דלג לתוכן

שיגעון הברבי: הקיץ הזה מחליקים על גלגיליות

הסרט ברבי, שמופיע כיום באקרנים ברחבי העולם, הביא איתו טרנד נושן: גלגיליות, או רולר בלייד אם תרצו. האם זה רק כיף או שגם מדובר בפעילות בריאה וחיונית? התשובות בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/08/2023
3 דקות קריאה
בסרט ברבי החדש, קן לא הולך לשום מקום בלי הגלגיליות שלו. בשנות ה-80 התחביב הזה היה בשיאו ובשנות ה-90 הוא עשה קאמבק בצורה של רולר בליידס. בשנים האחרונות שוב חזרה לאופנה הפעילות הזו, ומאז שיצא הסרט ברבי, החלקה סחפה אחריה המונים ברחבי העולם.

אז אם גם אתםן מתכננים להוציא את הגלגיליות או הרולר בליידס מהבוידעם ולהתחיל להחליק ברחבי הפארק, הנה מה שצריך לדעת על הפעילות הכיפית הזו.

אב ובנו מחליקים על גלגיליות בפארק[
צילום: shutterstock | Microgen

למי מתאים להחליק?

רוב האנשים יכולים ללמוד להחליק על גלגיליות או רולר בליידס, אפילו ילדים בגיל הגן. זו מיומנות שדורשת גם שיווי משקל וגם קואורדינציה, וכל אחד מתפתח בקצב אחר.
עם זאת, זה גם יכול להיות תחביב כואב. מתחילים, ואפילו מחליקים מנוסים, צריכים להיות מוכנים לנפילות, שלעיתים עולות במחיר של חבורות, שריטות ואפילו שברים.

איך לשמור על כללי בטיחות?

כדי לא למצוא את עצמכםן חלילה בחדר טראומה אצל אורתופד או אורתופדית, הנה כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם[1] [2]:
  • קסדה – יש לחבוש קסדה ייעודית להחלקה. אלו קסדות שמגינות גם על בסיס הגולגולת, להגנה טובה יותר במקרה של נפילה לאחור. חשוב לוודא שהקסדה מתאימה בדיוק לראש. חשוב להדק את רצועות הסנטר היטב כדי שהקסדה לא תזוז.
  • מחלקים – חשוב שהם יהיו נוחים ועם תמיכה טובה בקרסול. כדי לבדוק להיות בטוחים שהם מתאימים, בדקו את פלסטיק המגף: אם ניתן למחוץ אותו, החומר אינו חזק מספיק. חשוב להדק חזק את המחליקים על הרגל.
  • מגינים – יש להרכיב מגני ברכיים, מגני מרפקים ומגני שורש כף היד. אלו עוזרים למנוע חבורות, שריטות ומהווים ריפוד לעצמות במקרה של נפילה.
  • כפפות – הן יכולות לשמור על האצבעות.
  • מגן פה – עוזר להגן על השיניים והפה במקרה של התרסקות או נפילה.

מעבר לכך, חשוב להחליק בשעות האור ולהימנע מהחלקה על מדרכות וכבישים.

פוטנציאל להפחית כאבי גב

החלקה על גלגיליות או רולר בליידס מפעילה בעיקר את שרירי הירכיים והרגליים. שרירי הישבן, הנקראים גלוטס, שרירי הירך והשוקיים - כולם עובדים בזמן החלקה. זאת ועוד, מאחר שהדחיפה בהחלקה מתבצעת מעט החוצה והצידה, ישנה הפעלה של שריר העכוז המרכזי, שנקרא גלוטאוס מקסימוס[3].

החלקה גם מאתגרת את שיווי המשקל ונעזרת במידה רבה בשרירי הליבה. הניסיון להישאר יציבים גורם לחלק האמצעי של הגוף להתייצב, להגיב ולהסתגל לשינויים בזמן תנועה. עמוד השדרה, שרירי הבטן ושרירי הגב התחתון משחקים כולם תפקיד בשמירה על גוף זקוף ויציב[3].

שיתוף פעולה של שרירים אלו תורם גם לחיטוב הירכיים וגם ליציבות הגוף, מה שבתורו עשוי להפחית כאבי גב הנגרמים מחוסר איזון שרירי[4].

משמח לבב אנוש

כמו ענפי ספורט רבים, ברגע שמאמצים את הפעילות, אפשר להפוך אותה למשהו יומיומי.  בין אם מחליקים בשביל הכיף או ליעד מסוים על בסיס יומי, לפי איגוד הלב האמריקני[5] החלקה על גלגיליות היא דרך טובה להישאר פעילים והיא תורמת לבריאות הלב.

בנוסף, מכיוון שהחלקה היא אימון התנגדות אירובית לכל הגוף, היא נוטה לשפר את כוח השרירים והכושר האירובי[6].

לפי איגוד החרדה והדיכאון של אמריקה[7], אין צורך בהחלקה של 30 עד 60 דקות ביום כדי להרגיש השפעות חיוביות על מצב הרוח. חמש דקות בלבד של פעילות אירובית יכולה לעורר השפעות נוגדות חרדה.

לסיכום, אם החלטתםן להתחיל להחליק, הן אם על בסיס יומי והן אם כמשהו מזדמן, חשוב לשמור על כללי הבטיחות, וכך תוכלו ליהנות ממגוון יתרונות שמציעה הפעילות הכיפית הזו.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות 

[4] J Phys Ther Sci. 2015 Dec; 27(12): 3813–3816. Published online 2015 Dec 28. doi: 10.1589/jpts.27.3813.
[6] Journal of Strength and Conditioning Research 29(6):p 1592-1600, June 2015. | DOI: 10.1519/JSC.0000000000000790.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 דנה רובין
דנה רובין טיפול בכאב
4.9
( 16 חוות דעת )
"היה לי מדויק ההסבריח גרמו לי להתרגש בכל נימי לבבי ונפשי נרגעה הכאב נעלם זה היה מפגש ששוחחתי עם הנשמה שלי !!! חזק!!!"
ד"ר בכר ג'ואברה
ד"ר בכר ג'ואברה אורתופדיה
רופא בכיר במחלקה אורתופדית ילדים בבית חולים כרמל
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו