דלג לתוכן

האפליקציה שעשויה לעצור את התפשטות הקורונה

תסמיני קוביד-19 משתנים פעמים רבות בקרב קבוצות אוכלוסיות שונות. אפליקציה חדשה מנסה לחזות חולי קוביד בהתאם לתסמינים שדיווחו, כדי לבלום את התפשטות המגפה. הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/12/2021
2 דקות קריאה

שליטה בהתפשטות מגפת וירוס הקורונה תלויה במידה רבה באבחון ובטיפול מהירים. בדיקה סרולוגית נועדו לבדוק נוכחות של נוגדני הנגיף - הן עוזרות בזיהוי של אנשים נגועים או שהיו נגועים בקורונה, ללא קשר לתסמינים קליניים – ואמורות לאפשר מעקב ובלימה של התפשטות המגפה[1].

אלא שבפועל, זיהוי של אנשים הנגועים בוירוס הקורונה עדיין לוקה בחסר והמגפה ממשיכה להתפשט בארץ ובעולם. אולי העובדה שבתחילת נובמבר אישר משרד הבריאות להכיר בבדיקת סרולוגית כאופציה להנפקת תו ירוק, תגרום לאנשים רבים יותר ללכת ולהיבדק[2].

מחקר[3] חדש, שפורסם בכתב העת The Lancet, פיתח מודל לזיהוי חולי קוביד באמצעות תיאור התסמינים שהם דיווחו עליהם בתוך 3 ימים מהופעתם.



VK Studio | Sutterstock

80% הצלחה בזיהוי חולים

עד כה, מודלים לזיהוי חולי קוביד לקחו בחשבון את התסמינים המובהקים כשהם בשיאם, מצב שכמובן אינו מאפשר גילוי מוקדם של זיהום. במחקר החדש, החוקרים ניסוי לחזות את הסיכוי שמישהו נדבק בווירוס הקורונה על סמך התסמינים המוקדמים, כפי שהמשתמש מדווח עליהם באפליקציה, וזאת כדי לאפשר בידוד בזמן והמלצה לבדיקת קורונה מהירה או לבדיקת PCR.

כבר נעשה מחקר[4] שגם בו ניסו החוקרים לזהות נבדקים באוכלוסייה הרחבה באמצעות דיווח עצמי על תסמינים שעלולים להיות קשורים לקוביד, אך המחקר הנוכחי עשה שימוש באפליקציה בעלת בינה מלאכותית והצליח להשיג שיעור של 80% בזיהוי הידבקות בנגיף הקורונה.

לחזות חולים פוטנציאלים

לצורך המחקר, החוקרים השתמשו בנתונים של כ-200,000 משתתפים שדיווחו באפליקציה על תסמינים במשך 3 ימים לאחר הופעתם, תוך השוואתם לתוצאות של בדיקות PCR.

באמצעות הנתונים ניתן היה לזהות קבוצת תסמינים המאפיינת סימנים מוקדמים של קוביד-19. התסמינים הרלוונטיים ביותר היו אובדן ריח, כאבים בחזה, שיעול טורדני, כאבי בטן, שלפוחיות בכפות הרגליים, כאבי עיניים וכאבי שרירים חריגים.

בנוסף, החוקרים חילקו את התסמינים לתתי קבוצות אוכלוסייה, כך שניתן היה לזהות כמה הבדלים בין המינים ובין קבוצות גיל שונות ביחס לתסמינים המדווחים. כך למשל, אובדן ריח היה פחות רלוונטי בקרב אנשים מעל גיל 60 ולא הופיע כלל בקרב בני 80 ומעלה.

לסיכום, אסימפטומטיות, במיוחד במחלה מוקדמת, מהווה היום גורם סיכון משמעותי להידבקות. כחלק מאסטרטגיית בלימת המגפה, החוקרים רואים בדיווח עצמי של תסמינים מוקדמים באמצעות האפליקציה ככלי פוטנציאלי לעצירת ההתפשטות. זאת ועוד, מחקר זה אף מראה שהקריטריונים לעודד אנשים לעבור בדיקות קורונה צריכים להיות מותאמים למידע האישי של המטופל/ת, כגון לקיחת הגיל בחשבון.

לכל הרופאים/ות בתחום מחלות זיהומיות

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

 


[1] SCIENCE IMMUNOLOGY. 26 Jun 2020.  Vol 5, Issue 48. DOI: 10.1126/sciimmunol.abc8413.

[3] Thel Lnce.  VOLUME 3, ISSUE 9, E587-E598, SEPTEMBER 01, 2021. https://doi.org/10.1016/S2589-7500(21)00131-X.

[4] J Med Internet Res . 2021 Jan 6;23(1):e23897. doi: 10.2196/23897.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יאיר דייקן
ד"ר יאיר דייקן אורוגינקולוגיה
מומחה לאורוגינקולוגיה, מנהל השירות לניתוחי רצפת אגן בבית החולים מאיר
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 30 חוות דעת )
"אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו