מכוהנת ילדים לפיתוח אפליקציית מדיטציות: המסע של מיכל ינאי בדרך להפחתת הסטרס והחרדה
עבור מיכל ינאי ובעלה בן, מסלול החיים היה ברור וכמעט ידוע מראש. אולם, התקף חרדה אחד שחווה בן במהלך טיסה הכניס את בני הזוג ומשפחתם לעולם המדיטציה והוביל לפיתוח של My Medi – אפליקציית מדיטציות ייעודית לישראלים. ראיון אישי על הדרך לכניסה לעולם המדיטציה והתהליך משנה החיים
ההתמודדות עם נגיף הקורונה והמחלה לה הוא גורם אמנם כבר מוכרת היטב, אולם התופעות הנפשיות וממדיהן מתחילים להתבהר רק עכשיו: לפי סקר הלמ"ס שבוצע בחודשים האחרונים כ-30% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל, מעל לגיל 21, דיווחה כי מצבה הנפשי החמיר בעקבות משבר הקורונה, 37% מהמשיבים, המייצגים כשני מיליון אזרחים, דיווחו על תחושות חרדה בצל המשבר.
חרדה היא ללא ספק תופעה מורכבת. למרות שמדובר ברגש נורמלי ויש שיטענו שאפילו בריא, אם הוא מופיע באופן תכוף ומשפיע על איכות החיים, השגרה והתפקוד שלנו, מדובר בהפרעה נפשית בה יש לטפל. רגע לפני הפניה לטיפול רפואי, ייתכן ומדיטציה עשויה להיות הפתרון. מדיטציה על צורותיה השונות עשויה לתרום לניהול הסטרס בחיי היומיום ולהפחתת חרדה.
עבור מיכל ינאי, אותה כולנו מכירים כמלכת הילדים, הרעיון לתרגול מדיטציה להתמודדות עם סטרס הגיע דווקא מהתקף חרדה אותו חווה בעלה לפני מספר שנים במהלך טיסה חזרה ארצה. מאז אותו אירוע החליטה מיכל להקים את אפליקציית My Medi - המציעה מגוון רחב של מדיטציות מודרכות בעברית המיועדות לכל הגילאים.
דרישה מהילדים הובילה לפיתוח של אפליקציית המדיטציה: בתמונה מיכל ינאי, מקימת My Medi
פעילות חווייתית לילדים שהובילה לפיתוח אפליקציה ייעודית ומגוונת
"לפני כמעט ארבע שנים בן, בעלי, עלה על טיסה חזרה מבנגקוק לתל אביב והיה בטוח שהוא חווה התקף לב. מבדיקה מהירה של רופא שהיה על הטיסה עלה כי לא מדובר באירוע לב מסכן חיים אלא פשוט בהתקף חרדה" מספרת מיכל."עבורו, שנחשב כרגוע יותר במשפחה, האירוע הלא שגרתי היה משנה חיים והוביל אותו להתחיל ולתרגל מדיטציה. לאחר שבועות ספורים של תרגול באמצעות אפליקציה אמריקאית שהוריד לנייד הוא העיד שמדובר בחוויה משנת חיים. 'הלחץ בעבדה לא חודר אלי'; 'אני מרגיש מרוכז ובשליטה'; 'ההספקים מדהימים ומצב הרוח טוב' העיד. התגובה שלו אמנם סקרנה אותי, אבל הייתי סקפטית בנוגע לשינוי המשמעותי עליו העיד. למעשה, חשבתי לעצמי שמדובר במשבר הגיל או בפרץ של רוחניות".
מי שגרם למיכל להרים את הכפפה ולהיכנס לעולם האפליקציות היו דווקא הילדים שלה. "אחרי זמן מה שבו בן תרגל מדיטציה בקביעות, הילדים ביקשו לנסות ולתרגל גם וחיפשנו אפליקציות למדיטציה בעברית, אבל לא מצאנו אף לא אחת. לכן, הם ביקשו שאקליט עבורם כמה תרגולים".
מיכל, שלא התנסתה עד כה בעולם המדיטציות ואף חשבה שמדובר בתרגול רוחני שרחוק ממנה שנות אור, התיישבה מול המחשב ערב אחד רק כדי למצוא פתרון שירצה את הילדים. הערב הזה שינה את מסלול חייה ואותו כנראה שלא תשכח.
"התחלתי להקשיב למספר מדיטציות ותכננתי לקרוא מחקרים בודדים, אבל אז נשאבתי לחלוטין. מרגע זה, בכל לילה במשך חודשים הייתי מרכיבה את משקפי הקריאה ולא מפסיקה לקרוא" מעידה.
ההתלהבות הגדולה של ילדיה מקטעי המדיטציה שהקליטה עוררה עניין גם בקרב ילדים והורים רבים. "הורים התקשרו אלי לספר שהילדים נרדמים עם המדיטציות שלי ברגע והעידו שהם רגועים ונינוחים יותר במהלך היום. כשאחד ההורים שאל למה אני מפלה את המבוגרים ולא מייצרת גרסה גם עבורם, החלטתי לפתח את My Medi אפליקציה המאגדת מגוון רחב של מדיטציות מודרכות בעברית המיועדות לכל הגילאים – מבוגרים וילדים כאחד.
טיפול במגוון בעיות באמצעות מדיטציית מיינדפולנס
האפליקציה כוללת מאות קטעי שמע בנושאים שונים – החל מהפחתת לחץ וחרדה, הגברת השמחה, האנרגיה והריכוז, וכלה בשיפור השינה ואיכותה. המדיטציות הקיימות באפליקציה כולן בעברית, דבר המהווה חידוש משמעותי. זאת ועוד, באפליקציה קיים אזור ייעודי לילדים הכולל גם סיפורים לפני השינה.המדיטציות הקיימות באפליקציה הן בעיקר מדיטציות מיינדפולנס, או מודעות קשובה בעברית. שיטה זו מלמדת את המתרגלים לשים לב למחשבות השוטפות, לשנות את המיקוד המחשבתי ולהתבונן בתהליכים נפשיים ובתחושות ללא שיפוטיות.
מדובר בסוג של מדיטציה שהוכחה במחקרים רבים כאחת מהשיטות היעילות ביותר להתמודדות עם סטרס. כך למשל מטא אנליזה שפורסמה ב-2020 מצאה כי מדיטציית מיינדפולנס עשויה להיות כלי יעיל לאלה המתמודדים עם חרדה.
"מדיטציות הן כמו פעילויות ספורטיביות. יש המון סוגים ומיינדפולנס מהווה את אחד מהם. אולם, היופי בשיטת מדיטציה זו הוא כי לא צריך להיות רוחניים, ללבוש בגדי יוגה או לנסוע להודו. הלכה למעשה, מחקרים שונים הוכיחו שגם תרגול מיינדפולנס קצר של מספר דקות ביום עשוי לשפר את איכות החיים" טוענת מיכל.
מעבר להפחתת סטרס וחרדה, האם המדיטציה יכולה לתרום גם לאספקטים נוספים בחיינו?
"בהחלט. על פי ההערכות, כשליש מהמחלות שמאובחנות על-ידי רופאים כלליים קשורות במתח. מצבים בריאותיים, כמו בעיות במערכת העיכול, הפרעות שינה, כאבי ראש, עייפות, קוצר נשימה, יתר לחץ דם ומחלות אוטואימוניות, כל אלה נמצאו במידה מסוימת כקשורות לסטרס וחרדה. מיינדפולנס מלמד אותנו לאמן את המוח להיות בנוכחות, וכשאנחנו בנוכחות רמות הסטרס והחרדה יורדות ורמות האושר והסיפוק עולות. לצד זאת, תרגול מדיטציה עשוי לתרום למגוון מצבים נוספים, בהם שיפור תפקוד מערכת החיסון, סיוע בהתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, מיתון תסמיני דיכאון, שיפור תהליכי עיבוד מידע וקבלת החלטות, שיפור הלמידה והזיכרון, הענקת חוסן נפשי ועוד".
מה לגבי ילדים, כיצד ניתן להרגיל את הדור הצעיר לתרגל משהו כל כך מופשט?
"אנחנו נולדים מיינדפולנס. אם נחשוב על תינוק בעריסה שמשחק עם המובייל שמסתובב מעליו או ילד קטן עם קופסת קרטון בארגז החול, ילדים קטנים נמצאים רוב הזמן בנוכחות מלאה 'בכאן ועכשיו', אליה מתלווה לרוב גם אושר גדול.הורים מביעים לעיתים הססנות לגבי התהליך ולא בטוחים שיצליחו לשכנע את הילד לתרגל מדיטציה. עם זאת, רובם מופתעים לגלות שהילדים נרתמים לתהליך במהירות ומבינים כי הוא יכול לסייע להם רבות. השינוי שהמדיטציה מחוללת בחיי היומיום מורגש לרוב וגורם למתרגלים, גם אם מדובר בילדים צעירים, לפנות אליו שוב ושוב. אני נדהמת ונרגשת בכל פעם מחדש כאשר אני מקבלת פנייה מאחד ההורים שמעידים על השינוי שהתחולל אצל הילדים שלהם".
מתכוננים לתרגל מדיטציה? הנה הטיפ שיעזור לכם להתחיל
באופן מפתיע מיכל מעידה שהטיפ הכי יעיל שיעזור לכם להתחיל ולתרגל מדיטציה הוא בעיקר לתת לזה צ'אנס: "אין צורך בכל הכנה מוקדמת לפני תרגול המדיטציה ולמעשה כל מה שצריך לעשות הוא להקשיב ולהתמסר. אולם, משמעות הדבר אינה לעצור את המחשבות, אלא בכל פעם שמגיעה מחשבה על היומיום, השגרה והחששות, פשוט להתמקד בנשימה ולתת לה ללכת כמו שבאה. מומלץ להתחיל מהרגל של חמש דקות תרגול ביום".מיכל מציינת כי המסר החשוב ביותר שיוביל לתרגול מדיטציה מוצלח הוא לזכור שלכל אחד מאיתנו מגיע גם זמן לשלווה ורגיעה: "במציאות המטורפת בה אנו חיים, לכל אחד מגיע קצת זמן 'עצמי'. אם ננצל אותו למדיטציה ייתכן ונרוויח כלי משנה חיים".