דלג לתוכן

שבועות: האם זה טבעי לצרוך מוצרי חלב?

האם הגוף שלנו בנוי לעכל חלב ומוצרי חלב? באופן כללי, יונקים אינם צורכים לקטוז בבגרותם, אז למה בני האדם כן? התשובות בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/05/2021
2 דקות קריאה


רבים מכם בוודאי מכירים את האיסור לתת חלב לכלבים או לחתולים בוגרים. האיסור הזה נולד בעקבות ההבנה שיונקים אינם צורכים חלב בבגרותם. אז למה בני האדם כן? ואולי אנשים שסובלים מאי סבילות ללקטוז בעצם נמצאים במצב הטבעי של גוף? בעולם המערבי, שבו מוצרי חלב מהווים מרכיב דומיננטי בתזונה היומיומית שלנו, כדאי לעשות קצת סדר.


ילד קטן אוכל עוגת גבינה
 Ivolodina | Shutterstock


מה זה אי סבילות ללקטוז?

אי סבילות ללקטוז, או רגישות ללקטוז, היא הוא מצב בו הגוף אינו מצליח לעכל לקטוז – סוג של סוכר המצוי בחלב ובמוצרי חלב (1) .

במקרה של רגישות ללקטוז, כמה שעות לאחר צריכה של מזון המכיל לקטוז, בדרך כלל יחלו תסמינים כגון נפיחות, שלשול, התכווצויות וכאבי בטן ועוד. חומרת התסמינים תלויה בכמות הלקטוז שנצרכה וברמת הרגישות (1).

הגוף מעכל לקטוז באמצעות אנזים בשם לקטאז, אשר עוזר בפירוק הלקטוז בגוף. במקרה של אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז, גופם אינו מייצר מספיק לקטאז ונוצר מצב בו הלקטוז אינו מפורק כראוי, הוא נשאר במערכת העיכול ומתחיל להיות מותסס על-ידי חיידקים ולגרום לכל התסמינים שהוזכרו לעיל (1).

האם זה בכלל טבעי לצרוך חלב?

למרות שבמרבית העולם המערבי צורכים כמויות גדולות של חלב, כשני שליש מאוכלוסיית העולם עדיין רגישה ללקטוז (2). 

נתון זה לא לגמרי מפתיע, שכן באופן כללי לא קיימים יונקים בוגרים בעולם אשר מעכלים לקטוז. עם זאת, בחלק מאוכלוסיית בני האדם קיימת מוטציה גנטית המאפשרת ביטוי של האנזים לקטאז, שבתורו עוזר ללקטוז להתעכל להתפרק (3) .

במחקר (3) משנת 2020, אשר בחן את האבולוציה של הגרסה הגנטית המאפשרת לפרק לקטוז בגוף, נמצא כי מקורה במרכז ובצפון אירופה. עוד עולה מהמחקר כי בתקופת ימי הביניים המוקדמת, פחות מ-2000 שנה לאחר שהחקלאות נכנסה לאירופה ושבחלקה החלה צריכת חלב עקב גידול של חיות משק בבית, התגלה כי למעלה מ-60% מהאוכלוסייה הבוגרת כבר הייתה יכולת לצרוך חלב. כיום כ-70% עד 90% מהאוכלוסייה במדינות אירופה יכולה לצרוך חלב. במושגים של אבולוציה, מדובר בקצב שינוי מהיר להפליא שחל בגן המאפשר צריכת חלב. 

עוד נמצא כי בתקופת ימי הביניים המוקדמת, אנשים אשר צרכו חלב היו בעלי סיכוי גדול יותר להוליד ילדים ב-6% לעומת אלו שלא עיכלו לקטוז. לטענת החוקרים הסיבה ככל הנראה נעוצה בתכונות של החלב לעזור לאנשים לשרוד - גם בגלל שהוא היווה תחליף למזון בתקופות של מחסור, וגם כי שימש כמשקה נקי בתקופות בהן אספקת מי השתייה הייתה מזוהמת.

 לסיכום, נראה כי חלב ומוצרי חלב עדיין אינם מתעכלים בקרב מרבית אוכלוסיית העולם. עם זאת, קצב השינוי המהיר שחל בגן המאפשר את עיכולו עדיין משאיר את השאלה לגבי ה"טבעיות" שלו פתוחה.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

(1) https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/.
(2)  The Lancet. July 06, 2017DOI:https://doi.org/10.1016/S2468-1253(17)30154-1.
(3)  Current Biology, 2020; DOI: 10.1016/j.cub.2020.08.033.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו