דלג לתוכן

טיפולים משלימים לחרדה

המודעות הגוברת להפרעת חרדה בשנים האחרונות העלתה את הביקוש גם לטיפולים משלימים לחרדה שאפשר לשלב לצד הטיפול הקונבנציונאלי. כתבה זו סוקרת כמה מן הטיפולים המובילים בתחום

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/12/2023
5 דקות קריאה
טיפולים משלימים לחרדה הוא מונח רחב המתייחס לטיפולים שאינם חלק מהרפואה המערבית הקונבנציונאלית. אלה הם טיפולים מתחום הרפואה המשלימה, המכונה גם רפואה אלטרנטיבית, אך הם מיועדים לטיפול ספציפי בהפרעת חרדה.

טיפולים משלימים לחרדה עשויים לסייע, אך ייתכן שייקח זמן עד שיראו תוצאות. במקרים של התקף פאניקה או תסמינים חמורים אחרים של חרדה, כנראה שטיפול אלטרנטיבי לבדו לא יספיק. טיפולים משלימים לחרדה יעילים יותר לרוב כאשר נעזרים בהם במקביל לטיפול המסורתי, כגון תרופות ופסיכולוגית. עדיף תמיד להתייעץ עם אשת או איש מקצוע מתחום הבריאות לפני תחילה של תוכנית טיפולים משלימים[1]. בכתבה זו נסקור כמה מן הטיפולים המובילים שעשויים לסייע בהתמודדות עם הפרעת חרדה.

אישה נוטלת טיפות של צמחי מרפא לצורך הרגעה, טיפולים משלימים לחרדה
צילום: shutterstock | Nuva Frames

כמה עובדות על הפרעת חרדה

[2] [3]
  • הפרעות חרדה הן ההפרעות הנפשיות הנפוצות בעולם, ובשנת 2019 כ-301 מיליון איש סבלו מהפרעה זו.
  • הפרעת חרדה נפוצה יותר בקרב נשים מאשר גברים.
  • תסמינים של חרדה מופיעים לעתים קרובות כבר במהלך הילדות או ההתבגרות.
  • כיום ישנו מגוון טיפולים יעילים מאוד להפרעות חרדה.
  • רק כ-1 מכל 4 אנשים הסובלים מהפרעת חרדה מקבל טיפול.
  • אנשים עם הפרעת חרדה נוטים פי 3-5 לבקר אצל רופא/ה או פי 6 להתאשפז, מאשר אנשים שאינם סובלים מהפרעת חרדה.
  • הפרעת חרדה נוטה להתפתח בגלל מכלול מרכיבים לרבות גנטיקה, שינויים כימיים במוח, מבנה אישיות ואירועי חיים.

מה זה הפרעת חרדה?

[4]
חרדה היא תגובה טבעים של הגוף במצב של סכנה או לחץ. רמות קלות של חרדה אף יכולות להועיל במצבים מסוימים, כמו להתריע בפני סכנה, לעזור להתכונן ולשים לב לדברים. אלא שהפרעת חרדה שונה מתחושות אלו והיא כרוכה בפחד מוגזם המתבטא בדאגה עתידית, מתח שרירים, התנהגות הימנעותית ולעיתים אף בתסמינים גופניים כגון האצת דופק, סחרחורת, קשיי נשימה ועוד.
ישנו מגוון סוגים של הפרעת חרדה: הפרעת חרדה כללית, הפרעת פאניקה, פוביות ספציפיות, אגורפוביה, הפרעת חרדה חברתית, חרדת נטישה ואילמות סלקטיבית.

כדי שאדם יהיה מאובחן עם הפרעת חרדה חייבים להתקיים שני התסמינים ההתנהגותיים הבאים:
 
  • מחשבות חסרות פרופורציה למצב או לגיל האדם.
  • פגיעה בתפקוד השגרתי.

סוגים של טיפולים משלימים לחרדה

אוסטיאופתיה לחרדה

טיפול זה יכול לעזור למתוח ולהרפות את השרירים המתוחים סביב הצוואר, החזה והסרעפת. ממחקרים עולה כי טיפולי אוסטאופתיה לחרדה עשויים להביא להפחתה משמעותית בתסמיני ההפרעה ויכולים להוות תוספת חשובה לטיפול קונבנציונלי[5].

הומאופתיה לחרדה

הומיאופתיה היא גישה טיפולית שמאמינה שמה שגורם למחלה, עשוי גם לרפא אותה. בטיפול נעשה שימוש בחומרים מדוללים מאוד במים לצורך יצירת תרופות, המכונות רמדיס או גלובולים. מחקרים שנעשו כדי לקבוע אם הומאופתיה פועלת נגד חרדה לא הובילו לתוצאות, אך לא מעט אנשים שטוענים שזה עובד[6].

NLP לחרדה

למרות ש-NLP כשלעצמו אינו טיפול פסיכותרפיה, הוא כולל מספר טכניקות שיכולות לתרום להפחתת החרדה כגון עיגון, מסגור מחדש, דיסוציאציה, שינוי אמונות וצעדים עתידיים. לא מומלץ להיעזר בטיפול NLP במקום טיפולי פסיכולוגיה או פסיכיאטריה[7].

דיקור סיני לחרדה

טיפול עתיק יומין זה, הכולל החדרת מחטים לנקודות לחץ על הגוף, נהיה פופולרי בשנים האחרונות כטיפול משלים לחרדה. יש כמה ראיות מדעיות שדיקור סיני מקל על תסמינים מסוימים של חרדה. עם זאת, עדיין לא ברור מה השפעת הדיקור על סוגים מסוימים של חרדה כגון התקפי פאניקה, הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ו-OCD (הפרעה טורדנית כפייתית)[8].

הידרותרפיה לחרדה

הידרותרפיה נועדה לנצל את תגובת הגוף הטבעית לשינויים של טמפרטורות קיצוניות על מנת לחזק אותו. שינויים קצרי טווח בטמפרטורת הגוף כמו שחייה קרה או רחצה חמה יכולים לעזור לתפקוד המוח. קיים מחקר שתומך בשימוש באמבטיות חמות או קרות כדי להוריד את רמות הקורטיזול (הורמוני לחץ). כמו כן, נמצא כי רחצה במים עשויה לסייע גם באיזון הנוירוטרנסמיטר סרוטונין, שגורם להרגשה טובה. במחקר אחר נמצא שאמבטיות רגליים גם מעוררות הרפיה ומפחיתות את תגובת הלחץ בשל הרגעה של מערכת העצבים הסימפתטית (אחראית על תגובה מידית בתנאי לחץ)[9].

רפלקסולוגיה לחרדה

רפלקסולוגיה היא טיפול של לחיצות עדינות על נקודות ספציפיות לאורך הרגליים (לעיתים גם על הידיים או האוזניים) כדי לשפר ולהקל על בעיות שונות. בדומה לדיקור, רפלקסולוגיה עוזרת לגוף לעבוד טוב יותר, ברמה הכללית וברמה האזורית. התיאוריה היא שזה מקל על מתח, מפחית לחץ ומעניק אנרגיה[10].

עיסוי לחרדה

טיפול בעיסוי מסייע בהרפיית שרירים ומקדם את זרימת הדם לאזורים מרכזיים בגוף כדי לשחרר מתח וחרדה. במחקרים מסוימים טיפול עיסוי עזר להפחית חרדה בקרב אנשים עם סרטן או עם מצבים רפואיים אחרים. במחקר אחר שבו השתתפו מטופלים בניתוחי לב נמצא שעיסוי הפחית משמעותית את הכאב, החרדה והמתח בשרירים ושיפר את המתח לאחר ניתוח לב. גם בקרב נשים בהריון נמצא כי עיסוי הוא התערבות אלטרנטיבית יעילה, שהפחיתה כאב וחרדה במהלך הצירים[11]. עיסוי לחרדה יכול לכלול גם טיפול שיאצו וטווינא.

רפואה סינית לחרדה

הרפואה הסינית מטפלת בדיכאון וחרדה במשך שנים רבות. בהשוואה לרפואה הקונבנציונלית, הוליזם וטיפול המבוסס על התמיינות דפוסי תסמונת הם מאפיינים של רפואה סינית. הוליזם מתייחס להכרה של שלמות הגוף והקשר בין בני האדם, הטבע והחברה. טיפול המבוסס על התמיינות דפוסי תסמונת משמעו שלאחר בדיקה, הקשבה ומישוש, קובעים את עקרונות הטיפול, בוחרים ומבצעים טיפולים קונקרטיים בהתאם למצב המטופל/ת. הטיפול יכול להיות פורמולה של צמחי מרפא, דיקור, המלצות תזונתיות והמלצות לפעילויות ועוד[12].

ביופידבק לחרדה

ביופידבק היא אחת הגישות המשמשות לפתרון בעיות הקשורות לבריאות הנפש. טיפול זה מבוסס בעיקר על ניתוח מדדים פיזיולוגיים לצורך הערכה וניהול המצב הנפשי של המטופל/ת. הטיפול מומלץ למצבים הכוללים דיכאון, הפרעות שינה וחרדה. חרדה קשורה למספר תסמינים פיזיולוגיים, כולל מתח שרירים ובעיות נשימה, ובאמצעות תסמינים אלו ניתן להבין טוב יותר מידע פסיכולוגי ופיזיולוגי על המטופל, כמו גם של הקשר בין השניים, ולאחר מכן ללמוד לנהל את החרדה. השימוש בביופידבק לחרדה מומלץ כטיפול משלים לטיפול הקונבנציונאלי כדי לשפר את תוצאות הטיפול ולהגביר את יעילותו[13].

לסיכום, בחלק מהמקרים הקלים של חרדה ייתכן שלא יהיה צורך בטיפול רפואי, כי אם רק שינויים מסוימים באורח החיים כגון הוספת פעילות גופנית. עם זאת, הפרעת חרדה יכולה להיות חמורה יותר ולשבש את שגרת החיים. במקרים אלו, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות רפואית. סוגים נפוצים של טיפולים אלו כוללים תרופות כגון נוגדי דיכאון ותרופות הרגעה, או סוגים מסוימים של טיפול, כגון פסיכותרפיה או טיפול קוגניטיבי התנהגותי. במקרים אלו, שילוב של טיפולים משלימים לחרדה יכולים לשפר את תוצאות הטיפול המסורתי.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

[5] J Am Osteopath Assoc . 2020 Mar 1;120(3):133-143. doi: 10.7556/jaoa.2020.026.
[12] Front Psychiatry. 2023; 14: 1217886. Published online 2023 Jul 12. doi: 10.3389/fpsyt.2023.1217886
[13] JMIR Mhealth Uhealth. 2021 Apr; 9(4): e26038. Published online 2021 Apr 22. doi: 10.2196/26038

 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 עופר פארן
עופר פארן פסיכותרפיה
מטפל בילדים נוער ומבוגרים
 לנה טובמן - קליניקה "כנפי רוח"
לנה טובמן - קליניקה "כנפי רוח" עיסוי
4.8
( 14 חוות דעת )
"תודה רבה ללנה, הטיפול היה יעיל ונעים ,אחזור ."
 ברכה מזור - מרפא טבעית
ברכה מזור - מרפא טבעית רפואה משלימה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו