דלג לתוכן

3 טיפים שיעזרו לבנות זוגיות מוצלחת עם אדם בעל רגישות יתר (ובכלל)

זה אולי נשמע כמו קלישאה או תירוץ, אבל רגישות יתר היא תכונה מולדת שמשפיעה על האופן שבו אנשים מסוימים רואים ומתמודדים עם העולם, ובתוך כך גם עם מערכות יחסים רומנטיות. מהי תסמונת רגישות יתר ואילו טיפים יסייעו לרקום מערכת יחסים מוצלחת עם אדם רגיש? התשובות בפנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/06/2021
3 דקות קריאה


"את לוקחת הכל כל כך ללב", "כדאי שתגדל קצת עור של פיל", "אתה פשוט רגיש מדי". אם המשפטים הללו מתארים בדיוק את האישיות שלכם, או של בן/ת הזוג, ייתכן שאתם/ן, או הפרטנרים שלכם/ן, מוגדרים כבעלי רגישות יתר ( HSP - Highly Sensitive Person ). למעשה, לא מדובר בסתם אמירה אלא בתכונה מולדת שזוהתה והוגדרה לראשונה על ידי הפסיכולוגית והחוקרת איליין ארון בעקבות ספר שכתבה באמצע שנות ה-90. על פי ארון, 20-30% מהאוכלוסייה מוגדרת כבעלת רגישות יתר, מצב בו מערכת עצבים מזהה יותר פרטים ודקויות בסביבה ומעבדת מידע פנימי וחיצוני ביתר שאת. במילים פשוטות, תסמונת רגישות יתר מתארת אנשים שחושבים ומרגישים הכול יותר לעומק, וכל זאת בזכות הגנטיקה (1) 

זוג נשים צופות בסדרה בלפטופ וצוחקות
LightField Studios | Shutterstock

האתגרים (והיתרונות) של רגישות יתר

למרות שרגישות יתר טומנת בחובה לא מעט אתגרים ואף נמצאה בעבר כקשורה לחרדה (2),  יש לה גם יתרון משמעותי, במיוחד כאשר מדובר באנשים מובילים ומנהיגים. מחקרים שונים הראו כי אנשים בעלי רגישות יתר הפגינו פעילות נוירולוגית משמעותית יותר בתחומים הקשורים לתשומת לב, תכנון פעולות, קבלת החלטות והתנסויות פנימיות. כלומר, לקבוצת אוכלוסייה זו יש יכולת עמוקה לתעל את תשומת הלב שלהם לביצוע של משימות בצורה מדויקת יותר, לבצע בחירות מחושבות וכן גם להפציע בתובנות ייחודיות ולהביא רעיונות יצירתיים במיוחד לשולחן (3).  בזוגיות, נחשבים אנשים בעלי רגישות גבוהה לרומנטיקנים חסרי תקנה, חושניים ורגישים לפרטנר שעומד לצידם. אז איך ליצור זוגיות טובה עם אדם רגיש? אספנו כמה טיפים שיכולים להועיל. 


אנשים עם רגישות יתר יכולים להיות גם רגישים יותר גם למגע

ארון טוענת כי אנשים בעלי רגישות יתר חווים גירויים פיזיים באופן עמוק יותר מאחרים (3). באשר למערכות יחסים, מדובר ביתרון מובהק שהרי כל הפגנת חיבה תתקבל בתגובת אושר עוצמתית. אולם, אנשים בעלי רגישות גבוהה יכולים להיות בעלי סף כאב נמוך יותר. לכן, בזוגיות עם טיפוסים רגישים מומלץ להיות פשוט עדינים. ככל הנראה שחיבוקים והתכרבלות על הספה בשבת יתקבלו בברכה. 

כמו כולנו, גם אנשים עם רגישות יתר זקוקים לתקשורת טובה 
אלה בעלי רגישות גבוהה נוטים להיות מושפעים מאוד ממצב הרוח של הסובבים אותם. למעשה, מערכת הנוירונים שלהם משתנה בהתאם למצב הרוח של הסובבים. מחקר מ-2014 שבוצע על ידי ארון ועמיתה חשף כי לאחר שאנשים רגישים נחשפו לתמונות פורטרט של אנשים עצובים או שמחים, נצפתה פעילות מוחית חריגה באזורים הקשורים למודעות ולאמפתיה (3). 

לכן, אם אתם/ן מוטרדים/ות מדבר מה ומחליטים/ות שלא לחלוק את הנושא עם הפרנטר, תדעו שיש סיכוי סביר שהוא ירגיש בכך ופעמים רבות אף יקפוץ למסקנות או יחווה לחץ נפשי בעקבות הסיטואציה הלא ברורה. בזוגיות בכלל ובזוגיות עם אדם רגיש בפרט, תקשורת היא המפתח ומומלץ לנסות ולחסוך מבן או בת הזוג את משחקי הניחושים. 

אנשים עם רגישות גבוה זקוקים לאיזון בין הזוגיות ללבד

כאמור, אנשים בעלי רגישות גבוהה נוטים להבחין בדקויות ולהרהר בהן לעומק. באשר למערכות יחסים המשמעות היא כי בעלי תכונה מולדת זו ייטו לדרוש עומק רב במערכות היחסים שלהם ,יראו בהתנהגויות מסוימות של בן/ת הזוג כמאיימות וייטו לחשוש בנוגע להשלכות שלהן.  בגלל שהטיפוסים הרגישים מבחינים ומתייחסים ליותר מסרים מהסביבה ונוטים לגירוי יתר, הם עלולים לחוש לחץ ומתח בכל סיטואציה גם אם מדובר בסיטואציה אינטימית (4) . על כן, חשוב לאפשר לבן/ת הזוג ספייס ולדאוג לזמן לבד כדי לעבד את הרגשות השונים ולאפשר לתחושות שעולות להתפוגג. 

לסיכום, למרות שמערכת יחסים עם אנשים בעלי רגישות יתר מורכבת לעיתים, תהיו בטוחים שהם יוקירו תודה על כל רגע של תמיכה ואמפתיה, ובנינו לכל זוגיות, עם כל אדם, יש מורכבות משלה. 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות 

(1)  https://hsperson.com/research/
(2)  Liss, M., Mailloux, J., & Erchull, M. J. (2008). The relationships between sensory processing sensitivity,
(3) alexithymia, autism, depression, and anxiety. Personality and individual differences, 45(3), 255-259.‏ Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others' emotions. Brain and behavior 580-594.‏. doi: 10.1002/brb3.242
(4) https://www.hsperson.com/pages/love.htm


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מיניות וטיפול מיני

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו