דלג לתוכן

הרופא הפנה אותך לבדיקת EUS? הנה מה שחשוב לדעת

בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי, או EUS, משמשת להערכת ממצאים במערכת העיכול העליונה (ושט, קיבה, תרסריון ) , בלבלב ובאיברים הסמוכים למערכת זו. האם יש צורך בהכנה מקדימה לבדיקה ומה משמעות התוצאות? ד"ר משה נדלר, מומחה לגסטרואנטרולוגיה, רופא בכיר , אחראי על איכות ובטיחות הטיפול במכון למחלות דרכי העיכול (גסטרואנטרולוגיה) בבית החולים שיבא, תל השומר, עם המידע החיוני על הבדיקה השכיחה

מאת: ד"ר משה נדלר
תאריך פרסום: 03/02/2022
2 דקות קריאה
ד"ר משה נדלר בשיתוף עם ד"ר משה נדלר i מומחה לגסטרואנטרולוגיה, בעל כ-17 שנות ניסיון בתחום. רופא בכיר במכון למחלות דרכי העיכול והכבד (גסטרואנטרולוגיה) בבית החולים שיבא, תל השומר

בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי (EUS) היא בדיקה פולשנית המשמשת לבחינה ולזיהוי תהליכים שונים בלבלב ובמערכת העיכול העליונה. הבדיקה משלבת הסתכלות ובדיקת על שמע ומבוצעת בעזרת אנדוסקופ – צינור גמיש ודק שבקצהו מתמר אולטראסאונד ומקור מצלמה. בדיקת ה-EUS מאפשרת לזהות ממצאים שונים באיברים שהוזכרו בדיוק רב ואף לקחת דגימה (ביופסיה) מממצאים חשודים.  

 

רופא מבצע בדיקת EUS
Beloborod | Shutterstock

 

מתי מבוצעת הבדיקה?

השימוש העיקרי של בדיקת האולטרסאונד האנדוסקופי הוא בחינה מדוקדקת של הלבלב. באמצעות הבדיקה ניתן לזהות כמעט כל פתולוגיה אפשרית בלבלב– החל מדלקת, ציסטות וכלה בממצאים החשודים כסרטן הלבלב.
במהלך הבדיקה הרופא המטפל יכול לבחון את מבנה הממצא החשוד, את גודלו, להבין האם הוא מערב כלי דם סמוכים, לבדוק את המאפיינים הרקמתיים ואת גבולות הממצא.
מעבר לשימוש ב
EUS בהערכת לבלב, הבדיקה משמשת בחלק גדול מהמקרים גם להערכה של ממצאים פתולוגיים בושט, קיבה, תרסריון וכן גם לבחינת ממצאים הצמודים לאיברים אלה מצדם החיצוני.

מה מהלך הבדיקה?

לפני ביצוע של אולטרסאונד אנדוסקופי על המטופל/ת להיות בצום ולעיתים יהיה צורך בביצוע של בדיקות דם טרם הבדיקה. הבדיקה עצמה מתבצעת תחת טשטוש כדי לחסוך את אי הנוחות למטופל. הגישה למערכת העיכול מתבצעת דרך הפה, כאשר המטופל/ת שוכב/ת על הצד השמאלי.
לרוב, הבדיקה אורכת כ-30 דקות, אולם הזמן תלוי בממצאים המתגלים ובמורכבות הבדיקה. עם סיום הבדיקה מועבר/ת המטופל/ת להתאוששות כדי לוודא שלא התפתחו סיבוכים ומשתחרר/ת יחד עם מלווה עוד באותו היום. במידה ובוצע ניקור לשם נטילת דגימה לרוב ההשגחה תהיה ארוכה יותר, כשעתיים מתום הבדיקה.

מה צפוי לאחר הבדיקה?

למרות שמדובר בבדיקה פולשנית, בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי נחשבת לבטוחה ולכן הסיכוי לסיבוכים או לתופעות לוואי משמעותיות נמוך. לאחר הבדיקה יכולה להיות תחושת נפיחות בבטן או כאבים קלים שיטופלו לרוב בתרופות נוגדות כאב ויחלפו לאחר מספר ימים. במקרים שבהם נלקחה דגימה במהלך הבדיקה ייתכן ויהיה צורך בנטילת טיפול אנטיביוטי, אך הדבר נתון להחלטתו של הרופא המבצע את הבדיקה.

הסיבוכים העלולים להתפתח בעקבות הבדיקה כוללים תופעות הקשורות בטשטוש שניתן כגון הפסקת נשימה או ירידה בחמצון הדם. כמו כן, קיימת אפשרות נדירה לפגיעה באחד מהאיברים דרכם עובר המכשיר (נקב). במקרים אלה ייתכן שיהיה צורך בניתוח לסגירת הנקב.
לעיתים, בעקבות לקיחת דגימה עלול להופיע דימום או להתפתח זיהום של האיבר הנדקר (מסיבה זו ינחה לעיתים הרופא על נטילת אנטיביוטיקה לאחר לקיחת הדגימה). חשוב לציין שמדובר בסיבוכים נדירים מאוד הניתנים ברוב המקרים לניהול בטיפול שמרני.

מה קורה אחרי קבלת התוצאות?

מיד לאחר הבדיקה ובתום ההתאוששות הרופא המבצע ישוחח עם הנבדק לגבי ממצאי הבדיקה ומשמעותם. עם תשובת הבדיקה כדאי לפנות לרופא המנהל את המקרה ושהפנה לביצוע הבדיקה. במידה ונלקחה דגימה, התשובה תגיע לרופא המבצע כעבור מספר שבועות והוא ידאג לעדכן את הנבדק לגבי התוצאות. 



 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר משה נדלר,מומחה לגסטרואנטרולוגיה, בעל כ-17 שנות ניסיון בתחום. רופא בכיר במכון למחלות דרכי העיכול והכבד (גסטרואנטרולוגיה) בבית החולים שיבא, תל השומר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד חובל
ד"ר דוד חובל גסטרואנטרולוגיה
מומחה לפנימית ולגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד
ד"ר אייל גל
ד"ר אייל גל גסטרואנטרולוגיה
מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה - המרכז הרפואי קפלן
ד"ר שירה שור
ד"ר שירה שור גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר שור מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ומאד מרגיעה שזה סופר חשוב בטיפול הזה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר משה נדלר

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו