דלג לתוכן

לחץ הקשור בעבודה ומתח חברתי מגבירים את הסיכון למחלת לב נפוצה, דווקא בנשים

נראה שבכל הנוגע להשפעת הסטרס על הבריאות הכללית, נשים מצויות בסיכון גדול יותר מאשר גברים. מחקר חדש, שביקש את הקשר בין סטרס לבין התפתחות של מחלת לב כלילית, מצא כי שילוב של שני הגורמי לחץ נפוצים עלול להיות קטלני לבריאות הלב בנשים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/04/2021
3 דקות קריאה


לחץ פנים רבות לו: קיימים גורמים שונים מעוררי סטרס בחיינו, רובם משותפים לגברים ונשים. דאגות כלכליות, מתחים הקשורים בחיי המשפחה והילדים, חששות בנוגע לביטחון התעסוקתי וכמובן משברים בריאותיים, גורמים אלה ממוצבים כמעוררי סטרס מרכזים ללא כל קשר למגדר. אולם, בחברה של ימינו בה נשים מנסות לשלב בין ניהול המשפחה לקריירה ועליהן לעמוד גם בצפייה החברתית הגדולה למילוי שלל התפקידים בהצלחה יתרה, הן מועדות יותר לסבול מסטרס ומההשלכות הבריאותיות הכרוכות בו (1) .



KieferPix  | shutterstock


על מגדר, סטרס וההשפעות הבריאותיות

הבדלים בין מגדריים בהשפעת הסטרס על הבריאות נבחנו במחקרים רבים, ברובם נשים נמצאו בסיכון גדול יותר להתפתחות של השלכות בריאותיות, פיזיות ומנטליות, הקשורות בלחץ נפשי. נשים נוטות יותר לעלייה במשקל הנובעת מלחץ נפשי מוגבר, כמו גם לכאבי ראש מתחים המתפתחים פעמים רבות בעקבות מצבי לחץ. מחקר מסוים שבוצע בשנת 2019 ובחן מעל ל-70 אלף נשים, מצא כי אלה שהעידו כי הן עובדות בעבודה מתישה נפשית המערבת לחץ מוגבר (רבות מהן היו עובדות הוראה), היו בסיכון גבוה יותר בכ-21% להתפתחות של סוכרת סוג 2 בעתיד (2) . מחקר אחר, מצא כי בקרב נשים שמצויות בעומס עבודה גדול קיים סיכון מוגבר להתפתחות של דיכאון קליני, בהשוואה לגברים (3) .

גם הקשר בין סטרס לבין התפתחות של מחלת לב כלילית נראה חזק יותר בנשים מאשר בגברים (4) . מחלת לב כלילית, או מחלת עורקים כליליים, היא סוג של מחלת לב המתפתחת כאשר עורקי הלב אינם יכולה לספק את הכמות הנדרשת של  דם עשיר בחמצן ללב. מדובר במחלה שכיחה יחסית המהווה את גורם המוות המוביל בארצות הברית (5). 

אלה הם שני גורמי הלחץ שמעלים את הסיכון להתפתחות מחלת לב כלילית בנשים ב-21%

מחקר חדש (6)  ביקש לבדוק כיצד גורמים מעוררי לחץ, כמו למשל עומס בעבודה, אירועי חיים מלחיצים ומתח חברתי, משפיעים על הסיכון להתפתחות של מחלת הלב כלילית. לצורך כך, השתמשו החוקרים בנתונים שנאספו במסגרת מחקר יוזמת בריאות האישה (WHIOS). החוקרים ביקשו להעריך את האפקט הבלתי תלוי והמשולב של גורמים אלה על הסיכוי להתפתחות של מחלת הלב. הממצאים, שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association מצביעים על כך ששילוב בין לחץ חברתי ומתח הקשור בקריירה מסוכן במיוחד ומעלה את סיכוייהן של נשים לפתח מחלת לב כלילית ב-21%.

אירועי חיים מלחיצים ולחץ חברתי העלו גם הם את הסיכון של נשים לפתח מחלת לב כלילית בכ- 12% ו-9% בהתאמה. על פי החוקרים, ממצאים אלה מהווים תזכורת קריטית לנשים ולקרוביהן כי אין להתעלם מהאיום הפוטנציאלי של הלחץ היומיומי, בין אם חברתי, תעסוקתי או משפחתי, על בריאות הלב. נתונים אלה הם בעלי חשיבות יתרה בצל משבר הקורונה שהוביל להחמרה בגורמי הלחץ המדוברים. למרות שנדרש מחקר נוסף בנושא, ייתכן והממצאים יסיטו את הזרקור ממניעת מחלת לב כלילית באמצעות ניהול של סטרס למניעת הגורמים המדוברים המובילים ללחץ מוגבר ועלולים בעתיד גם לסכן את בריאות הלב בנשים. 


מקורות 

(1)  https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5545-women-and-stress
(2) Fagherazzi, G., Gusto, G., El Fatouhi, D., Mancini, F. R., Balkau, B., Boutron-Ruault, M., & Bonnet, F. (2019). Mentally tiring work and type 2 diabetes in women: a 22-year follow-up study, European Journal of Endocrinology, 180(4), 257-263. Retrieved Apr 20, 2021, from https://eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/180/4/EJE-18-0804.xml
(3) Weston G, Zilanawala A, Webb E, Carvalho LA, McMunn A. Long work hours, weekend working and depressive symptoms in men and women: findings from a UK population-based study. J Epidemiol Community Health. 2019 May;73(5):465-474. doi: 10.1136/jech-2018-211309. Epub 2019 Feb 25. PMID: 30804048; PMCID: PMC6581113.
(4)  https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2015/impact-of-discrimination.pdf
(5)  https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/coronary-heart-disease
(6)  Wang, C., Lê‐Scherban, F., Taylor, J., Salmoirago‐Blotcher, E., Allison, M., Gefen, D., ... & Michael, Y. L. (2021). Associations of Job Strain, Stressful Life Events, and Social Strain With Coronary Heart Disease in the Women’s Health Initiative Observational Study. Journal of the American Heart Association, 10(5), e017780.‏


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אופיר פז
ד"ר אופיר פז קרדיולוגיה
מומחה לקרדיולוגיה ולרפואה פנימית, מנהל יחידת לב ביניים במרכז הרפואי קפלן
ד"ר אמנון איתן
ד"ר אמנון איתן קרדיולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"היתי בשיחת התייעצות וקבלת החלטות לפניי ניתוח/ צינתור. ד״ ר אמנון היה מקצועי מאד, אדיב, חייכן , רגיש ,סבלני והכי חשוב הצליח להרגיע אותי ולעזור לי להגיע להחלטות. אין לי ספק שזכיתי ואזכה לקבל בהמשך את הטיפול הכי טוב שאפשר לקבל. תודה ענקית ד״ר אמנון. כן ירבו רופאים כמוך"
פרופ' אריאל פינקלשטיין
פרופ' אריאל פינקלשטיין קרדיולוגיה
רופא מומחה בקרדיולוגיה התערבותית ( צינתורים) המערך הקרדיולוגי, המרכז הרפואי ת"א
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מחלות לב נשים

בניהול ד"ר אביטל פורטר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו