דלג לתוכן

חג אורים ואורות: כך תאורה משפיעה על מצב רוחנו

יש לכם/ן חיבה מיוחדת לאווירה של חנוכה וכריסמס? יכול להיות מאוד שזה בגלל התאורה המיוחדת שמאפיינת חגים אלו. לתאורה בבית יש השפעה משמעותית על מצב הרוח שלנו. מה עובד יותר ומה פחות? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/12/2024
3 דקות קריאה
חנוכה, כריסמס, הרבה אנשים נמשכים לחגים אלו בשל האווירה המיוחדת שהם מייצרים. ומהי אווירה מיוחדת אם לא תאורה של חנוכייה או של עץ חג המולד? החשיפה הקבועה שלנו לתאורה, גם באופן מלאכותי במקומות סגורים, הביאה חוקרים/ות לתהות כיצד משפיעה התאורה על החיים שלנו. התוצאות בכתבה שלפניכם/ן.

משפחה סביב שולחן עם חנוכיה בחנוכה
צילום: shutterstock

זה מתחיל בתאורה הטבעית

[1]
התאורה הטבעית בחיינו, אור היום, עושה דברים חשובים ונהדרים למה שמתרחש במוחנו ובכלל בגוף. לשמש יש השפעה עוצמתית על הרווחה שלנו. כך למשל, אור טבעי, שאינו מסנוור, מגביר את מצב הרוח, את היצירתיות וגם את הביצועים הקוגניטיביים שלנו.

כמות החשיפה לאור היום בעזרת חלונות או מרפסות משפיעה באופן משמעותי על הרווחה הנפשית-פסיכולוגית. ממחקרים עולה שאנשים הנחשפים באופן קבוע לשעות קצרות יותר של אור יום נוטים לסבול יותר מעצב, עייפות ודיכאון. חולים המאושפזים בשל דיכאון קליני מחלימים מהר יותר כאשר הם שוהים בחדרים שטופי שמש לעומת חדרים עם תאורה טבעית לא טובה.

ממחקר בשבדיה שבחן תלמידי בית ספר עולה כי הסחות דעת והתנהגות חברתית בכיתה הושפעו גם הן לרעה כשהיה מחסור בתאורה טבעית בכיתה. כאשר יש יותר אור או שזווית התאורה הטבעית החודרת מבעד לחלונות טובה יותר, התאורה בחלל משתנה והיא משפיעה על המוח שלנו.

יותר עירנות בתאורה קרירה

הצבע של אור מלאכותי בתוך הבית משתנה בהתאם לעוצמה ולצבע הנורה – חמה יותר (צהוב-כתום) או קרירה יותר (כחול), כמו גם על ידי זווית התאורה. כך למשל שימוש במנורות שולחן ורצפה מייצר אור חמים, ואור קריר יותר הוא אור גבוה מהתקרה. בהקבלה לאור טבעי – התאורה חמימה יותר כשהשמש נמוכה בזריחה ובשקיעה, בעוד שבצהריים התאורה קרירה יותר כשהשמש למעלה[2].

במחקרים שבדקו את ההשפעות של חשיפה לאור כחול (תאורה קרירה כגון פלורסנט) נמצא שבמצבים אלו חל דיכוי בהפרשת המלטונין, עלייה בטמפרטורת הגוף וקצב הלב, הפחתה של ישנוניות ועלייה בערנות. נתונים אלו מצביעים על כך שלאור כחול יש השפעה גדולה יותר על מצב העירונות ותשומת הלב של בני אדם[3].

חמים ונעים

תאורה משפיעה על מצב הרוח וההתנהגות שלנו – זה אינו משהו חדש. עם זאת, לא הרבה ידוע על המנגנונים הפיזיולוגים המעורבים בכך. בעשור האחרון, הולכות וגדלות עדויות לכך שלתאורה מלאכותית יש השפעות משמעותיות על מצב הרוח, העירנות/תשומת לב ועל ביצועים קוגניטיביים של בני אדם.

ממחקר שנעשה באוניברסיטת פפרדיין, קליפורניה, נמצא כי תאורה חמה עשויה להשפיע לטובה על מצב הרוח שלנו, בעוד שתאורה קרירה שיפרה את היכולת הקוגניטיבית בפתרון בעיות. יכולות קוגניטיביות ומצבי רוח הם היבטים מרכזיים המשפיעים על התפקוד שלנו במשרד, בבית ובחללים רבים אחרים[4].

לסיכום, לתאורה טבעית ומלאכותית יש השפעה חשובה על האופן שבו אנו חושבים ומרגישים במקומות שבהם אנו שוהים במהלך היום, ובעיקר עכשיו בחורף, כשאנחנו מרבים לבלות זמן בתוך הבית וחשופים לתאורה מלאכותית באיכויות שונות. שינוי התאורה בבית ובכלל בחללים סגורים יכול לעזור לנו לשלוט במידה מסוימת על מצב הרוח ולשפר אותו בתקופות סגריריות.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
 
מקורות

[1] Shedding Light on Light: A Review on the Effects on Mental Health of Exposure to Optical Radiation. Int J Environ Res Public Health. 2021 Feb 9;18(4):1670. doi: 10.3390/ijerph18041670. PMID: 33572423; PMCID: PMC7916252.
 
How Does Light Regulate Mood and Behavioral State? Clocks Sleep. 2019 Jul 12;1(3):319–331. doi: 10.3390/clockssleep1030027.[3]
 
[4]https://digitalcommons.pepperdine.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1758&context=scursas

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו