שמות מסחריים
אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב. נוכחותו חיונית למגוון פעילויות הקשורות בחילוף החומרים, שהמוכרת בהן היא בקרת רמת הסוכר בדם.
אינסולין ידוע כתרופה מאז שנות ה-20, והוא ניתן בהזרקה כתוספת או כתחליף לאינסולין טבעי בטיפול בסוכרת.
אינסולין הוא הטיפול היעיל היחיד בסוכרת סוג 1 (סוכרת התלויה באינסולין), בה מאבד הלבלב את היכולת לייצר ולהפריש אינסולין, באופן חלקי או מלא. סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית, כלומר נגרמת מפעילות נוגדנים של הגוף, הפוגעים ביכולתו של הלבלב לייצר אינסולין.
אינסולין ניתן גם לטיפול בסוכרת המתפתחת לרוב אצל מבוגרים, סוג 2. בסוכרת כזו הלבלב מייצר אינסולין, אך התאים בגוף אינם מגיבים אליו. זהו מצב של תנגודת לאינסולין, בו רמות הגלוקוז בדם אינן מאוזנות. יש להשתמש בו בשילוב עם תזונה מבוקרת בקפידה.
ייתכן שיהיה צורך בשינוי המינון של אינסולין במקרים של מחלה, הקאה, שינויים בתזונה או ברמת הפעילות הגופנית.
יש להחליף את אתר ההזרקה על מנת למנוע שינויים בעור כמו גבשושיות תת עוריות. האינסולין עשוי שלא לעבוד מספיק טוב בהזרקה לאיזור גבשושי.
קיים מגוון רחב של תכשירי אינסולין, הפועלים לזמן קצר, בינוני או ממושך, וכן שונים במהירות פעולתם. לעתים קרובות נותנים שילובים של סוגים שונים של אינסולין.
אנשים המקבלים אינסולין חייבים לשאת עמם כרטיס או תג אזהרה, כדי שבמקרה של איבוד ההכרה יוכלו לקבל את הטיפול הדרוש. כמו כן, וכדי להימנע ממצבי היפרגלימיה והיפוגליקמיה, יש לוודא הימצאות של עט ומחסניות נוספים, למקרה אובדן או פגם, וכן סוכר, בזמינות מיידית.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: יומיים לאחר שסיימתי עשרה ימים של טיפול ברוקסו 150 הופיעה שוב מוגלה בגרון. אני אלרגית לפניצילין ולסולפה. הגעתי למרל"מ. הרופאה שהייתה שם רשמה לי אריתרו-טבע . הרוקחת בבית המרקחת טענה שהתרופה הנ"ל מיועדת לטיפול בדלקת חניכיים ולא בדלקת גרון. הרופאה מתעקשת שהתרופה הנ"ל מיועדת גם לטיפול בדלקת גרון. מי צודק ? אני כמובן לא יודעת מה לעשות.
שאלה: אני בשלב מתקדם ביותר של ההריון ונחשפתי לקוטל עשבים אשר רוסס בגינתי. רציתי לשאול עד כמה זה עלול להזיק לעובר. ההריונות שלי הם בסיכון גבוה ולא תמיד נגמרים טוב. אני גננת, ובלי כוונה יצא לי לטעום גיר. כמה זה מסוכן לעובר בתחילת דרכו? מאחר שאני גננת יוצא לי להיחשף לרוב למחלות ילדים.האם אני צריכה לעשות בדיקות מיוחדות בשל כך? יש לי GBS. אני מבינה שזה מסוכן לעובר. איך מטפלים בזה?
שאלה: השבוע קיבלתי טיפול ביוד בגלל יתר תריסיות. קיבלתי כמות של 16 ונשארתי בבידוד במשך 4 ימים מלאים, וביום ה-5 חיבקתי את בני בן ה-10. האם זה בסדר? רק לאחר 5 ימים התחיל לכאוב לי מאוד הגרון. האם זה סביר?
שאלה: אני בן 55, סובל מלחץ דם גבוה ומערמונית מוגדלת שפירה. אני מטופל בתרופות אמלודופין ואנלפריל להורדת לחץ הדם, במטפורמין (פעמיים ביום) לסוכרת, ובקסטראל (10 מ"ג פעמיים ביום), ואבודרט לפרוסטטה. לאחרונה חלה ירידה בתפקוד המיני שלי, המתבטאת בזקפה חלש