דלג לתוכן

יבלת ויראלית בכף הרגל: מה היא וכיצד ניתן לטפל בה?

הליכה ברגליים יחפות במקומות עם לחות גבוהה כגון בריכות בתי מלון וחדרי כושר או חשיפתן בעמדות פדיקור עלולות להסתיים בהידבקות ביבלת ויראלית בכף הרגל. כיצד ניתן להימנע מכך ומה הן דרכי הטיפול? קרולין צמח, פודיאטרית ומומחית בכירורגיה ומחלות ציפורניים, מסבירה

מאת: קרולין צמח
תאריך פרסום: 15/02/2023
3 דקות קריאה
פרסומת
ד"ר קרולין צמח בשיתוף עם ד"ר קרולין צמח i גב' קרולין צמח עוסקת ברפואת עור ואורתופדיה בתחום פודיאטריה, מומחית למחלות וכירורגית ציפורניים.     עוסקת בבעיות מגוונות בכף רגל מגיל לידה ועד לגיל השלישי. 03-6731240
יבלת ויראלית בכף הרגל הנה נגע הדומה ליבלת לחץ אך במקרה זה נגרם מנגיף הפפילומה (Human Papilloma Virus). יבלות אלו נחשבות לנפוצות מאוד ולמדבקות מאוד,

איך אפשר להידבק?

יבלת ויראלית בכף הרגל מופיעה כתוצאה מהידבקות בנגיף בעקבות הליכה ברגליים יחפות במקומות עם לחות גבוהה כגון בריכות בתי מלון, משטחי מזרנים בחוגי ספורט וחדרי כושר, עמדות פדיקור וכדומה. הקפדה על חיטוי משטחים אלו עשויה לסייע במניעת הידבקות. יחד עם זאת, לא כל אחד או אחת יידבקו ביבלת ויראלית וישנם שני תנאים המגבירים את הסיכויים להידבקות:

1. קיומה של "דלת כניסה" לנגיף - כלומר שפשוף, יובש או סדק ברגל דרכו עלול הנגיף להיכנס לעור.

2. קיומה של מערכת חיסונית חלשה ביום ההידבקות - כמו  צינון, עייפות, או מצב של כעס ועצבנות המחלישים את מערכת החיסון. במצבים אלו הנגיף חודר לתוך תא בריא ומשתמש ביכולותיו כפולש לנתב או "לרמות" את התא, ולגרום לפרוטאין "לעבוד" עבורו ולייצר אלפי וירוסים חדשים כך שנוצר מצב בו למעשה יושב "פולש" בתוך כף הרגל.
 

 damiangretka | Shutterstock


איך ניתן לזהות יבלת ויראלית?

ככלל, נגיף הפפילומה דוגר בין חודש לשמונה חודשים ללא גרימת אי נוחות כלשהי תקופה ממושכת עד שמתחילים להבחין בו.

כאשר היבלת  מופיעה לראשונה על העור היא נראית כנקודה קטנה בצבע שחור. לעיתים רבות הנטייה היא לחשוב כי נכנס קוץ לכף הרגל ורק בחלוף הזמן, כשהנקודה גדולה יותר וגורמת לכאב, מתגלה כי למעשה מדובר ביבלת. 

קיימת חשיבות רבה לאבחון נכון של סוג היבלת כיבלת ויראלית. לא פעם נעשה אבחון שגוי, לרוב כיבלת לחץ, ובהתאם לכך הטיפול הניתן אינו מתאים. טיפול לא נכון עלול לגרום להתפשטות הוירוס בכף הרגל ולהחמיר את המצב.

דרכי מניעה

מודעות גבוהה לדרכי ההדבקה ובמקביל שמירה על פעילות ברגליים יחפות במקומות נקיים שנערך בהם חיטוי יסודי באופן שגרתי, עשויים להפחית משמעותית את הסיכוי להידבק ביבלת ויראלית בכף הרגל. עם זאת, יבלת ויראלית  זו כאמור נפוצה מאוד ויכולה לשוב גם לאחר תהליך הריפוי אם לא נשמור
 

דרכי הטיפול


ישנן מספר שיטות טיפול ביבלת ויראלית בכף הרגל.
 
1. טיפולי לייזר כירורגים
 
ישנם סוגים שונים של טיפולי לייזר ליבלות אך טיפולים אלו אינם מבטיחים הצלחה ועלולים להיות כואבים. כמו כן טיפול כירורגי אינו מבטיח החלמה מהנגיף ועלול להשאיר צלקות שיגרמו לאחר מכן לחוסר נוחות בהליכה.

2. טיפול בעזרת משחות

ישנן מגוון משחות לטיפול ביבלות בכף הרגל. משחות אלו כוללות חומרים הממיסים את שכבת התאים היבשים של העור העליון, המכונה קראטין, שנפגעה כתוצאה מחדירת הנגיף לעור, או לחילופין פוגעות באופן ישיר בנגיף עצמו.

3.  טיפול על ידי צריבה בחנקן נוזלי

טיפול הגורם כווית-קור ממוקדות באזור היבלת.

4. טיפול באמצעות מכשיר סוויפט

מכשיר סוויפט הוא מכשיר חדשני וייחודי מסוגו בישראל. סוויפט מבוסס על שימוש בגלי מיקרוגל, המייצרים את  אותו פרוטאין שנוטרל בפלישת וירוס הפפילומה לכף הרגל. הגלים גורמים למערכת החיסונית לזהות את הנגיף הפולש - ולתקוף אותו. הטיפול אורך כעשר שניות ונדרשים בממוצע בין שלושה לארבעה טיפולים על מנת לרפא את היבלת הויראלית , כאשר בין כל טיפול נדרש מרווח של חודש. הטיפול אינו כרוך בכאב כלשהו, והמטופל או המטופלת יכולים להמשיך בשגרת יומם מיד לאחר מכן. המכשיר יעיל מאוד ומתאים לשימוש בכל גיל ולכל אזור בכף הרגל.

חשוב לדעת כי מוצרים ללא מרשם המוצעים בבתי מרקחת רבים כמסייעים לטיפול ביבלת כף הרגל,  עלולים למעשה לגרום לפעולה הפוכה ולהחמיר את המצב. מדובר במוצרים עם מדבקות סגולות המיועדות, לכאורה, להוצאת היבלת, אלא שעבור מבוגרים רבים הסובלים ממחלות רקע כמו סוכרת, השימוש בהם עלול להזיק מאחר שהם מכילים חומר חומצי.

בכל מקרה של חשד ליבלת כלשהי בכף הרגל יש לפנות למומחה פודיאטר.

 
הכתבה בשיתוף עם קרולין צמח, פודיאטרית BSc (Hons) , MCPod  מומחית בכירורגיה ומחלות ציפורניים

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יצחק דובלסקי
ד"ר יצחק דובלסקי רפואת שיניים
מנהל מרפאת שיניים פרטית בירושלים
ד"ר נתנאל הורוביץ
ד"ר נתנאל הורוביץ המטולוגיה
יושב ראש האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים ומנהל היחידה לטיפול יום במערך ההמטולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר קרולין צמח

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו