דלג לתוכן

דיקור סיני לבעיות פוריות: עובד או לא?

דיקור סיני כבר הוכיח את עצמו כטיפול יעיל בכמה תחומים. האם הוא גם יעיל בשיפור בעיות פוריות? אם אתםן סובלים מאי פריון, הכתבה הזו בשבילכם.ן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/02/2022
3 דקות קריאה

אי פריון מוגדר כאי יכולת להרות לאחר שנה או יותר של קיום יחסי מין לא מוגנים. מכיוון שפוריות אצל נשים יורדת עם הגיל, נשים בנות 35 ומעלה יכולות לפנות לרופא פוריות גם לאחר 6 חודשים של יחסי מין לא מוגנים[1].

טיפול הפריה חוץ גופית (IVF) נחשב לאחד מהטיפולים השכיחים ביותר לבעיות פוריות - כ-4% מלידות החי בישראל הן תוצאה של טיפולי IVF. בעשורים האחרונים נרשמה עליה משמעותית במספר טיפולים אלו בארץ, כאשר כ-25% מטיפולים אלו הסתיימו בהריון וכ-20% הסתיימו בלידת חי[2].

יש נשים שמעדיפות לפנות לטיפולים אלטרנטיביים לפני שהן מקבלות ייעוץ מגניקולוג או גניקולוגית, בעוד שאחרות שהתנסו בטיפולי פוריות קונבנציונאליים, מגיעות למיצוי בשלב מסוים. בכתבה זו נסקור את היעילות של דיקור סיני לטיפול באי פריון כפי שהוצגה בכמה מחקרים, כדי להבין האם מדובר בטיפול לגיטימי ומוכח או שאולי בכל זאת כדאי להיצמד לייעוץ של רופא פוריות.

 

אישה עוברת דיקור סיני לטיפול בבעיות פוריות
Peakstock | Shutterstock

 

אין ראיות חד משמעיות

נתחיל מהסוף – כיום לא קיימות ראיות חד משמעיות לגבי יעילותו של דיקור סיני לטיפול באי פריון. סקירה[3] משנת 2017 בחנה את השימוש בדיקור סיני כטיפול באי פריון בנשים הסובלות משחלה פוליציסטית, בעיה שגורמת לבעיות פוריות. דיקור סיני הפך לפופולרי בשנים האחרונות הן במחקר והן בפרקטיקה הקלינית ומספר מחקרים קליניים וניסויים מצביעים על כך שהטיפול עשוי לשפר את תדירות הביוץ. עם זאת, הראיות שנמצאו בסקירה היו באיכות נמוכה מאוד ולמחקרים רבים נמצאו מגבלות כגון אי ​​דיווח על תוצאות קליניות חשובות, דיווח לקוי של שיטות מחקר, מדגמים קטנים ועוד. בסיכומה של סקירה זו, החוקרים.ות הגיעו למסקנה שאין כרגע מספיק ראיות לתמוך בשימוש בדיקור סיני לטיפול בהפרעות פוריות בנשים עם שחלה פוליציסטית.

דיקור סיני לא הוביל להבדלים משמעותיים

במחקר[4] אחר משנת 2018 נבחנה ההשפעה של דיקור סיני לעומת דיקור מדומה בנשים שעברו הפריה חוץ גופית. 50% מהנשים עברו טיפולי דיקור אמיתיים, בעוד ש-50% עברו דיקור מדומה עם מחטים שהונחו הרחק מנקודות הדיקור האמיתיות. תוצאות המחקר הראו שבקרב נשים שעברו IVF, הדיקור הסיני לעומת דיקור הדמה לא הביא להבדלים משמעותיים בשיעורי לידות החיים. לטענת החוקרים ממצאים אלו אינם מראים על שיפור בלידות חי בנשים שעוברות הפריה חוץ גופית כאשר נעשה שימוש בדיקור סיני.

האם התשובה נמצאת בכלל בחרדה?

בניסוי[5] נוסף משנת 2020 בדקו החוקרים את ההשפעה של דיקור סיני על אחוזי הצלחת הריון לפני ואחרי החזרת עוברים בנשים שעוברות IVF. הנשים שהשתתפו בניסוי חולקו לשתי קבוצות באופן אקראי: נשים שקבלו טיפולי דיקור ואלו שלא (קבוצת ביקורת). הנשים שקבלו שעברו דיקור קיבלו בסך הכל 3 טיפולים: טיפול ראשון כשבוע לפני החזרת העוברים; טיפול שני 30 דק' לפני החזרת העוברים; טיפול שלישי 30 דק' לאחר החזרת העוברים. החוקרים בדקו בניסוי זה את הצלחת ההיריון, אך גם את רמת החרדה של המטופלות. התוצאות הראו כי שלושת טיפולי הדיקור העלו משמעותית את שיעורי ההריונות בנשים עם אי פריון בלתי מוסבר כמו כן, נמצא שהדיקור הפחית משמעותית את רמות החרדה לפני החזרת העוברים. האם יש קשר בין הפחתת חרדה להיריון ולדיקור? על שאלה זו יצטרכו לענות מחקרים חדשים.

לסיכום, בעוד שה-IVF מציע פתרון יעיל לבעיות פוריות, בחלק ניכר מהמקרים עדיין החזרת העוברים אינה צולחת ויש צורך בהפלה מוקדמת. בנוסף, תופעות הלוואי של ההורמונים לא פעם מקשים על התהליך כולו. טיפולים חדשים שישפרו את תוצאות ההיריון בהחלט רצויים, אך כאמור, מחקרים רבים שבחנו את ההשפעות של דיקור על הפריה הראו תוצאות סותרות – חלק מהחקרים מראים שיפור בשיעורי ההיריון, בעוד שאחרים אינם מראים הבדל[6]. הבשורות הטובות הן שהנושא ממשיך להיחקר וקיימת אפשרות שיום אחד נוכל לדעת האם דיקור מוביל לשיפור ישיר בפוריות, האם הוא פשוט מפחית חרדה ואולי אין בו שום תועלת. כך או כך, ידוע היום זה שדיקור סיני במקום מורשה ובטוח, ככל הנראה לא מזיק לפוריות. אז שווה לנסות או לא?

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

 

 

[3] Evid Based Med. 2017 Dec; 22(6): 229–230. Published online 2017 Oct 22. doi: 10.1136/ebmed-2017-110828

[4] JAMA . 2018 May 15;319(19):1990-1998. doi: 10.1001/jama.2018.5336.

[5] Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology. Volume 59, Issue 2, March 2020, Pages 282-286. https://doi.org/10.1016/j.tjog.2020.01.018.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
לילך לבוביץ'
לילך לבוביץ' רפואה משלימה
5.0
( 8 חוות דעת )
"הגעתי לטיפול לאחר המלצת חברה עם כאבי חזקים בשכמות צוואר תפוס. לילך שאלה אותי שאלות עניניות לגבי סוג העבודה שלי. הטיפול שקיבלתי הכיל טיפול בעיסוי ואח"כ כוסות רוח. כבר בתום הטיפול חשתי הקלה. חזרתי לעוד מספר טיפולים לתחזוקה. ממליצה בחום תודה לך לילך"
 סמדר טורס
סמדר טורס רפואה סינית
5.0
( 11 חוות דעת )
"סמדר מטפלת מדהימה! היא ממש עזרה לי והרימה אותי על הרגליים היא מטפלת יוצאת דופן אני ממליצה בחום 🙏🏽"
בלינדה פלדמן
בלינדה פלדמן תזונה ודיאטה
מטפלת ברפואה סינית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו