. תודות לרופאה הנפלאה הזו."
ד"ר איתן ראט
ד"ר איתן ראט עיניים
4.9
( 15 חוות דעת )
"רופא מקצועי, מתייחס בכבוד וברצינות למטופל, נותן מעצמו ומקדיש זמן ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר עורואה נאסר

שאלות מתוך פורום קרנית העין ושיפור הראיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו