דלג לתוכן

התחסנתם ונדבקתם באומיקרון? ייתכן שיש לכם הגנה מוגברת מפני וריאנטים אחרים

מאז שווריאנט האומיקרון הפך לזן השולט ברחבי העולם, מדענים מנסים להבין האם תחלואה בו עשויה להגן מפני זיהומים שמקורם בווריאנטים נוספים. מחקר ראשוני מדרום אפריקה מצא כי הדבקה בווריאנט האומיקרון עשויה לספק הגנה מוגברת מפני וריאנטים אחרים, אך רק לאנשים מסוימים: הפרטים בפנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/02/2022
2 דקות קריאה

לקראת סוף 2021, מדענים ברחבי העולם דיווחו על וריאנט חדש של וירוס הקורונה שהתפתח והוא הוגדר עד מהרה על-ידי ארגון הבריאות העולמי כווריאנט המהווה מקור לדאגה. האומיקרון הצית אז גל תחלואה נוסף בדרום אפריקה[1] והוביל זמן קצר לאחר מכן לתחלואה משמעותית בכל העולם.

אילוסטרציה של הידבקות באומיקרון והימצאות הוירוס בזרם הדם
Fit Ztudio | Shutterstock

למרות שרב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לאומיקרון, יכולות ההתפשטות וההדבקה המוגברות שלו בהשוואה לווריאנטים קודמים, מוכרות לנו היטב.[2].
מדענים שונים ניסו לקבוע האם ההתפשטות הנרחבת של האומיקרון, חיסוני הקורונה, או השילוב בין השניים, עשויים לספק הגנה מפני וריאנטים נוספים. מחקר [3] שבוצע על ידי חוקרים מהמוסד הלאומי למחלות מדבקות בדרום אפריקה ניסה לענות על השאלה המסקרנת. הסיבה שהובילה למחקר הייתה עדויות גנומיות שהראו כי למרות התפשטות האומיקרון קיימת עדיין נוכחות של ווריאנט הבטא והדלתא בדרום האפריקה.
 
במהלך המחקר החוקרים בחנו את דגימות הדם של שבעה נבדקים מחוסנים ו-20 נבדקים שלא התחסנו, כולם נדבקו באומיקרון. מטרת המחקר הייתה לבחון האם החשיפה לאומיקרון בקרב מחוסנים ולא מחוסנים הובילה לתגובה חיסונית מגנה, המכונה תגובה הומוראלית, נגד הווריאנטים דלתא ובטא.
תגובה הומוראלית היא מצב בו תאי פלזמה מסוימים לומדים לייצר נוגדנים כנגד אנטיגנים ספציפיים (מולקולה או חומר זר אשר גורמים לתאים אלה לייצר את התגובה תגובה חיסונית). לצד זאת, החוקרים ביקשו גם לבחון בקרב איזו מקבוצות הנבדקים התגובה החיסונית הייתה עוצמתית יותר.

 

מחוסנים עדיין מוגנים יותר 

מהממצאים עולה כי נבדקים מחוסנים חוו תגובה הומוראלית משמעותית יותר בהשוואה לנבדקים שלא חוסנו. אותה תגובה הומוראלית עוצמתית שהופיעה בקרב הנבדקים המחוסנים אינה ספציפית על פי החוקרים לווריאנט האומיקרון וככל הנראה תתפתח בכל מקרה של הידבקות בווריאנטים שונים. הסיבה לכך היא ההשפעה היעילה והמשמעותית של חיסון נגד קורונה על מערכת החיסון של הגוף.

התגובה ההמוראלית הנמוכה יותר המתפתחת בקרב אנשים לא מחוסנים אחרי הדבקה באומיקרון יכולה להעלות את רגישותם להידבקויות חוזרות בגרסאות קודמות של וירוס הקורונה. אם השערה זו נכונה, קבוצת אוכלוסייה זו רגישה יותר
להידבקות חוזרת בגרסאות ישנות יותר של הווירוס. אותה מחזוריות של וריאנטים עלולה להיות בעייתית במיוחד מאחר שייתכן והיא תעודד היווצרות של ווריאנטים חדשים.

המחקר הראשוני לא הוכיח רק את חשיבות החיסונים. על פי החוקרים המידע שהוצג בו עשוי להועיל לפיתוח של חיסונים חדשים וייעודיים נגד האומיקרון ווריאנטים נוספים.

כאן תוכלו למצוא רופאים/ות מומחים/ות למחלות זיהומיות 
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר אריאל יודלב
ד"ר אריאל יודלב רפואת שיניים
5.0
( 17 חוות דעת )
"דר יודלב הכי מדהים בעולם!!! ממליצה עליו בחום לכולם!!! הכי מקצועי, הכי מבין, הכי עדיין, ויש לו יחס אנוש יוצא מן הכלל!!!"
ד"ר אלכס סוצקובר
ד"ר אלכס סוצקובר גריאטריה
רופא גריאטר עצמאי
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו