דלג לתוכן

מרגישים בודדים? כך תוכלו לעזור לעצמכם

מרגישים ששנת הקורונה הפכה אתכם לאנשים בודדים יותר? חווים תחושה של התרוקנות רגשית וחוסר משמעות? אתם לא לבד. תחושת הבדידות היא נחלת הכלל, אבל יש דרכים שעשויות להקל עליה. הנה כמה מהן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/05/2021
3 דקות קריאה


מגפת  וירוס הקורונה  והסגרים החוזרים ונשנים, גרמו לרבים מאיתנו לא לראות אנשים קרובים במשך זמן רב ולהתנתק מהסביבה הקבועה שלנו. וגם אם בהתחלה אצל חלקנו היה מדובר בחוויה מרעננת, אחרי שנה של מגפה, אין כמעט אדם שלא חווה תחושת בדידות ומיאוס, והרצון לחזור לפגוש חברים ומשפחה, לצאת לרחובות ההומים ולבלות במקומות בילוי שוקקים, הלך וגבר. 

כולנו מרגישים לפעמים בודדים, אך בדידות ממושכת עלולה לרוקן אותנו מבחינה נפשית, לגרום לחיים שלנו להיראות חסרי משמעות, וזה כמובן יכול להוביל לבעיות בבריאות הנפשית והגופנית גם יחד. כך למשל, מחקר (1) מצא כי בדידות עלולה להשפיע על איכות השינה שלנו. איכות שינה ירודה פוגעת בתפקוד היומי, שבתורו עלול להשפיע לרעה על תחושת הבדידות. אז מה עושים ואיך ניתן להקל על הבדידות? לפניכם כמה דברים שעשויים לעזור.

קחו הפסקה מהרשת החברתית

הרשת החברתית גורמת לרבים מאיתנו להרגיש בודדים יותר. זה כמובן לא חל על כולם, אך מחקרים מראים שההשפעה עלולה להיות מזיקה במידה והצריכה נעשית במידה לא מתונה (2).

כמה זה מתונה? מחקר (3)  של אוניברסיטת פנסילבניה הראה כי חשיפה של 30 דקות ביום לרשתות החברתיות עשויה לשפר מאוד את תחושת הרווחה שלנו.


בחורה צעירה, מאזינה למוזיקה ושמה את הסמארטפון בצד
Dragon Images | Shutterstock


מוסיקה רבותיי, מוסיקה

מדוע אנשים מאזינים למוסיקה? במהלך העשורים האחרונים נעשו מחקרים רבים על הנושא, ומסתבר שיש לא מעט תפקידים ומשמעויות למוסיקה בחיינו. במחקר (4) משנת 2013 נמצא כי אנשים מאזינים למוסיקה כדי לווסת את מצב הרוח ומצב העוררות שלהם ולהשיג מודעות עצמית. יתרה מכך, מוסיקה היא גם ביטוי לקשר חברתי - היא עשויה לגרום לתחושת לכידות וחיבור חברתי, היא סוג של כלי תקשורת. כך למשל האזנה למוסיקה עשויה להעלות את מצב הרוח ולהניע אותנו לפעול, לספק הסחת דעת זמנית ולמלא את החלל השקט בבית.


אישה צעירה ומאושרת מקשיבה למוזיקה ורוקדת ברחוב
 Dragon Images | Shutterstock


צאו אל הטבע, לבד

במגזין The Conversation (5) טוענים מומחים כי דווקא העובדה שאנחנו עסוקים כל הזמן במהלך היום ומחוברים למידע ולרשתות החברתיות באופן בלתי פוסק, עלולים לייצר תחושה של אי נוחות כשאנחנו לבד עם עצמנו ועם השקט שלנו. 

לטענת המומחים ישנו הבדל בין להיות לבד ובין לחוש בדידות, ולכן הם דווקא מציעים לבלות זמן לבד בטבע. אפילו שהייה לבד בפארק או טיול לים, גורמים לנו לבלות עם עצמנו במרחב הטבע, מה שעשוי לשפר את התחושות הנפשיות והרגשיות שלנו.

זאת ועוד, מחקר (6) שנעשה בתקופת הקורונה מצא כי יציאה אל הטבע, ובעיקר חשיפה לצלילי הציפורים, עשויה לשפר את נחת הרוח שלנו.



saragraphika | Shutterstock

אמצו חיית מחמד

חיית מחמד היא תוספת של נוכחות בבית. אם יש לכם את האמצעים והזמן, אימוץ של כלב או חתול יכול להוסיף הרבה משמעות ואיכות לחייכם. הם אמנם לא יכולים לענות לנו בשפתנו, אך הם בהחלט מתקשרים בדרכם, הם מארחים לנו חברה, מקבלים אותנו בברכת שלום כשאנחנו מגיעים הביתה, הם משעשעים, מרגיעים ומנחמים כשצריך, ובמקרה של כלבים הם גם מוציאים אותנו לטיולים לפחות 3 פעמים ביום.

סקירה (7) משנת 2018 הראה כי הוספה של חיית מחמד לבית עשויה לשפר את הבריאות הנפשית והגופנית גם יחד: כך למשל, מחקרים הראו שהאינטראקציה עם חיית מחמד הוכחה בין היתר כמפחיתה את רמות הקורטיזול (הורמון הקשר לסטרס) ומורידה את רמות לחץ הדם; מחקרים אחרים הראו כי בעלי חיים מפחיתים את הבדידות, מגבירים את תחושת התמיכה החברתית ומשפרים את מצב הרוח.

לסיכום, ישנם עוד דברים רבים שיכולים להקל על תחושת הבדידות, אך אם אתם מרגישים שהבדידות משפיעה על בריאותכם הנפשית והגופנית, מומלץ לפנות לקבלת עזרה מקצועית.


Sinseeho | Shutterstock

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

(1) Ann Behav Med. 2010 Oct; 40(2): 10.1007/s12160-010-9210-8. doi: 10.1007/s12160-010-9210-8.
(2)
https://www.health.harvard.edu/blog/is-a-steady-diet-of-social-media-unhealthy-2018122115600.
(3) Guilford Publications. Volume 37, Issue 10, Dec 2018. https://doi.org/10.1521/jscp.2018.37.10.751.
(4) Front Psychol. 2013; 4: 511. doi: 10.3389/fpsyg.2013.00511.
(5) https://theconversation.com/spending-time-alone-in-nature-is-good-for-your-mental-and-emotional-health-92652.
(6) Ecological Economics, 2020; 106917 DOI: 10.1016/j.ecolecon.2020.106917.
(7) https://newsinhealth.nih.gov/sites/nihNIH/files/2018/February/NIHNiHFeb2018.pdf.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו