דלג לתוכן
ד"ר בוריס פרידמן ד"ר בוריס פרידמן

הפרעות במערכת השתן בקרב גברים ונשים: סוגים, אבחון וטיפול

הפרעות בהטלת שתן כוללות מספר בעיות, בנשים ובגברים, המתבטאות בדחיפות עד דליפת שתן כחלק מקושי באגירת השתן לצד זרם חלש, מעוכב ומקוטע עקב הפרעה בהתרוקנות. מצבים אלה משפיעים באופן ניכר על איכות החיים, בעבודה וביחסים החברתיים והאינטימיים. החדשות הטובות הן שקיימות מגוון דרכי טיפול לכל אחת מההפרעות שעשויות לשים סוף למטרד: הפרטים בכתבה

מאת: ד"ר בוריס פרידמן
תאריך פרסום: 19/08/2021
3 דקות קריאה
ד"ר בוריס פרידמן בשיתוף עם ד"ר בוריס פרידמן i ורולוג מומחה המשמש כרופא בכיר בבית חולים כרמל בחיפה ואחראי על נושא של הפרעות בהטלת שתן (אורולוגיה תפקודית) ואורולוגית נשים 073-7546220

מערכת השתן היא אחת מהמערכות הסבוכות ביותר בגופנו. היא מורכבת מהכליות שבהן נוצר השתן, מהשופכנים המוליכים את השתן אל שלפוחית השתן ומצינור השופכה המפריש את השתן אל מחוץ לגוף. מערכת זו מבוקרת כדי לאפשר לנו להטיל שתן בצורה נוחה בזמן המתאים לכך. הפרעות במתן שתן יכולות להתפתח ממגוון סיבות במהלך חיינו ומתבטאות במספר דרכים:
א. בתסמונת שלפוחית רגיזה הכוללת דחיפות, הטלת שתן לילית ועד כדי אי שליטה במתן שתן (דליפת שתן)
ב. בהפרעות בזרם השתן עם היסוס בתחילת ההשתנה, זרם דק ומקוטע עם קושי לרוקן את שלפוחית השתן עד כדי אצירת שתן
 ג. הפרעות משולבות של שתי הבעיות.

גבר סובל מהפרעות במתן שתן בפגישה אצל אורולוג

Chinnapong  | Shutterstock

מהם גורמי הסיכון להתפתחות כל אחת מהתופעות והאם קיים שוני בין גברים לבין נשים?

התופעות עלולות לקרות אצל שני המינים ונובעות בין השאר מנפח כיס השתן משתנה מאדם לאדם. בקרב נשים שכיחות יותר הפרעות הקשורות באגירה ומתבטאות בשלפוחית שתן רגיזה ובדליפת שתן. מנגד אצל גברים שכיחות יותר הפרעות בזרם השתן ובהתרוקנות עקב הגדלת הערמונית.


גורמים שיכולים להעלות את הסיכוי להתפתחות של שלפוחית רגיזה

קיימים גורמים חיצוניים שעלולים להחמיר את הבעיה, כמו למשל צריכה של קפאין, ריבוי שתיה בבת אחת ותרופות שונות. גם הרגלי התרוקנות לא תקינים עלולים לפגוע באלסטיות של כיס השתן להתכווץ ולהתרחב כהלכה.

גורמים שיכולים להעלות את הסיכוי להתפתחות של דליפת שתן
דליפת שתן שכיחה יותר עם ההתבגרות אך מופיעה בכל גיל. אצל נשים שינויים באגן לאחר לידות ועקב שינויים הורמונליים מביאים להחלשות שרירי רצפת האגן ויכולים לגרום לדליפת שתן בעת שיעול או בזמן פעילות מאומצת.


גורמים שיכולים להעלות את הסיכוי להתפתחות של החלשות זרם השתן ואצירת שתן
החלשות זרם השתן שכיחה יותר בגברים ומתפתחת פעמים רבות בשל הגדלה של בלוטת הערמונית עם ההתבגרות. מצב זה גורם לחסימה חלקית של צינור השופכה, דבר הגורם לקושי בהתרוקנות ויכול בנסיבות שונות להביא לכדי אצירת שתן וצורך בהכנסת קטטר.

חשוב לציין כי מנגנוני האגירה וההתרוקנות קשורים ומושפעים האחד מהשני ולכן מטופלים הסובלים מאחת מהבעיות עלולים לפתח גם בעיה במנגנון השני עם הזמן.

מדוע חשוב לטפל, האם יש סכנה בהפרעות אלה מעבר לפגיעה באיכות החיים?

בעיות במתן שתן אמנם אינן מהוות לרוב סכנת חיים, אולם הן פוגמות באיכות החיים בצורה ניכרת. מצבים אלה מקשים על התאפקות בעבודה, פוגעים ביחסים חברתיים ואינטימיים ולא פעם גורמים לסובלים מהן לבושה רבה והגבלה בפעילות. הפרעות בהתרוקנות עלולה לגרום לזיהומים ואבנים במערכת השתן ולעיתים רחוקות לגרום לפגיעה בתפקודי הכליות.
 

איך מאבחנים הפרעות בהטלת השתן?

ברמה האישית חשוב להבין קודם כל אילו תסמינים יעלו חשד להפרעות וקושי בשתן. שינויים בהרגלי ההתרוקנות עם צורך בהליכה תכופה לשירותים, השכמות בלילה ושינוי בעוצמת ומשך זרימת השתן, כל אלו יצריכו פניה לרופא משפחה לביצוע של בדיקה ראשונית כולל בדיקה גופנית והפניה  לביצוע בדיקות דם, בדיקות שתן וכן גם הדמיית אולטרסאונד של מערכת השתן כדי לשלול בעיה אנטומית.

בהיעדר הטבה, רופא המשפחה יפנה לבדיקה אורולוגית כדי להעריך את השינויים במתן השתן ולבחון מהי הדרך המתאימה ביותר לטיפול.
האורולוג יבצע בדיקה פיזיקלית של איזור הבטן והאגן כמו-גם בדיקה של האיזור הגניטלי כדי לשלול קיום של גורם חוסם באזור מוצא השופכה, מצבים של צניחת רחם ואגן אצל נשים וכן הגדלה משמעותית של הערמונית ברקב גברים. האורולוג ישלול גם מצבי חירום, דוגמת כיס שתן מלא מאוד כדי למנוע סכנות ופגיעה באיברים נוספים.

מהן דרכי הטיפול?

קו הטיפול הראשון בהפרעות בהטלת שתן כולל שילוב של טיפול תרופתי עם שינויים התנהגותיים הכוללים הטלת שתן באופן מתוזמן ומיתון של צריכת הקפאין. אם קיימת בעיה באגירה הגורמת לדליפת שתן או לשלפוחית רגיזה יינתנו תרופות שמטרתן למתן את ההתכווצויות הפתולוגיות והבלתי רצוניות של כיס השתן. אם קיימת בעיה בהתרוקנות יינתנו תרופות שמרפות את שריר השופכה ומאפשרות לה להתרחב בצורה טובה וכך לאפשר התרוקנות שלמה.

במקרים שבהם הטיפול השמרני לא הועיל בפתרון הבעיה, יישקלו ניתוחים וטיפולים פולשניים לטיפול בבעיה:
אם קיימת בעיה באגירה יישקל טיפול בהזרקות בוטוקס לשריר כיס השתן. הבוטוקס יוביל להרפיית השריר וכך יסייע בטיפול בשלפוחית רגיזה. טיפול זה מיועד לגברים ונשים כאחד אולם הוא מספק הטבה זמנית בלבד שלאחריה יישקל מחזור טיפול נוסף.
אם קיימת בעיית זרם חלש ומקוטע בגברים הקשורה בהגדלת הערמונית ישנם מגוון ניתוחים זעיר פולשניים המשתמשים באנרגיות שונות, כמו למשל אנרגיית לייזר או אנרגיית חום, כדי לטפל בבעיה החסימתית. במיעוט המקרים יתבצע ניתוח בגישה פתוחה. כטיפול בדליפת שתן בעת מאמץ יתבצע ניתוח מתלה, לרוב אצל נשים. מטרת הניתוח היא לחזק את סוגר מוצא השתן וכך למנוע דליפה בעת הטלת שתן.


לסיכום, מחקרים שונים הראו כי רבים סובלים תקופה ממושכת מהפרעות בהטלת שתן לפני שבוחרים לפנות לרופא המשפחה או לייעוץ אורולוגי לבררת את הבעיה ולקבל טיפול מתאים. טיפול מוקדם לא רק ישפר את התוצאה, אלא גם יחסוך שנים ארוכות של סבל וירידה משמעותית באיכות החיים.

 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר בוריס פרידמן, אורולוג מומחה המשמש כרופא בכיר בבית חולים כרמל בחיפה ואחראי על נושא של הפרעות בהטלת שתן (אורולוגיה תפקודית) ואורולוגית נשים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
ד"ר יוסף שמואלי
ד"ר יוסף שמואלי אורולוגיה
מומחה לכירורגיה אורולוגית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר בוריס פרידמן

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו