דלג לתוכן

איך מטפלים בהשמנה ובתסמונת המטבולית?

כרבע מאוכלוסיית העולם המערבי סובלת מהתסמונת המטבולית – צבר של גורמי סיכון, שהמרכזי בהם הוא השמנה, המעלים את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם, לנכות ולתמותה בטרם עת. טיפול הוליסטי בהשמנה מוביל לירידה משמעותית במשקל ועשוי להועיל גם לטיפול בשאר גורמי הסיכון הנלווים לתסמונת המטבולית: הפרטים בכתבה

מאת: פרופ' יהודה קמרי
תאריך פרסום: 29/09/2022
5 דקות קריאה
פרסומת
פרופ' יהודה קמרי בשיתוף עם פרופ' יהודה קמרי i
5.0
( 6 חוות דעת )
מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי", רופא בכיר וחוקר במרכז הרפואי שיבא 054-2046272
התסמונת המטבולית המלווה השמנה, היא אחת מהמגפות הנפוצות ביותר בקרב אוכלוסיית העולם המערבי.כ- 25% מאוכלוסיית המבוגרים יסבלו מהתסמונת העלולה להוביל להתפתחות של שלל מצבים בריאותיים מסכני חיים, בהם מחלות לב וכלי דם. [1]

"התסמונת המטבולית מאגדת תחתיה צבר של גורמי סיכון העלולים להוביל להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת ואף לגרום לתמותה מוקדמת. המרכיבים הבולטים בתסמונת הם השמנת יתר, ובעיקר השמנה בטנית, הפרעה במשק הסוכר (המתבטאת בשלבים הראשוניים כטרום סוכרת ועלולה להחמיר לכדי מצב של סוכרת), יתר לחץ דם, הפרעה בשומני הדם (יתר שומנים בדם ו/או יתר כולסטרול)" מסביר פרופ'  יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי", רופא בכיר וחוקר במרכז הרפואי שיבא. "לצד זאת, לתסמונת נלווה פעמים רבות מצב של כבד שומני וכן דום נשימה חסימתי בשינה הנובע מהשמנה".

רופא מודד היקף מותניים כדי לאבחן השמנה בטנית - אחד מהמרכיבים המרכזיים של התסמונת המטבולית
andriano.cz |Shutterstock

לא רק מחלות לב וכלי דם: אלה הן הסכנות בתסמונת המטבולית 

צבר גורמי הסיכון המרכיבים את התסמונת עלולים להוביל להתפתחות של טרשת עורקים ומשכך מעלים משמעותית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם כגון אירוע מוחי, התקף לב וחסימות בעורקי הרגליים וקטיעת גפיים. אולם, התסמונת השכיחה מעלה גם את הסיכוי להתפתחות מגוון רחב של מצבים בריאותיים נוספים:  "התסמונת יכולה להוביל לפגיעה בכלי דם קטנים בגוף וכתוצאה מכך לגרום לפגיעה עינית ואף לפגיעה כלייתית עד לכדי אי ספיקת כליות. בנוסף, השמנה עלולה להוביל לאי ספיקה לבבית הנובעת מפגיעה בשריר הלב עצמו" מפרט פרופ' קמרי ומוסיף: "השמנת יתר, המהווה כאמור מרכיב מרכזי בתסמונת המטבולית, מהווה גורם סיכון להתפתחות של מצבים בריאותיים רבים נוספים, לרבות הפרעה בפריון וסיבוכים בהריון, סוגים מסוימים של סרטן, הפרעות דיכאון וכן גם הפרעות במערכת השלד (למשל כאבי בירכיים והרס של מפרק הברך)".

איך מאבחנים את התסמונת המטבולית?

"תהליך האבחון כולל הערכה של המשקל באמצעות בחינת מדד מסת הגוף (ה-BMI). ציון העולה על 27 יוגדר כעודף משקל, בעוד שציון BMI גבוה מ-30 יוגדר כהשמנה. לצד בחינת המשקל, מתבצעת גם מדידה של היקף המותניים כדי לבחון את פיזור השומן בגוף. היקף מותניים רחב מעיד על השמנה בטנית - צורת ההשמנה המסוכנת יותר. לצד זאת, תתבצע גם מדידה של לחץ הדם ובדיקות מעבדה, לרבות רמות הסוכר בדם, רמות המוגלובין מסוכרר (HBA1c), פרופיל שומנים וכולסטרול בדם, בדיקת תפקודי כליות, תפקודי כבד, בדיקת שתן ועוד".

הפתרון: טיפול מותאם אישית בהשמנה ובגורמי הסיכון הנלווים 

כאמור, אחד מהגורמים המרכזיים בתסמונת הוא השמנה ובפרט השמנה בטנית. טיפול מותאם אישית בהשמנה אינו מסייע רק לירידה במשקל ולשמירה על משקל היעד הרצוי לאורך זמן, אלא גם מסייעת באיזון של שאר מרכיבי התסמונת.
"במרכז לטיפול רפואי בהשמנה של פרופ' קמרי, אסטרטגיית הטיפול מותאמת אישית לכל מטופל/ת ומוצאת לפועל לאחר הערכה ואבחון מדויקים של הסיכון למחלות לב וכלי דם על פי סך גורמי הסיכון הקיימים. הטיפול כולל לרוב שימוש בתרופות לירידה במשקל, התאמה תזונתית, שינוי בהרגלי החיים וטיפולים תרופתיים ספציפיים המכוונים לשאר מרכיבי התסמונת".

הטיפול התרופתי

"קיים מגוון רחב של תרופות לטיפול בהשמנה, חלקן ניתנות בזריקות ומשמשות גם לטיפול בסוכרת, בעוד שאחרות ניתנות בכדורים. בחירת הטיפול התרופתי וההתאמה האישית למטופל תלויה בממצאי האבחון הראשוני, במחלות הרקע שמהן סובל המטופל ובהעדפותיו. לצד זאת, יינתנו במידת הצורך תרופות לאיזון שאר גורמי הסיכון, לרבות  לחץ הדם, הכולסטרול והסוכרת וטיפולים ייחודיים בהתאם למצבים הרפואיים הנלווים כגון פגיעה בכליות או בעיניים, לאחר אירוע מוחי, התקף לב או צנתור לבבי או עדות לחסימות בעורקי הרגליים או בעורקי הצוואר".

השינוי התזונתי
"מעבר לטיפול התרופתי, יתבצע שינוי תזונתי בליווי ובהנחיית דיאטנית קלינית. השינוי התזונתי נועד כדי להקנות הרגלי אכילה ותזונה נכונים ולאפשר את שימור תוצאות הטיפול התרופתי לאורך זמן.
חשוב לציין שלא מדובר בדיאטה אלא בהכוונה ללמידה של אכילה נכונה, כולל מתן דגש על הנושא של אכילה של חלבונים כדי למנוע אבדן של מסת שריר בעקבות תהליך הירידה במשקל" מדגיש פרופ' קמרי.

הטיפול ההתנהגותי
"הקניית הרגלי אכילה בריאה ונכונה ושילוב של אורח חיים פעיל בשגרה יסייעו בתהליך הירידה במשקל וכן בשימור משקל היעד שהושג בתכנית הטיפול. הייעוץ כולל הכוונה בנוגע לסדר האכילה והתאמה של פעילות גופנית נכונה ומבוקרת בהתאם ליכולת וההעדפות של כל מטופל".

 

ליווי צמוד שלב אחר שלב 

מרכיב נוסף המשמעותי מאוד בטיפול הוא הליווי הצמוד על ידי מנהלת קשרי הלקוחות במרכז הרפואי:
" לאורך כל הדרך המטופל מקבל ליווי צמוד על ידי מנהלת קשרי הלקוחות שנועד לסייע למטופל בכל צמתי הטיפול, להעניק תמיכה רגשית ומענה לכל האתגרים העולים במהלך מסע הירידה במשקל.
אנו מבינים כי הטיפול לירידה במשקל ואיזון כל גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם אינו פשוט והוא מחייב לקיחת אחריות מצד המטופל. הליווי האישי של צוות המרכז הרפואי מאפשר לנו להעצים את המטופל, לספק לו ידע, מודעות והכוונה וכך לאפשר לו להגיע להישגים ואף לשמר את ההישגים".

מה היעדים בנוגע לשאר מרכיבי התסמונת המטבולית?

"אחד היעדים המרכזיים הוא טיפול בטרום סוכרת למניעת התפתחות סוכרת, זאת ע"י השגה של עצירת המחלה, הפחתה והגעה לרמות סוכר תקינות בדם. עבור מטופלים הסובלים כבר ממחלת הסוכרת, המטרה היא להפחתה משמעותית ברמות הסוכר בדם ואף להביא להפוגה של המחלה. בחלק מהמקרים הטיפול ההוליסטי אף מייתר לחלוטין את הצורך באינסולין. לצד זאת, הטיפול בהשמנה מסייע באיזון לחץ הדם ועבור מטופלים המגיעים עם טרום יתר לחץ דם או לחץ דם גבולי, הוא אף עשוי למנוע את הצורך בטיפול תרופתי.

יעד נוסף בטיפול הוא מניעה של כבד שומני. בקרב אלה הסובלים מהשמנה בטנית, פעמים רבות מתפתחת המחלה בשל אי יכולת של רקמת השומן הבטנית להכיל עוד שומן עודף. במצבים אלה השומן מוסט מרקמת השומן ונאגר בכבד. כבד שומני עלול לגרום להתפתחות של דלקת כרונית בכבד, להצטלקות רקמת הכבד, שחמת הכבד ואף לסרטן הכבד. למרות שמדובר בהשלכות משמעותיות, חשוב לציין כי לא מדובר בגזירת גורל". מדגיש פרופ' קמרי "התערבות נכונה לירידה במשקל וביצוע של שינויים באורח החיים יחד עם טיפול תרופתי, יכולים להוביל לנסיגה של כמות השומן המאוחסן בכבד ולשיפור ניכר במצבו, הנראה בבדיקות דם ובהדמיה של הכבד".

יעד מרכזי ביותר בטיפול בתסמונת המטבולית הוא איזון של רמות הכולסטרול ושומני הדם שלהם השלכה עצומה במניעת סיבוכי התסמונת המטבולית: "רמות מאוזנות של כולסטרול ושומני הדם מהוות את אחד מהמרכיבים המרכזיים למניעה של מחלות לב וכלי דם. למעשה, המטרה בטיפול היא לאזן את רמות הכולסטרול מסוג
LDL וכך להוביל למניעה, לעצירת התקדמות טרשת העורקים ואף לנסיגת המחלה. חשוב לציין כי איזון רמות הכולסטרול אינו מושג רק באמצעות ירידה במשקל ולעיתים קרובות יהיה צורך בשימוש במגוון תרופות, לרבות  זריקות חדשניות המשמשות לאיזון רמות הכולסטרול".

"לסיכום, הגישה ההוליסטית אינה מסייעת רק לירידה במשקל ושימור התוצאה, אלא גם באיזון של שאר מרכיבי התסמונת המטבולית.

יעילות הגישה ההוליסטית כמסייעת לירידה במשקל ושימורה הוכחה במחקרים שונים בהם הודגם כי שילוב בין טיפול רפואי בהשמנה על ידי מומחה בתחום, התאמה תזונתית ושינוי באורח החיים הוא זה שמוביל לתוצאה הטובה ביותר ולאיזון של כלל גורמי הסיכון המרכיבים את התסמונת המטבולית".

 
 
[1] Prevalence of metabolic syndrome and metabolic syndrome components in young adults: A pooled analysis. Nolan PB, Carrick-Ranson G, Stinear JW, Reading SA, Dalleck LC. Prev Med Rep. 2017 Jul 19;7:211-215. doi: 10.1016/j.pmedr.2017.07.004. eCollection 2017 Sep. PMID: 28794957.

הכתבה בחסות פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי", רופא בכיר וחוקר במרכז הרפואי שיבא.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מאהר חג'אזי
ד"ר מאהר חג'אזי גריאטריה
מומחה ברפואה פנימית וגריאטריה, פסיכוגריאטריה, מומחה לקביעת נכות רפואית וסיעודית
ד"ר יבגני פרבר
ד"ר יבגני פרבר נפרולוגיה
4.9
( 48 חוות דעת )
"בדיוק התחלתי את קורס הטיפול שלי. אני לא יכול להגיד כלום עדיין"
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' יהודה קמרי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו