אוכלים הרבה מחוץ לבית? זה לא בריא
חופש גדול. יותר אנשים אוכלים במסעדות או מתפנקים במשלוחי וולט. אלא שלכיף הזה יש השלכות בריאותיות שכדאי לקחת בחשבון. למה לא כדאי להרבות באכילה מחוץ לבית ומה נחשב להרבה? התשובות בכתבה
2 דקות קריאה
השמנת יתר, לחץ דם גבוה, טרום סוכרת, כולסטרול גבוה. מצבים בריאותיים אלה הם רק חלק ממה שאנו עלולים לשלם עבור אכילה מרובה בחוץ. משלוחי הוולט שנהפכו ללהיט מאז הקורונה והחיבה העמוקה למסעדות בשני העשורים האחרונים, גורמים לכך שהתזונה שלנו יוצאת מאיזון ושליטה ועם הזמן, אוכל שאינו מבושל בבית יכול לגבות מחיר בריאותי יקר. ולא, לא מדובר רק בפאסט פוד, כי אם גם במסעדות משובחות ויקרות. אז למה אוכל בחוץ פחות בריא ומה נחשב ליותר מדי אכילה בחוץ? הנה התשובות.
בנוסף, במחקר נוסף שהתפרסם חודשיים לפני כן, ביוני 2024, נמצא שחלק מארוחות שמגיעות במשלוחים מכילות יותר קלוריות בארוחה אחת מהכמות היומית המומלצת - 2,000 לנשים ו-2,500 לגברים. במילים אחרות – הזמנה אחת של אוכל מחוץ לבית יכולה להכיל את כל מה שאתם/ן אמורים לאכול ביום אחד, מבחינה קלורית בלבד[3].
לסיכום, חשוב לזכור שכשאנחנו קונים אוכל בסופר, אנחנו יודעים מה יש במזון, אבל כשאוכלים בחוץ ישנה עלטה סביב המזון שנכנס לנו לגוף – אין באמת יכולת לדעת מה מכילה המנה ובאיזה כמויות, ולכן אין יכולת אמתית לבחור במזון בריא יותר.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
גם מסעדות גורמה לא בהכרח בריאות
השם הרע שיצא לפאסט פוד (אוכל מהיר) כנראה כבר לא נשאר יתום. אם בעבר חשבנו שרק מזון מהיר נוטה להיות עשיר בקלוריות ודל בערכים תזונתיים, היום, מסתבר, כך הדבר גם בהרבה מהמנות שמגישים לנו במסעדות. בנוסף, הגדלים של המנות במסעדות נוטות הרבה פעמים להיות גדולות יותר וקיימת נטייה לאכול עוד מנות בנוסף למנה העיקרית, כגון מנה ראשונה וקינוח[1].האויבים: שמן, מלח וסוכר
באוגוסט 2024 התפרסמה כתבה בגרדיאן על מחקר בריטי שמצא כי יותר מ-75% מהמנות הנמכרות ביותר בפאסט פוד, במסעדות ובבתי קפה אינן בריאות. פיצות, המבורגרים, עוף, צ'יפס ובגטים הן רק חלק מהמנות שמכילות כמויות מופרזות של שומן, מלח, סוכר וקלוריות, שעלולות לפגוע בבריאות[2].בנוסף, במחקר נוסף שהתפרסם חודשיים לפני כן, ביוני 2024, נמצא שחלק מארוחות שמגיעות במשלוחים מכילות יותר קלוריות בארוחה אחת מהכמות היומית המומלצת - 2,000 לנשים ו-2,500 לגברים. במילים אחרות – הזמנה אחת של אוכל מחוץ לבית יכולה להכיל את כל מה שאתם/ן אמורים לאכול ביום אחד, מבחינה קלורית בלבד[3].
יותר ישראלים אוכלים מחוץ לבית
מה שבעבר היה נראה כפינוק מדי פעם, או יציאה לבילוי, כבר מזמן כבר לא כך. ישראל אוכלת יותר ויותר מחוץ לבית. נכון לשנת 2023, רק 15% מהנשים ו-8% מהגברים בישראל מבשלות/ים מדי יום; 43% מהישראלים אוכלים מחוץ לבית לפחות פעם בשבוע; קרוב לרבע מהישראלים מזמינים משלוח אוכל ממסעדה לפחות פעם בשבוע[4]. בהתחשב בעובדה שרוב האוכל שזמין מחוץ לבית אינו נחשב לבריא, כמות הפעמים שהישראלים אוכלים אוכל לא בריא נחשבת ללא מועטה.באיזו תדירות זה בסדר לאכול מחוץ לבית?
אין באמת הנחיות או המלצות רשמיות למספר המדויק שמומלץ לאנשים יכולים לאכול בחוץ כדי להישאר בריאים. למעשה, כמות הפעמים אינה באמת משנה, מה שכן משנה היא איכות המרכיבים ותהליך ההכנה – וזאת בהנחה שיש לכם מידע או מידה של שליטה בכך. כך למשל, אם אתם אוכלים בחדר אוכל בעבודה ומשוחחים עם הטבח, או אם שאתם מרכיבים סלט אישי במסעדה מתחת למשרד, יש מידה של שליטה על האוכל. אם אין מידע לגבי המרכיבים, הכמויות ואופן ההכנה, עדיף לאכול כמה שפחות בחוץ וללמוד לבשל בבית. כך אפשר לאזן את מרכיבי המזון ולמזער תוספות של סוכרים, שומנים ונתרן[5].לסיכום, חשוב לזכור שכשאנחנו קונים אוכל בסופר, אנחנו יודעים מה יש במזון, אבל כשאוכלים בחוץ ישנה עלטה סביב המזון שנכנס לנו לגוף – אין באמת יכולת לדעת מה מכילה המנה ובאיזה כמויות, ולכן אין יכולת אמתית לבחור במזון בריא יותר.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
[2] https://www.theguardian.com/food/article/2024/aug/10/more-than-75-of-popular-takeaway-and-restaurant-food-is-unhealthy-study-finds
האם המאמר עניין אותך?
אוכלים הרבה מחוץ לבית? זה לא בריא
מאת: מערכת אינפומד
13/08/2024
חופש גדול. יותר אנשים אוכלים במסעדות או מתפנקים במשלוחי וולט. אלא שלכיף הזה יש השלכות בריאותיות שכדאי לקחת בחשבון. ...
לכתבה המלאה
השמנה וסוכרת: סיכון מוגבר לסרטן
מאת: פרופ' יהודה קמרי
21/02/2023
אנחנו רגילים לשמוע על מחלות לב וכלי דם כסיבוכים המרכזיים הקשורים להשמנה וסוכרת, אלא שבשנים האחרונות השכיחות לסיבוכי...
לכתבה המלאה
איך מטפלים בהשמנה ובתסמונת המטבולית?
מאת: פרופ' יהודה קמרי
29/09/2022
כרבע מאוכלוסיית העולם המערבי סובלת מהתסמונת המטבולית – צבר של גורמי סיכון, שהמרכזי בהם הוא השמנה, המעלים את הסיכון ...
לכתבה המלאה
השמנה אינה בהכרח קשורה לכמות האוכל
מאת: מערכת אינפומד
12/05/2022
האם מה שחשבו עד היום על השמנה שגוי? מחקר חדש טוען שהשמנה אינה הפרעה במאזן האנרגיה, כי אם הפרעה מטבולית המושפעת ממה ...
לכתבה המלאה
מה חשוב לדעת על ניתוחים בריאטריים חוזרים?
מאת: ד"ר דביר פרויליך
28/07/2021
ניתוחים בריאטריים מהווים אמנם קרש קפיצה עבור מטופלים רבים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית לירידה משמעותית במשקל, אולם בק...
לכתבה המלאה
מכשירים דיגיטליים לירידה במשקל: הבטחה חסרת בסיס או שיטה מנצחת?
מאת: מערכת אינפומד
07/03/2021
אינספור אפליקציות, אתרים ומכשירים לבישים מבטיחים ללוות אותנו יד ביד בתהליך הירידה במשקל. האם קיים בסיס מחקרי להבטחו...
לכתבה המלאה
האם נמצאה תרופה להשמנה?
מאת: מערכת אינפומד
17/02/2021
כשליש מהאנשים שהשתמשו בתרופה חדשה המטפלת בהשמנה הפחיתו למעלה מ-20% ממשקלם. כל הפרטים על המחקר החדש בכתבה
לכתבה המלאה
4 הנחות נפוצות על עודף משקל - והאמת
מאת: מערכת אינפומד
24/12/2020
כולנו יודעים שעודף משקל עלול לפגום בבריאות הכללית. אולם, ישנם מגוון מיתוסים הקשורים בהשמנה אשר יכולים לגבות גם מחיר...
לכתבה המלאה
האם הגיל באמת משפיע על הירידה במשקל?
מאת: מערכת אינפומד
07/12/2020
תמיד האשמתם את הגיל בקושי שלכם לרדת במשקל? למרות מה שהורגלנו לחשוב שנים רבות, מחקר חדש טוען שהפחתת המשקל אינה קשה י...
לכתבה המלאה
האם התזונה שלנו יכולה להעלות את הסיכוי להתפתחות של סרטן?
מאת: מערכת אינפומד
03/12/2020
בעוד שישנם גורמים גנטיים אשר מעלים את הסיכוי ללקות בסוגי סרטן שונים, ישנם גורמים הקשורים באורח החיים וניתנים לשליט...
לכתבה המלאה