דלג לתוכן

האם עונת האלרגיה תהיה ארוכה ועוצמתית יותר השנה?

למרות שנתוני התחלואה בקורונה אופטימיים יותר מיום ליום ומעודדים אותנו לפצות על השנה האבודה ולבלות כמה שיותר זמן בחוץ, עבור אלה הסובלים מאלרגיה ייתכן וההקלות בריחוק החברתי ובשמירה על כללי ההיגיינה יובילו להתפרצות חמורה וממושכת יותר של המחלה הכרונית. מדוע עונת האלרגיה מתארכת משנה לשנה והאם סופה של מגפת הקורונה יתרום להחמרה בתופעות האלרגיות? התשובות בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/05/2021
2 דקות קריאה


עונת האלרגיה מתארכת ויש יותר אבקנים באוויר. זוהי ללא ספק בשורה רעה עבור אלה הסובלים מאלרגיה עונתית. מחקר שנערך לאחרונה (1)  מצא כי העונה בה ריכוז האבקנים באוויר עולה התארכה בכ-20 יום בין השנים 1990-2018. זאת ועוד, על פי המחקר התארכות תקופת האלרגיה הוא אינו השינוי היחיד, ובשנים האחרונות נצפה גם שינוי בהרכב האבקנים והפיכתם לאלרגניים יותר.


אישה צעירה סובלת מאלרגיה עונתית
Budimir Jevtic  | Shutterstock


מה גורם לשינויים בתקופת האלרגיה?

על פי מחברי המחקר, האשם העיקרי במצב הוא שינוי האקלים, אשר תורם להגדלה משמעותית של ריכוז האבקנים באוויר.

שריפת דלקים גורמת לפליטת אדי פחמן דו חמצני, וזו בתורה מובילה להתחממות כדור הארץ ולשינויי אקלים. זיהום פחמן דו חמצני והטמפרטורות העולות מובילים לכך שהצמחים מייצרים יותר אבקנים לאורך זמן ממושך. זאת ועוד, שריפה של דלקים מובילה לשחרור של מזהמים לאוויר שעלולים גם הם להוביל להחמרה בתסמיני האלרגיה . 

שינויי אקלים הובילו כבר להופעה מוקדמת יותר והתארכות של עונת האביב. כתוצאה מכך, גם תקופת הפריחה של צמחים מייצרי אבקנים היא ארוכה יותר. גם ריכוז האבקנים באוויר גדל עם השנים ומדענים מעריכים כי ספירת האבקנים הממוצעת בשנת 2040 תהיה יותר מכפולה מזו שהייתה קיימת בשנת 2000. 

מחקר מסוים אף מצא כי שיא עונת הפריחה צפוי להופיע מוקדם יותר בכ-30 ימים בעוד כ-19 שנים: בעוד שבשנת 2000 ייצור האבקנים החל ב-14 לאפריל והגיע לשיאו ב-1 במאי, על פי התחזיות רמות האבקנים בשנת 2040 צפויות להגיע  לשיאן כבר בתחילת אפריל (2). שינויי האקלים אינם מובילים רק להתארכות עונת האלרגיה ולייצור מוגבר של אבקנים, אלא גם להיווצרות של מינים חדשים בשל הסתגלותם של צמחים שונים לטמפרטורות גבוהות יותר. 

האם סופה של מגפת הקורונה תוביל דווקא להחמרה באלרגיות העונתיות?

שינויי האקלים וכתוצאה מהם השינויים באלרגיות העונתיות פחתו בשל מגפת הקורונה, שהובילה לשהייה ממושכת בבתים, לשטיפת ידיים מוגברת ולעטית מסכות - כל אלה, סייעו בהגבלת המגע עם אלרגנים המצויים באוויר.

באשר לאלרגנים, ממש כמו עם פתוגנים שונים, כמו וירוסים או חיידקים, הגבלת החשיפה חיונית והיא עשויה למנוע את התפרצות האלרגיה. אולם דווקא באביב השנה, כשהקורונה כבר כמעט מאחורינו, וחובת עטית המסכה באוויר הפתוח כבר בוטלה, ייתכן שהאלרגיות יכו בנו באופן חזק וממושך יותר.

איך ניתן להפחית את חומרת האלרגיה?

החשיפה לאלרגנים המובילים לאלרגיה העונתית מתבצעת לרוב דרך מערכת הנשימה ולכן האיברים המושפעים ביותר הם דרכי הנשימה, העיניים (לרוב בשל דלקת הלחמית) והאף. 

הדרך הטובה ביותר למזער את תסמיני האלרגיה היא לנסות ולהימנע מהחשיפה לאלרגנים ככל הניתן. אם ידוע איזה צמח עלול להוביל להתפרצות המחלה העונתית, השתדלו להימנע מחשיפה אליו. כמו כן, חשוב להקפיד על שמירת היגיינה ועל שטיפת ידיים מתמדת - הפעם המטרה אינה מניעת הדבקה בקורונה, אלא הקטנת החשיפה לאלרגן המסוים. כמו כן, הקפידו גם על ניקיון הבית כדי להפחית את כמות האלרגנים באוויר (3). 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות 
(1) Anderegg, W. R., Abatzoglou, J. T., Anderegg, L. D., Bielory, L., Kinney, P. L., & Ziska, L. (2021). Anthropogenic climate change is worsening North American pollen seasons. Proceedings of the National Academy of Sciences, 118(7).‏
(2) https://www.hsph.harvard.edu/c-change/subtopics/climate-change-and-allergies/
(3) https://www.health.gov.il/Subjects/disease/allergy/Pages/seasonal-allergy.aspx

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
ד"ר אדוארדו שחר
ד"ר אדוארדו שחר אלרגיה ואימונולוגיה
רופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו