ראיות נוספות לכך שקוביד עלול להזיק למוח
מחקר חדש מצא ראיות נוספות לכך שנגיף הקורונה גורם לשינויים בעלי השלכות משמעותיות על המוח. הפרטים על המחקר החדש בכתבה
השפעותיו הנלוות של קוביד-19 ממשיכות להיחקר ללא הרף מאז פרץ וירוס הקורונה לחיינו. לאורך השנה וחצי האחרונות נעשו מחקרים רבים שהתמקדו בהשלכות של הווירוס על המוח – ההשפעות הנוירולוגיות והפסיכיאטריות של הווירוס בקרב אנשים שחלו בקוביד. כך למשל, מחקר[1] שפורסם במאי 2021 בכתב העת The Lancet טוען כי קיימות ראיות לתחלואה נוירולוגית ופסיכיאטרית משמעותית במהלך ששת החודשים שלאחר ההידבקות בנגיף הקורונה, ובעיקר בקרב חולי קוביד-19. כעת, מחקר חדש[2] שפורסם בכתב העת Nature טוען כי נמצאו ראיות לכך שלמרות שאין עקבות של רקמות הווירוס במוח, הוא גורם לשינויים מולקולריים עמוקים.
Design_Cells | Shutterstock
שינויים במוח ללא נוכחות הנגיף
לצורך המחקר, החוקרים בחנו דגימות של רקמות מוח מ-8 אנשים שנפטרו מקוביד-19 ועוד 14 דגימות מאנשים שמתו מסיבות אחרות (קבוצת בקרה).
באופן מפתיע, החוקרים לא מצאו כל עדויות מולקולריות לנגיף הקורונה במוח של אלו שנפטרו מקוביד-19. עם זאת, הם מצאו שינויים שחלו בתאי העצב, בתאי החיסון ובתאים נוספים במוח, וזאת בהשוואה לדגימות המוח של אלו שמתו מסיבות אחרות.
כשליש מהאנשים שנדבקו בנגיף הקורונה מראים סימנים הקשורים למוח ובהם ערפול מוחי, בעיות זיכרון ועייפות. לצד זאת, החוקרים עדיין לא מבינים כיצד הנגיף גורם לתופעות אלו ומהן ההשלכות ברמה המולקולרית, על הדנ"א.
חתימה וירוס הקורונה במוח
כפי שהחוקרים רואים את זה, ה"חתימה" שהווירוס משאיר במוח היא דלקת חזקה, תקשורת תאי עצב חריגה וניוון עצבי כרוני. כל אלה מובילים להפרעות במעגלי החשמל של המוח, כפי שקורה בהפרעות מוחיות כרוניות הקשורות לקוגניציה (כגון אלצהיימר ומחלות ניווניות אחרות), כמו גם בהפרעות סכיזופרניה ודיכאון.
לטענת החוקרים, ייתכן כי הזיהום הנגיפי גורם לתגובות דלקתיות בכל הגוף והדבר מאותת גם למחסום דם מוח (מעין מסננת שמונעת מחומרים לעבור ממחזור הדם למוח) ומצליח לחדור אותו, מה שבתורו עלול להוביל לדלקת עצבית במוח.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] The Lancet. Published:April 06, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/S2215-0366(21)00084-5.
[2] Nature. Published: 21 June 2021. https://doi.org/10.1038/s41586-021-03710-0 (2021).