למה הווריאנט ההודי מדאיג את המומחים?
הרבה שאלות חדשות עולות בעקבות הנתונים המדאיגים על הווריאנט ההודי. מה חושבים עליו המומחים ולמה הוא מדאיג? הפרטים בכתבה
בתחילת חודש יוני דיווח משרד הבריאות דיווח על ירידה ביעילות החיסון וזאת במקביל להתפרצות הזן הודי בישראל. לפי העדכון האחרון, עומדת יעילות החיסון נגד קורונה במניעת הדבקה ובמניעת מחלה עם תסמינים על 64%[1].
לפי ההסבר שסיפק משרד הבריאות לנתונים אלו, נעשתה השוואה בין אנשים מחוסנים ולא מחוסנים של היארעות מקרי הדבקה בנגיף וירוס הקורונה. הנתונים שנאספים מנותחים בצורה כזו שלוקחת בחשבון גורמים שונים אשר עלולים להשפיע על התוצאות כגון גיל הנדבקים ושבוע ההתפרצות של המחלה. כמו כן, אין החישוב כולל את אלו אשר חלו בקורונה, שכן הסיכון שלהם להידבק בשנית שונה משל כלל האוכלוסייה. לעת עתה, כל עוד מספר המחוסנים בין הגילאים 12-15 לא גבוה מספיק, יעילות החיסון יכולה להימדד רק בקרב בני 16 ומעלה[2].
Dimitris Barletis | Shutterstock
יעילות החיסון לפני התפרצות הווריאנט ההודי
החיסון הנפוץ ביותר בשימושו בארץ נגד נגיף הקורונה של חברת פייזר, ניתן בשתי מנות, בטווח של 21 יום ביניהן. את מבצע החיסונים החלו בישראל בדצמבר 2020, לאחר שהחיסון הראה יעילות גבוהה במניעת תסמינים בקרב מחוסנים מעל גיל 16 אשר נמצאו חיוביים לקורונה, זאת על-פי הניסויים הקליניים שנערכו טרם הפצת החיסון לכלל האוכלוסייה[3].
על פי מחקר שנערך בארץ, עד לתחילת אפריל, חוסנו 72% מבני 16 ומעלה בישראל, ויעילות החיסון במניעת הדבקה עמדה על 95.3%, ובמניעת מחלה עם תסמינים על 97%. מנתונים אלו עלה, כי החיסון צפוי להיות יעיל בבלימת המגפה [3]. .
הדאגה המרכזית: התפשטות מחודשת של המגפה בעולם
לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), וריאנט דלתא מהווה מקור לחשש כעת בשל יכולת ההדבקה המוגברת שלו, זאת על פי נתונים ממספר מדינות. כיום זן הדלתא נמצא ב-96 מדינות[4].
לפי ה-WHO, הסיבה להפצה המוגברת של וירוס הקורונה שאנו חווים היא יכולתו לייצר מוטציות שונות שהופכות אותו ליותר מדבק, כפי שקורה עם וריאנט דלתא. כמו כן, מומחים מודאגים שבגלל העובדה שאנשים חזרו לשגרת חייהם במדינות רבות, דבר אשר מעלה את החיכוך בין האנשים ואת מספר המגעים של כל חולה פוטנציאלי, בשילוב עם ההתרופפות בשימוש באמצעים למניעת הפצת המחלה כמו המסכות והקפדה על היגיינת ידיים, תוביל לעליה במספר הנדבקים באופן ברור4. גורם נוסף, אשר משפיע על העלייה בתחלואה העולמית הוא הפיזור הבלתי שוויוני של החיסונים באזורים שונים בעולם, מה שמשאיר את מרבית האנשים בעולם למאוד פגיעים להדבקה4.
לסיכום, וריאנט דלתא פה ויש להתייחס אליו ברצינות. כפי שטוענים מומחים, אי הקפדה על כללים בסופו של דבר עלולה להוביל להתפרצות מחודשת של המגפה בישראל.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] https://www.gov.il/he/departments/news/05072021-03
[2] https://www.gov.il/he/departments/news/06072021-04
[3] Impact and effectiveness of mRNA BNT162b2 vaccine against SARS-CoV-2 infections and COVID-19 cases, hospitalisations, and deaths following a nationwide vaccination campaign in Israel: an observational study using national surveillance data. Eric J Haas et al. www.thelancet.com Published Online May 5, 2021 https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(21)00947-8
[4] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-45---delta-variant