דלג לתוכן

פירות מותרים לחולי סוכרת

למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל יש פירות מותרים ואף מומלצים לחולי סוכרת. הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/03/2024 תאריך עדכון: 18/04/2024
3 דקות קריאה
בשנים האחרונות עולה המודעות לכך שפירות מכילים כמויות גבוהות של סוכר וקלוריות, כך שבניגוד לירקות כדאי לא לצרוך כמות גבוהה מהם. לצד זאת, כמה מיתוסים האוסרים על חולי סוכרת לגעת בפירות, אינם בהכרח נכונים. מחקר סקירה משנת 2017 מצא שהחלפת גלוקוז או סוכרוז (סוכר לבן) בפרוקטוז (סוכר פירות) הובילה להורדת הסוכר והאינסולין בדם לאחר הארוחה[1]. היתרונות התזונתיים של פירות בהחלט עדיפים על פני נשנוש תעשייתי. אז מה כדאי ומה לא? הפרטים בכתבה שלפניכםן.

קערית עם פירות יער, פירות מותרים לחולי סוכרת
צילום: shutterstock | Fortyforks

פירות מותרים לחולי סוכרת

ממחקר משנת 2017 עולה שכמויות גבוהות של פירות טריים היו קשורות לסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת. יתרה מזאת, צריכת פירות הייתה קשורה גם לפחות סיבוכים בקרב חולי סוכרת[2].

במחקר נוסף משנת 2023 שבחן את השפעת הפירות על אנשים בעלי סבילות רגילה לגלוקוז או שנמצאים במצב של טרום סוכרת, נמצא שבקרב אלו שהתזונה שלהם עשירה בפירות טריים ובתדירות גבוהה, חשופים פחות לאירועים של עלייה ברמות הגלוקוז, בעיקר בקרב הטרום סוכרתיים[3].

אחד היתרונות של פירות לחולי סוכרת

אחת הדרכים לווסת את רמות הסוכר בתזונה היא באמצעות סיבים תזונתיים. סיבים הם סוג של פחמימה שהגוף לא יכול לעכל. למרות שרוב הפחמימות מתפרקות למולקולות סוכר, סיבים אינם יכולים להתפרק ובמקום זאת הם עוברים דרך הגוף ללא כל עיכול. לצד זאת, הסיבים עוזרים לווסת את השימוש של הגוף בסוכרים, וכך הם עוזרים לשמור על תחושת מלאות ומגנים מפני עליית הסוכר בדם. מקורות מצוינים לסיבים הם פירות שלמים וטריים (וגם דגנים מלאים, ירקות, קטניות ואגוזים)[4].

איזה פירות מותרים לסוכרתיים?

חשוב לצרוך פרי בשלמותו, בצורתו הטבעית, ויש להימנע ממיצים של פירות או מכל פירות מעובדים עם תוספת סוכר, להם נטייה להעלות את רמת הסוכר בדם. הנה הפירות שאתם רוצים לשלב בשגרה שלכםן:

פירות יער – תותים, פטל, חמוציות, אוכמניות יכולים להיות אופציה מצוינת להמתיק את החך. כולם דלים מאוד בקלוריות ועשירים בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים[5].

תפוחים – בתפוח בינוני יש כ-25 גרם פחמימות, כאשר כ-19 גרם מהן מגיעות מסוכר. תפוחים מכילים גם המון סיבים תזונתיים ,כ-4 גרם לתפוח, מה שעשוי לשפר את חילוף החומרים של הגלוקוז, ולסייע במניעת עליות ברמות הסוכר והאינסולין בדם[6].

פירות הדר – ממחקר עולה כי צריכה של פירות הדר בטווח הארוך עשויה לווסת בצורה חיובית את הסימנים של סוכרת מסוג 2. זאת ועוד, ההשפעה הישירה של פירות הדר על התגובה הגליקמית מיד לאחר הארוחה, היא קטנה יחסית[7].

אגסים – אגסים עשירים בסיבים. באגס אחד קטן יש בערך 7 גרם סיבים, כך שהם אפילו יכולים עוזרים לעכל מזון טוב יותר. אגסים גם עוזרים לשלוט ברמת הסוכר בדם ולהוריד את הסיכויים לסוכרת מסוג 2 ולשבץ מוחי.

קיווי - מחקר מצא שפוליסכרידים (פחמימות מורכבות) של קיווי יכולים להשפיע על חילוף החומרים של הגלוקוז והשומנים בקרב סוכרתיים, ולסייע בהורדת רמות הסוכר בדם. ערך האינדקס הגליקמי של פרי הקיווי הוא כ-52, הנחשב לבינוני. גם תכולת הסוכר שלו (8%-14%) אינה גבוהה מדי. עם זאת, האינדקס הגליקמי של הפרי וערך תכולת הסוכר שלו יעלו ככל שהפרי בשל יותר ולכן, חולי סוכרת צריכים להימנע מצריכה מופרזת של קיווי[8].

לסיכום, עכשיו, כשיש לכםן את הידע הזה, אפשר להתפנק עם איזה פרי טרי לארוחת בוקר או לנשנש בין הארוחות, ועדיין לשמור על רמת סוכר בטוחה בדם.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
[1] Am J Clin Nutr . 2017 Aug;106(2):506-518. doi: 10.3945/ajcn.116.145151. Epub 2017 Jun 7.
[2] Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective study of 0.5 million Chinese adults. PLOS Medicine 14(4): e1002279. 2017.  https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002279
[3] Whole fresh fruit intake and risk of incident diabetes in different glycemic stages: a nationwide prospective cohort investigation. Eur J Nutr 62, 771–782 (2023). https://doi.org/10.1007/s00394-022-02998-6
[7] Trends in Food Science & Technology, Volume 115, 2021, Pages 133-146, ISSN 0924-2244, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.06.038.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון בעלת דוקטורט לביוכימיה ומדעי התזונה
בלינדה פלדמן
בלינדה פלדמן אורתופדיה
מטפלת ברפואה סינית
 סבטלנה אוליאנוב
סבטלנה אוליאנוב טיפול בכאב
מטפלת ברפואה סינית ואחות מוסמכת
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו