דלג לתוכן

רפואה משלימה בהריון

האם טיפולים משלימים לנשים בהריון עשויים להקל על תסמינים מסוימים? האם זה בטוח? מה חשוב לשאול לפני שמתחילים טיפול בהריון? כל התשובות בכתבה שלפניכן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/12/2023
4 דקות קריאה
רפואה משלימה בהריון מציעה מגוון טיפולים מעולם הרפואה המשלימה, המכונה גם רפואה אלטרנטיבית. נשים רבות פונות כיום לטיפולים משלימים בהריון כדי לסייע בהפחתת תסמינים כמו בחילות והקאות וכאבי גב תחתון. נשים אחרות עושות שימוש בטיפולים אלה גם כדי להתכונן ללידה ולהגדיל את הסיכויים ללידה קלה יותר[1].

כמה עובדות על טיפולים משלימים לנשים בהריון:
  • נשים שהשתמשו ברפואה משלימה בהריון היו בעלות גישה חיובית מהתוצאות[2].
  • שיעור השימוש בטיפולים אלו ירד לאחר הלידה במידה ניכרת[2].
  • כאבים בגב התחתון ובחגורת האגן הן תלונות שכיחות בקרב נשים בהריון שהשתמשו בטיפולים משלימים שונים כדי לנהל כאבים אלו[3].

אישה עוברת דיקור סיני בהריון על ידי מטפלת, רפואה משלימה בהריון
צילום: shutterstock | vedrana2701

האם טיפולים משלימים לנשים בהיריון נחשבים לבטוחים?

בריאות האישה חשובה מאוד במהלך ההריון, שכן היא משפיעה גם על העובר. לא מעט נשים מודאגות מתופעות הלוואי של תרופות קונבנציונאליות במהלך ההריון ומעדיפות להשתמש במוצרים טבעיים כדי לטפל בבעיות קטנות. אבל חשוב לזכור שכל הריון הוא ייחודי וייתכן שמה שעובד למישהי אחת לא בהכרח יעבוד לאחרת[4].

למרות שנשים רבות חושבות שבטוח יותר לפנות לרפואה משלימה בהריון, יש להימנע מנטילת תרופות משלימות או מטיפולים משלימים לנשים בהיריון בלי להיוועץ תחילה עם גניקולוגית או רופא/ת משפחה. חשוב להבין שכל דבר שתכניסו לגוף יכול להשפיע על התינוק שטרם נולד. למעשה, ישנן מעט תרופות משלימות או אלטרנטיביות הבטוחות לשימוש במהלך ההיריון, חלקן אף מסוכנות ועלולות להזיק לעובר, כמו קוהוש כחול[5].

למרות שיש מעט מאוד מחקרים איכותיים על יעילותם של טיפולים משלימים או אלטרנטיביים, ישנן ראיות התומכות בשימוש בשיטות טיפול מסוימות, כך למשל טכניקת אקופרסורה (טיפול במגע) ושימוש בג'ינג'ר עשויים דווקא לתרום ולהקל על בחילות והקאות בהריון[5].

אם את שוקלת להיעזר ברפואה משלימה בהריון, זכרי להתייעץ עם רופא/ה. אם לאחר מכן תחליטי להשתמש בטיפול משלים כלשהו, חשוב לפנות לאנשי ונשות מקצוע מוסמכים ובעלי הכשרה לטיפול בנשים בהריון[5].

מה לשאול איש לפני התחלת טיפול רפואה משלימה בהריון?

במידה וקבלת אישור מרופא/ה מוסמך והחלטת לפנות למטפל/ת בתחום הרפואה המשלימה, הנה כמה דברים שמומלץ לשאול לפני התחלת הטיפול[6]:
  • מה ההכשרה שלך והאם את/ה מוסמך לטפל בנשים בהריון?
  • כמה זמן את/ה מטפל/ת?
  • איך הטיפול עובד?
  • האם יש הוכחות שהטיפול יעיל לנשים בהריון?
  • באילו סיכונים או תופעות לוואי מדובר?
  • כמה זמן או כמה טיפולים צריך לעשות?
  • איך אדע אם זה עובד?

סוגים של טיפולי רפואה משלימה בהריון

וואטסו הריון

וואטסו היא שיטת טיפול משלים הכולל מתיחות פסיביות וטכניקות עיסוי הניתנות במים חמים בטמפרטורה של 35 מעלות. במחקר שבדק את השפעתו של טיפול וואטסו לנשים בהריון נמצא שהטיפול מניב יתרונות טיפוליים, לרבות הפחתת כאב, מתח ועייפות. לא דווח על תופעות לוואי שליליות[7].

אוסטאופתיה לנשים בהריון

דרך כלל טיפול זה משמש להפחתת כאבי גב תחתון ואגן, אך יעילות הטיפול אינה ודאית. אוסטאופתיה בדרך כלל נחשבת לטיפול בטוח לנשים בהריון[8].

דמיון מודרך לנשים בהריון

גוף האישה עובר שינויים מתמשכים במהלך ההריון, חלק משינויים אלו אינם פשוטים ועלולים ליצור מתחים ולחצים. שיטת טיפול זו עשויה לעזור בהרפיה ובהרגעה. סטרס ולחצים מתמשכים עלולים להוביל לנזק בריאותי לאישה ולעובר.

כירופרקטיקה בהריון

כירופרקטיקה משמשת להפחתת כאבי גב תחתון וכאבים באגן בנשים בהריון, וגם כאן היעילות אינה ודאית. עם זאת, בדרך כלל טיפולים אלו נחשבים לבטוחים[8].

דיקור סיני בהריון

מחקרים מסוימים מצביעים על כך שדיקור בהריון עשוי לסייע בהפחתת כאבי גב או כאבי אגן בנשים הרות. לפעמים נעשה שימוש בדיקור סיני בהריון כדי לזרז לידה, אך לא ברורה יעילותה של מטרה זו. דיקור בהריון נחשב בדרך כלל לבטוח אם הוא מבוצע על ידי מדקר/ת בעל/ת מיומנות[8].

הידרותרפיה בהריון

טיפול הכולל מתיחה, חימום, חיזוק והרפיה בתוך בריכה. הידרותרפיה לנשים בהריון נמצאה יעילה בכמה מחקרים, לרבות במקרים של טרשת עורקים ויתר לחץ דם[9], וכן כמפחיתה כאבים בהריון בשל הפחתת המשקל על המפרקים תוך הוספת התנגדות לשיפור כוח השרירים[10].

רפלקסולוגיה בהריון

טיפול שנחשב בטוח במרבית המקרים ובו נעשות לחיצות על ידי המטפל/ת  בכפות הרגליים כדי לעורר אזורים מסוימים בגוף, לרוב כדי להפחית כאבי גב תחתון או אגן[8].

נטורופתיה בהריון

טיפול זה מבוסס על הרעיון של כוח הריפוי של הגוף. מטרת הטיפולים היא לתמוך בבריאות טובה באמצעות שינוי אורח החיים כמו תזונה, תוספי צמחים או פעילות גופנית. אין הרבה מחקרים על נטורופתיה לנשים בהריון[8].

הומאופתיה בהריון

בגלל ניסויים מוגבלים בתרופות קונבנציונאליות במהלך הריון, ועל כן לא ידועות כל ההשפעות שלהן, ישנה נטייה להימנע מתרופות אלו במהלך ההריון. דבר זה הוביל לעלייה בשימוש בתרופות צמחיות והומיאופתיות[11]. עם זאת, אין מצבים בריאותיים שעבורם יש ראיות מהימנות לכך שהומאופתיה יעילה[12].

עיסוי רפואי בהריון

עיסוי יכול לעזור להתמודד עם השינויים בגוף, להפחית מתח ולשפר את השינה. בדרך כלל לא מעסים את הבטן כלל או מעסים אותה בעדינות. עדיף להימנע מעיסוי בשליש הראשון ולא לשכב לגמרי על הגב במחצית השנייה של ההיריון, שכן הדבר מפעיל לחץ על הווריד שעובר מהרגליים ללב[8].

שיאצו בהריון

טיפול עיסוי הכרוך במגע של לחיצות ומתיחות. טיפול זה יכול להיות לתרום ליציבה נכונה בשל השינויים במשקל ובמרכז הכובד במהלך ההריון, מה שבתורו יכול למנוע כאבי גב.

ביופידבקבהריון

נועד לעזור לנשים לזהות אותות גוף כמו דופק או שרירים מתוחים ולשנות את התגובות הפיזיות במהלך הלידה. אין מספיק ראיות איכותיות כדי להוכיח שזה יעיל בהפחתת כאבים בלידה[8].

לסיכום, טיפולים משלימים לנשים בהריון יכולים להקל על מגוון מצבים בריאותיים. לצד זאת, חשוב לזכור שרפואה משלימה בהריון אינה מחליפה טיפול, אבחון או בדיקה קונבנציונליים לפני הלידה, ולכן חשוב להגיע לבדיקות ולביקורות הקבועות במהלך ההריון ולהתייעץ עם הרופא/ה בכל עניין בריאותי.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות
 
[2] BMC Complement Med Ther. 2022; 22: 332. Published online 2022 Dec 14. doi: 10.1186/s12906-022-03804-w
[3] Complementary Therapies in Clinical Practice Volume 31, May 2018, Pages 379-383. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.01.015
[7] Evid Based Complement Alternat Med . 2015:2015:437650. doi: 10.1155/2015/437650.
[9] Arq Bras Cardiol . 2020 Apr;114(4):647-654. doi: 10.36660/abc.20190055. Epub 2020 Mar 13.
[11] Curationis. 2016; 39(1): 1514. Published online 2016 Apr 13. doi: 10.4102/curationis.v39i1.1514

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 ג'רמי לגרנז׳ אוסטאופת DO
ג'רמי לגרנז׳ אוסטאופת DO אוסטאופתיה
מטפל בשיטת האוסטאופתיה
 רוית גורי
רוית גורי רפואה משלימה
מטפלת בכירה ברפואה סינית מסורתית ועתיקה ותזונה מקרוביוטית, מטפלת מומחית בליווי אונקולוגי, טיפול בנשים ובבעיות עיכול, מטפלת משנת 2004 בדיקור ותזונה
ד"ר אריאלה סיטון-יעקובסון
ד"ר אריאלה סיטון-יעקובסון יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופאה בכירה ומנהלת שרות גינקואונקולוגי אמבולטורי ביחידה הגינקו-אונקולוגית במרכז הרפואי רבין, בי"ח בלינסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו