האם בקרוב תהיה תרופה לקורונה?
חוקרים בחנו אלפי חומרים של תרופות כדי לזהות מגוון מנגנונים אנטי ויראליים פוטנציאליים שבעזרתם ניתן יהיה לפתח טיפולים חדשים נגד קוביד-19. מה התוצאה?
בזמן שהעולם מתחסן נגד וירוס הקורונה ומנסה להתמודד עם הווריאנט ההודי, מדענים אחרים עמלים על מציאת תרופה לקורונה, שעשויה להיות הפתרון האולטימטיבי בעצירת התפרצות המגפה.
אלא שבמקום להמציא תרופה חדשה, מדענים של מחקר חדש[1] שפורסם בכתב העת Biochemical Journal, החליטו למצוא את המולקולה שתצליח לרפא את המחלה באמצעות מציאתה בתרופה קיימת, כדי לעשות לה אדפטציה לקוביד-19.
joel bubble ben | Shutterstock
הטיפולים הקיימים היום לקוביד-19
כיום קיימות מעט אפשרויות תרופתיות לקורונה שעוזרות בהפחתת התסמינים ומאיצות את זמן ההחלמה, וטיפולים אלו קריטיים במיוחד במקרים בהם החיסונים פחות יעילים, כמו למשל אצל חלק מחולי הלוקמיה.
כבר בתחילת ההתפרצות נעשה שימוש בתרופות קיימות לטיפול בקוביד-19, אך אף אחת מהן לא הוכחה כמרפאת את המחלה. בארה"ב הטיפול היחידי שאושר על-ידי ה-FDA לקוביד-19 הוא רמדסיביר[2], תרופה שאכן הוכחה כמסייעת בקיצור זמן ההחלמה[3].
הטיפול האופציונאלי בדרך
המחקר חדש בחן אלפי מולקולות המצויות בתרופות אנטי ויראליות ובחומרים כימיים שונים, במטרה לבדוק האם נמצאת מולקולה אשר מצליחה לחסום את התפקוד של אחד מהאנזימים של הווירוס SARS-CoV-2, אשר מעורבים בשכפולו.
המדענים זיהו 15 מולקולות פוטנציאליות, אשר נבחנו במעבדה כדי לבדוק אם הן אכן מעכבות את צמיחתו של וירוס הקורונה על-ידי חסימת אנזימים שונים המעורבים בשכפולו. שלוש מולקולות שזוהו הן תרופות קיימות המשמשות לטיפול במחלות אחרות, ומאחר שאלו כבר תרופות מאושרות וקיים מידע לגבי הבטיחות שלהן, ייתכן ויהיה ניתן לפתח אותן במהירות רבה יותר לטובת טיפול אנטי ויראלי בנגיף הקורונה.
המולקולות אף נוסו בשילוב עם רמדסיביר, כאשר 4 מהן נמצאו כמשפרות את היעילות האנטי-ויראלית של התרופה. כעת מתכננים החוקרים לבצע בדיקות שיראו אם קיים שילוב כלשהו של שתיים מבין 15 המולקולות, אשר יכול להביא ליעילות גבוה יותר משל מולקולה אחת לבד.
לסיכום, המחקר החדש חשף ארגז כלים כימי שיכול לעזור במציאת טיפול בקוביד-19. פיתוח תרופה לריפוי המחלה על בסיס מידע זה מסתמן כתהליך בעל פוטנציאל מהיר הרבה יותר, כמו גם יעיל ובטוח.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] https://portlandpress.com/collection/11714/Tackling-SARS-CoV-2-Biochemistry
[2] https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-drugs-treatments.html
[3] N Engl J Med, 2020; 383:1813-1826. DOI: 10.1056/NEJMoa2007764.