אוזמפיק, וויגובי ועכשיו גם מונג'רו: מה ההבדל בין התרופות להשמנה?
התרופה החדשה להרזיה מונג'רו, שנכנסה לאחרונה לישראל, מהווה תחרות עם התרופות שכבר הספקנו להכיר – אוזמפיק ווויגובי. האם היא מתעלה על מתחרותיה, ואם כן – מה היתרונות שלה? הפרטים בכתבה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/02/2025
3 דקות קריאה
בספטמבר 2024 הגיעה התרופה מונג'רו (טירזפטייד) לישראל. בדומה לתרופות ההרזיה אוזמפיק וויגובי (סמולגלוטייד), גם מונג'רו מציעה זריקות שבועית עם תוצאות יעילות בדיכוי התיאבון, ברגישות לאינסולין, בתאי הלבלב, בתאי השומן ועוד. אז במה בכל זאת שונה מונג'רו ואיפה היא מתעלה על מתחרותיה? בכתבה שלפניכם/ן/ ננסה לענות על שאלות אלו[1].
צילום: depositphotos
GLP-1 – ההורמון שכדאי להכיר
[2] גם אוזמפיק, גם וויגובי וגם מונג'רו הן תרופות הניתנות בזריקה לצורך טיפול בהשמנת יתר ולניהול רמות הסוכר בדם. אוזמפיק ווויגובי פועלות על הקולטנים של הורמון הנקרא GLP-1, אשר עוזר בוויסות התיאבון ובהפחתת רמות הסוכר בדם, ולכן נטילת תרופות אלו יעילות גם לחולי סוכרת.
כאמור, מונג'רו פועלת גם היא על קולטני GLP-1, אך בנוסף היא פועלת על קולטנים של הורמון אחר בשם GIP. להורמון הזה יש תוצאות דומות ל-GLP-1, אך דרכי הפעולה של כל אחד מההורמונים מעט שונות. שילובם של שני ההורמונים בתרופה אחת יוצר פעילות מוגברת של הפרשת אינסולין, שיפור הסבילות לגלוקוז והפחתת התיאבון, מה שמוביל בסופו של דבר לירידה במשקל ולרמות מאוזנות של סוכר בדם.
יתרון למונג'רו בירידה במשקל
[3] מחקר שפורסם ב-2024 בכתב העת JAMA השווה בין התרופות טירזפטייד לסמולגלוטייד. שתיהן נמצאו יעילות בירידה במשקל והרוב המכריע של האנשים שהשתמשו בתרופות איבדו לפחות 5% ממשקל גופם ההתחלתי לאחר שנה של שימוש. לצד זאת, אנשים שנטלו טירזפטיד (מונג'רו) היו בסבירות גבוהה פי 2 לרדת לפחות 15% ממשקלם לאחר שנה של שימוש בהשוואה אלו שנטלו סמגלוטייד.
הירידה הגבוהה גם הראתה עקביות בקרב אלו שנטלו טירזפטיד: לאחר 3 חודשים, מי שנטל מונג'רו איבד כ-6% מהמשקל בממוצע, לעומת כ-4% בסמגלוטייד; לאחר 6 חודשים, מי שנטל מונג'רו איבד כ-10% מהמשקל בממוצע לעומת 6% בסמגלוטייד; בשנה אחת, מי שנטל מונג'רו איבד כ-15% מהמשקל בממוצע, לעומת כ-8% בסמגלוטייד.
יתרון גם בקרב חולי סוכרת
מונג'רו נמצאה כמצמצמת באופן דרמטי את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. הסיכון ירד ב-94% בקרב אנשים עם טרום סוכרת שסבלו גם מעודף משקל או השמנת יתר.עם זאת, אנשים עם סוכרת מסוג 2 הראו ירידה פחות משמעותית במשקל מאלה שלא חולים מסוכרת, אך הירידה הממוצעת במשקל עדיין הייתה גדולה יותר בקרב אלו שנטלו טירזפטיד לעומת סמגלוטייד[4].