הפרעה דו קוטבית, שנקראת גם מאניה דפרסיה, היא הפרעה נפשית שגורמת לשינויים קיצוניים במצב הרוח: מן השיא אל התהום, ממרומי התשוקה והשיגעון אל תהומות הדיכאון, מן הפזיזות אל האדישות. כאשר התנהגות שיגעונית קיצונית נמצאת בצידה האחד של ההפרעה, ודיכאון חמור נמצא בצידה השני.
הפרעה דו קוטבית משתייכת לקבוצת הפרעות מצב הרוח המאופיינת בחוסר יציבות במצבי הרוח, מחלה אשר יכולה להיות רצינית, חמורה ולהוות גורם מגביל בחיי היום יום.
השינויים הקיצוניים במצבי הרוח במחלת מאניה דפרסיה יכולים להימשך שבועות ואף חודשים שלמים. הם גורמים להפרעה בניהול אורח חיים תקין אצל הסובלים ממנה, וכוללים גם את המשפחה ומעגל החברים הסובבים אותם.
כיום, מחקרים רבים המבוצעים בעניין מצביעים על כך שהפרעת מאניה דפרסיה מביאה עימה מגוון רחב של תסמינים, וכי בני אדם רבים הסובלים ממנה אינם מאובחנים כיאות כתוצאה מכך. כאשר היא אינה מטופלת, הפרעת מאניה דיפרסיה מחמירה בדרך כלל, ושיעור המתאבדים כתוצאה מהפרעה דו קוטבית הוא גדול. אולם, עם קבלת טיפול נכון ויעיל, ניתן לנהל אורח חיים תקין, מהנה ופורה למרות הפרעה דו קוטבית.
shutterstock
שכיחותה של הפרעה דו קוטבית
כאחד מכל 40 אנשים באוכלוסייה לוקה במהלך חייו בהפרעה בי-פולרית מסוג I וכאחד מכל 20 אנשים באוכלוסייה לוקה במהלך חייו בהפרעה בי-פולארית מסוג II. אחוז הנשים והגברים הלוקים בהפרעה בי-פולארית מסוג I זהה, אולם מבניהם הנשים יהיו אלו שיחוו יותר אפיזודות דיכאוניות ואילו הגברים יותר אפיזודות מאניות.
למרות שהפרעה דו קוטבית יכולה להופיע בכל גיל, בדרך כלל היא מאובחנת בשנות העשרה או בתחילת שנות ה-20. התסמינים יכולים להשתנות מאדם לאדם, והתסמינים עשויים להשתנות לאורך זמן[1]
מאניה דפרסיה, הפרעה דו-קוטבית תסמינים
רוב האנשים עוברים תקופות מאושרות יותר ופחות ושונים זה מזה בעוצמות רגשותיהם במהלך תקופות אלו. בדומה, הלוקים בהפרעה בי פולרית חשופים לטווח רגשות חיוביים ושליליים, ברם עוצמת הרגשות שלהם קיצונית בצורה שפוגעת בתפקודם והם חווים שינויים חדים במצב הרוח אשר אינם מושפעים מאירועים חיצוניים.
ההתמודדות המסובכת עם מצבי הרוח הקיצוניים מביאה להתנהגויות קיצוניות שעשויות לגרום לפגיעה בקריירה, לקשיים ביצירת מערכות יחסים יציבות ולגירושין, לפגיעה במצב הכלכלי בעקבות חוסר שיפוט ובזבוז כספים, לשימוש לרעה באלכוהול וסמים ולהתאבדויות (עד 15% מהסובלים מההפרעה).
התסמינים של מאניה דיפרסיה מאופיינים בדרך כלל על ידי שינוי בדפוסי התנהגות כשא נמצאים בזמן הרגשת השיא (מאניה) או בזמן השפל (דיפרסיה). העוצמה של הסימנים המוקדמים והתסמינים יכולה לנוע ממתון מאוד לחמור ביותר. יכולות אף להיות תקופות בהן חייך לא מושפעים כלל מן ההפרעה.
קיימת חלוקה לשלושה סוגים של מאניה דפרסיה[2]:
- הפרעה דו קוטבית מסוג I: מאובחנת כאשר אדם חווה אפיזודה מאנית/היפומאנית, שהתבטאה בעלייה קיצונית באנרגיה, במצב רוח עילאי או בעצבים וחוסר שקט. חלק מהאנשים עם הפרעה דו קוטבית מסוג זה חווים גם אפיזודות דיכאוניות, אך במקרים רבים יהיו תקופות של מצב רוח ניטרלי. ישנה חשיבות רבה לשלול אפשרות שההפרעה נגרמת כתוצאה משימוש בחומרים, תרופות או מחלה גופנית, כמו גם מהפרעה נפשית אחרת כגון הפרעה סכיזואפקטיבית, סכיזופרניה וכו'.
- הפרעה דו קוטבית מסוג II: אבחנה זו ניתנת כאשר אדם חווה לפחות אפיזודה אחת של דיכאון מג'ורי ולפחות אפיזודה מאנית/היפומאנית אחת. במקרים רבים אנשים חוזרים לתפקוד הרגיל שלהם בין אפיזודות. לרוב, הפניה הראשונה לטיפול תהיה כתוצאה מהאפיזודה הדיכאונית, שכן אפיזודות מאניות/היפומאניות לרוב מהנות ואף יכולות להגביר את יכולת הביצועים בעבודה או בלימודים.
- הפרעה ציקלותימית: זוהי צורה קלה יותר של הפרעה דו-קוטבית והיא כוללת שינויים רבים במצב הרוח (היפומאניה ודיכאון) המתרחשים לעתים קרובות. עם זאת, התסמינים פחות חמורים מהפרעה דו קוטבית I או II.
שלב השיא (מאניה) בהפרעה דו קוטבית
מאניה והיפומאניה הם שני סוגים נפרדים של אפיזודות, אך יש להם תסמינים דומים. ההבדל העיקרי הוא שמאניה חמורה יותר מהיפומאניה ועלולה לגרום לבעיות רציניות יותר בעבודה, בלימודים, בפעילויות חברתיות ובקשרים זוגיים. מאניה אף עלולה לעורר מצב פסיכוטי ולהוביל לאשפוז. גם אפיזודה מאנית וגם היפומאנית כוללות שלושה או יותר מהתסמינים הבאים[1]:
- תחושת שמחה עילאית (אופוריה)
- אופטימיות קיצונית
- עודף ביטחון עצמי
- שיקול דעת לקוי
- דיבור מהיר
- מחשבות מתרוצצות
- התנהגות תוקפנית
- סערת רוחות
- פעילות גופנית מוגברת
- התנהגות בעלת אופי מסוכן
- בולמוס הוצאת כספים
- דחף מוגבר לביצועים והשגת יעדים
- דחף מיני מוגבר
- חוסר צורך בשינה
- נטייה להסחת דעת בקלות
- חוסר יכולת להתרכז
- שימוש בחומרים ממכרים
- קבלת החלטות לקויה, למשל השקעות כספיות מטופשות
שלב השפל (דיפרסיה) בהפרעה דו קוטבית
הסימנים והתסמינים של שלב השפל (הדיפרסיה) בהפרעה הדו קוטבית כולל לפחות 5 מהתסמינים הבאים[1]:
- עצבות
- חוסר תקווה וייאוש
- מחשבות אובדניות או התנהגות אובדנית
- הרגשת אשם
- בעיות שינה
- בעיות תיאבון וירידה במשקל
- נדודי שינה
- עייפות ואובדן אנרגיה
- חוסר עניין בפעילויות יום יומיות
- בעיות בריכוז
- אי שקט ועצבנות
- כאבים כרוניים ללא סיבה הנראית לעין
סוגים נוספים של תסמינים של מאניה דיפרסיה
בנוסף לכך, בני אדם מסוימים הסובלים מהפרעת מאניה דיפרסיה נוטים לחזרה במחזוריות מואצת יותר של ההפרעה הדו קוטבית. ההגדרה הזו מתאימה לארבע או יותר תנודות במצב הרוח על פני תקופה של שנים עשר חודשים. תנודות אלה במצב הרוח מתרחשים במהירות, לעיתים בפרק זמן של שעות בודדות. כאשר מדובר במצב מעורב של הפרעה דו קוטבית, התסמינים הן של המאניה והן של הדיכאון מתרחשים בו זמנית.
התקפים חומרים במיוחד של מאניה דיפרסיה עלולים להוביל למצב של הפרעה נפשית כולל (פסיכוזה) או להביא עד כדי התנתקות מוחלטת מן המציאות. התסמינים של מאניה דיפרסיה נפשית כוללת עלולים לכלול בין השאר שמיעת קולות או ראיית דברים שאינם בנמצא (הזיות) ואמונה חזקה וממשית בדברים שאינם נכונים (אשליות).
אפיזודות של ההפרעה דו קוטבית
- אפיזודה דיכאונית מז'ורית: מופיעים במשך למעלה משבועיים לפחות חמישה מהסימפטומים הבאים: מצב רוח מדוכא, חוסר עניין והנאה, שינויי בתיאבון ועלייה או ירידה בלתי מתוכננת במשקל, אינסומניה (חוסר בשעות שינה) או היפרסומניה (עודף בשעות שינה), תנועתיות מוגברת או איטיות יתר שנראות כמעט בכל יום, עייפות וחוסר אנרגיה, תחושות של חוסר ערך עצמי או אשמה, קושיי בריכוז, מחשבות חוזרות ונשנות על מוות, על התאבדות, או ניסיון התאבדות) לקריאה מורחבת על דיכאון מז'ורי(.
- אפיזודה מאנית: מופיעים במשך למעלה משבוע לפחות שלושה מהסימפטומים הבאים: מצב הרוח מרומם או רוגזני, תחושת ערך עצמי מופרזת, מעט שעות שינה, דיבור רב ומהיר מהרגיל, 'מרוץ מחשבות' שבא לידי ביטוי בחשיבה מהירה מבדרך כלל, ליקויים בריכוז, אי שקט פסיכומוטורי, עיסוק רב ונמרץ ביוזמות לימודיות, עסקיות או מיניות והשתתפות מרובה בפעילויות מהנות בעלות פוטנציאל הרסני בעתיד (יחסי מין בלתי מוגנים, הימורים).
במצב מאני ניכר מאוד חוסר השיפוט אשר עשוי להגיע, לפעמים, עד למצב פסיכוטי. - אפיזודה היפומאנית: מופיעים סימפטומים הדומים לסימפטומים מאניים אולם הם נמשכים זמן קצר יותר (כ-4 ימים) ועוצמתם פחותה, כך שהם אינם מביאים למצוקה, פגיעה תפקודית ניכרת או פסיכוזה.
- אפיזודה מעורבת (MIXED): למעלה משבוע בו כמעט בכל יום מתרחשים הן סימפטומים דיכאוניים והן סימפטומים מאניים שגורמים למצוקה ופגיעה תעסוקתית, חברתית וכו'.
למרות מצבי הרוח הקיצונים, אנשים עם הפרעה דו קוטבית לרוב אינם מזהים עד כמה חוסר היציבות הרגשית משבשת את חייהם ואת חייהם של קרוביהם, והם אינם זוכים לטיפול. גם תחושות האופוריה לפעמים מטעות וגורמות לסובלים מהפרעה זו לטעות בשיקול דעתם. עם זאת, המחיר של האופוריה הזו היא התרסקות רגשית שעלולה להוביל לדיכאון, למשברים זוגיים, לצרות כלכליות ועוד. חשוב לזכור שהפרעה דו קוטבית לא משתפרת מעצמה. קבלת טיפול מאיש/ת מקצוע בתחום בריאות הנפש עם ניסיון בהפרעה דו קוטבית יכולה לעזור לך להשתלט על הסימפטומים[1].
סיבות וגורמי סיכון
אין מידע ממשי מהו הגורם להופעת מאניה דפרסיה, אך גורמים ביוכימיים, גנטיים ופסיכולוגיים מיוחסים להפרעה זו[3]:
- גורמים ביולוגיים: הסובלים מהפרעה בי פולארית מאופיינים בשינויים ברמות ובפעילות ביו-כימית מוחית, שינויים במאזן ההורמונלי בגוף, שינויים בדפוסי השינה.
- גורמים גנטיים: ישנו תפקיד מרכזי לתורשה וכן ידוע כי במקרים בהם קרוב משפחה סובל מהפרעה בי-פולארית גדל הסיכוי ללקות בהפרעה זו, אך הדבר נכון גם לגבי הפרעות מצב הרוח אחרות.
- גורמים פסיכולוגיים: הגישה הדינאמית ניסתה למצוא כל מיני הסברים להפרעה, כשהידועה בהן היא 'תיאורית ההגנה המאנית' שרואה במאניה מנגנון הגנה שנועד לפצות על רצון לפגיעה עצמית, דיכאון וחוסר אונים.
- גורמים סביבתיים: מקובל לחשוב כי לסביבה ישנו תפקיד מרכזי כלשהו בגרימת התפרצות ההפרעה הדו קוטבית. אולם מחקרים אשר בוצעו בתאומים זהים מצביעים על כך שייתכן ותאום אחד יסבול מן ההפרעה הדו קוטבית בעוד שהתאום הזהה לו לא יסבול ממנה – משמעות הדבר הוא שאין די בגנטיקה בלבד בכדי לגרום להתפרצות ההפרעה.
ההערכה אומרת כי כאחוז אחד מכלל האוכלוסייה סובל מהפרעה דו קוטבית. בכל אופן, מספר חוקרים סבורים כי מאניה דפרסיה מתרחשת ברצף, וכי יש בני אדם רבים נוספים אשר לוקים בצורות אחרות של ההפרעה, וכלאלה מעלים את אחוז הלוקים בה עד לרמה של כשישה אחוזים מכלל האוכלוסייה.
יתר על כן, ייתכן כי בני אדם מסוימים אינם מאובחנים מכיוון שהם אינם פונים לקבל טיפול תרופתי, וזאת בעקבות קבלת אבחנה שגויה של דיכאון עקב כך שהתסמינים שלהם אינם תואמים את אמות המידה האבחנתיות המקובלות.
מאניה דפרסיה מסוג I פוגעת במספר זהה אצל נשים ואצל גברים, אך הפרעה דו קוטבית מסוג II, הסוג המואץ של ההפרעה, נפוץ יותר באוכלוסייה הנשית. בכל אחד מן המקרים, הפרעה דו קוטבית נוטה להופיע בגילאים שבין 15 ל- 30.
גורמים אשר עלולים להגדיל את הסיכון לפתח מאניה דפרסיה כוללים בין השאר:
- כאשר מישהו מבני המשפחה הביולוגיים שלך סובל מהפרעה דו קוטבית
- המצאות בתקופות המלוות במתח רב
- שימוש בחומרים ממכרים
- שינויים קיצוניים באורח החיים, כמו מוות של אדם אהוב
אבחון ובדיקות
אבחון וטיפול נכונים יכולים לעזור לאנשים עם הפרעה דו קוטבית לנהל חיים בריאים ופעילים. שיחה עם רופא/ה המשפחה היא הצעד הראשון. במקרים רבים יומלץ כבר בשלב הראשוני לספק הפניה למטפל/ת מבריאות הנפש, כגון פסיכיאטר, פסיכולוג/ית או עובד/ת סוציאלית קלינית[4].
אבחון של הפרעה דו-קוטבית על-ידי פסיכיאטר/ית בדרך כלל נעשה על סמך הסימפטומים שהאדם מתאר, ההיסטוריה הרפואית שלו וההיסטוריה הרפואית המשפחתית שלו. כאשר קיים חשד שהמטופל/ת סובלשת מהפרעת מאניה דפרסיה, במקרים מסוימים יתבצעו מספר בדיקות מעבדה ואבחון פסיכולוגי. כל אלה יכולים לסייע בשלילה של בעיות אחרות, כמו גם לאבחן האם קיימים סיבוכים אחרים בהקשר של ההפרעה או אם ישנן מגבלות רפואיות כלשהן לפני התחלת הטיפול[4].
אמות המידה לאבחון מאניה דפרסיה
על מנת לאבחן מאניה דפרסיה, חייבת להיות התאמה לאמות המידה המפורסמות במדריך הסטטיסטי לאבחון הפרעות נפשיות Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). מדריך זה מפורסם על ידי איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי והוא נמצא בשימוש אצל המומחים לבריאות הנפש על מנת לאבחן מחלות נפשיות ואצל חברות הביטוח השונות על מנת לאמוד את גובה ההחזר הכספי הניתן על הטיפול בהפרעה.
אמות המידה לאבחון מאניה דפרסיה מבוססות על אבחון הסוג המסוים של ההפרעה הדו קוטבית כמו גם על בחינת ההיסטוריה וסוג ההתקפים, כמו מאניה, היפומאניה או דיכאון. יש לשוחח עם הרופא המטפל בך על הסוג המסוים של מאניה דפרסיה ממנה אתה סובל על מנת שתוכל ללמוד יותר על המצב המיוחד שלך וללמוד על דרכי ואמצעי הטיפול בו.
סיבוכים אפשריים
ללא מתן טיפול מתאים, מאניה דפרסיה עלולה להוביל לבעיות רגשיות ונפשיות חמורות, שעלולות להיות מלוות אף בבעיות כלכליות ואפילו להביא לידי בעיות משפטיות אשר יכולות להשפיע על כל תחום מחיי היום יום שלך.
הסיבוכים שאותם יכולה הפרעת מאניה דפרסיה לגרום כוללים בן השאר:
- התאבדות
- שימוש יתר באלכוהול או בחומרים ממכרים
- בעיות משפטיות
- בעיות כלכליות
- בעיות בחיי הזוגיות
- בידוד ונידוי חברתי
- תפקוד לקוי במקום העבודה או בבית הספר
טיפולים ותרופות
הפרעה דו קוטבית עלולה לגרום לפגיעה ניכרת בתפקודו התעסוקתי, המשפחתי והחברתי של האדם. למרות זאת, טיפול מתאים וקבוע מאפשר לקיים אורח חיים נורמטיבי ומאוזן. היעדר תובנה והתכחשות לקיומה של המחלה מאפיינים חולים מאניים רבים, ולכן מומלץ לשלב טיפול תרופתי אשר מאזן את מצב הרוח עם טיפול פסיכותרפי שמגביר את המודעות למחלה.
טיפול תרופתי: הטיפול תרופתי מהווה גורם מרכזי חשוב בטיפול בהפרעה דו קוטבית. מכיוון שטיפול תרופתי להפרעה דו קוטבית מלווה בדרך כלל בתופעות לוואי שהן אמנם נדירות אך קשות ביותר, ייתכן ותהיה מסויג ליטול את התרופות שנרשמו לך. במקרה זה תוכל לפנות אל הפסיכיאטר שלך או אל הצוות המטפל בך במחלקה לבריאות הנפש על מנת להתאים את הטיפול היעיל והמתאים לך ביותר.
- מייצבי מצב הרוח
- תרופות נגד התקפי כיפיון
- תרופות נגד דיכאון
- תרופות אחרות - תרופות בלתי שגרתיות אשר נוגדות תופעות פסיכוטיות, כמו olanzapine (Zyprexa) ו- risperidone (Risperdal) יכולות להועיל למי שאינו מפיק תועלת מתרופות נוגדי פרכוסים. כמו כן תרופות נגד חרדה, כמו benzodiazepines, יכולים לסייע לך לשפר את איכות השינה שלך. יתר על כן, תרופה אחת מסויימת, quetiapine (Seroquel), הוכחה על יד מחלק המזון והתרופות האמריקאי כיעילה לטיפול הן בהתקפי המאניה והם בהתקפי הדיכאון המאפיינים את ההפרעה הדו קוטבית.
טיפול פסיכותרפי: טיפולים אלו יעילים בהתגברות על הנטייה להתכחש למחלה, חיזוק ותמיכה בהתמודדות עם השלכותיה הפסיכוסוציאליות, סיוע בזיהוי סימנים מקדימים להופעת מאניה או דיכאון ומסירת מידע לגבי נחיצות ההתמדה בלקיחת טיפול תרופתי. ישנם מספר סוגי טיפולים היכולים להיות מועילים לך: טיפול התנהגותי הכרתי (קוגניטיבי); טיפול משפחתי; טיפול קבוצתי.
טיפול באמצעות מכות חשמל מבוקרות (ECT): טיפול באמצעות מתן מכות חשמל מבוקרות מיועד ברובו עבור בני אדם אשר סובלים מתקופות של דיכאון חמור המלווה במחשבות ונטיות אובדניות או בעבור בני אדם אשר אינם חשים בשיפור כלשהו בתסמיני המחלה למרות שטופלו כבר במגוון טיפולים אחרים. טיפול באמצעות מכות חשמל מבוקרות הינו הליך אשר בו זרם חשמלי מבוקר מועבר דרך המוח שלך על מנת לעורר התקף כיפיון.
אשפוז: במקרים מסוימים, בני אדם הסובלים מהפרעת מאניה דיפרסיה. מפיקים תועלת רבה על ידי אשפוז בבית החולים. אשפוז בבית החולים על מנת לקבל טיפול נפשי יכול לסייע לך לייצב את מצב הרוח, לא משנה אם אתה נמצא כרגע בזמן התקף מאניה במלוא עוזו או בזמן התקף דיכאון עמוק. אשפוז חלקי או תוכניות לאשפוז יום יכולים גם הם להיות אפשרות אותה ניתן להביא בחשבון.
מאניה דפרסיה היא מצב רפואי ארוך טווח וייתכן כי יהיה צורך בנטילת תרופות על בסיס יום יומי למשך כל החיים, וזאת גם בתקופות בהן אתם מרגישים טוב. הטיפול בהפרעה דו קוטבית מלווה לרוב על ידי ייעוץ של פסיכיאטר/ית שהוא בעל הכישורים המתאימים לטפל בהפרעה זו.
ייתכן ויהיו בני אדם נוספים שיהיו מעורבים בטיפול במאניה דיפרסיה ובהם פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ואחיות לבריאות הנפש. זאת מכיוון שההפרעה הדו קוטבית יכולה להשפיע על מגוון תחומים באורח החיים היום יומי התקין שלך.
טיפול מתאים ויעיל הכרחי על מנת לצמצם את תדירות הופעתם ואת חומרת ההתקפים של תקופות המאניה ותקופות הדיכאון, יתר על כן הטיפול מאפשר לך לחיות את חיי היום יום בצורה מאוזנת ומהנה יותר. טיפול מונע – שהינו טיפול הנמשך גם בעת זמני ההפוגה של המחלה – הינו חושב בהחלט.
בני אדם אשר פוסחים על הטיפול המונע נמצאים בסיכון גבוה יותר להישנות והופעה חוזרת של תסמיני המחלה בנוסף להיותם חשופים להפיכת התקפים מתונים להתקפי מאניה או דיכאון במלוא עוזם. במידה ויש לך בעיות בכל הנוגע לצריכת אלכוהול או חומרים ממכרים אחרים, יהיה עליך לקבל טיפול גם בעבור בעיות אלה, מכיוון שהם ידועים כמשפיעים לרעה על תסמיני ההפרעה הדו קוטבית.
מניעה
אין שום דרך בטוחה ומוכחת למנוע את הופעת הפרעת מאניה דפרסיה. אולם, טיפול הניתן מיידית עם הופעת התסמינים הראשונים של הפרעה נפשית זו או אחרת יכולים לסייע במניעת החמרת מאניה דפרסיה. טיפול מניעתי ארוך טווח יכול לסייע גם הוא במניעת התקף דו קוטבי מתון להפוך להתקף מאניה או דיכאון במלוא העוז.
טיפולים אלטרנטיביים
לעיתים, בני אדם הסובלים מהפרעת מניה דפרסיה פונים לטיפול רפואי משלים או לטיפולים אלטרנטיביים על מנת לסייע להם לשלוט בתסמינים, לשפר את מצב רוחם ולצמצם במידת האפשר את המתח הנפשי בו הם שרויים. אין הרבה מחקרים על רפואה אלטרנטיבית או משלימה והפרעה דו-קוטבית. רוב המחקרים עוסקים בדיכאון מג'ורי, כך שלא ידוע כיצד גישות אלו משפיעות על מאניה דפרסיה.
במידה ונבחר להשתמש ברפואה אלטרנטיבית או משלימה בנוסף לטיפול הרפואי, מומלץ לנקוט בכמה אמצעי זהירות:
- אל תפסיקו ליטול תרופות שנתנו לך ולא לדלג על מפגשי הטיפול. רפואה משלימה אינה מהווה תחליף לטיפול רפואי מסורתי בכל הנוגע לטיפול בהפרעה דו קוטבית.
- עדכנו את הרופא/ה ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש על הטיפול שלכם. ספרו באילו טיפולים אלטרנטיביים אתם מטופלים או מעוניינים להתנסות.
- היו מודעים לסכנות אפשריות. מוצרים טבעיים אינם בהכרח בטוחים יותר. לפני הטיפול ברפואה אלטרנטיבית או משלימה, שוחחו עם הרופא/ה על הסיכונים, כולל אינטראקציות אפשריות עם תרופות.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 37 נשוי + 1. אני מטופל לסירוגין זה כ-8 שנים בתרופות נוגדות דיכאון בשילוב עם פסיכותרפיה. זה דיכאון מינורי עד בינוני, עמיד, שאינו מגיב באופן מלא לתרופות המקובלות. ניסיתי, בליווי צמוד של פסיכיאטר (שמטפל בי גם כפסיכותרפיסט בשנים האחרונות) כמעט את
תשובה: למיקטל היא תרופה אשר פותחה במקור לטיפול באפילפסיה, ובשנים האחרונות נכנסה לשימוש במספר מצבים בתחום בריאות הנפש. התרופה יעילה כמייצב מצב רוח במצבי הפרעת מצב-רוח דו-קוטבית, וכמו כן, נמצא במחקרים, כי היא משמשת כתכשיר יעיל לאוגמנטציה (חיזוק על ידי תוספת) של טיפול נוגד דיכאון במקרים עמידים. במילים אחרות, שנמצא שחלק מהמטופלים הסובלים מדיכאון עם תגובה חלקית בלבד לתכשיר נוגד דיכאון, מחלימים כאשר מטפלים בהם בשילוב של תכשיר נוגד דיכאון יחד עם למיקטל במינון טיפולי (100 עד 400 מ"ג ליום). תוכל לקרוא עוד על התרופה באינדקס התרופות של אינפומד: http://www.infomed.co.il/drug1.asp?dID=373
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: האם נשים נפגעות מהפרעה דו-קוטבית בצורה שונה מאשר גברים?
תשובה:
על אף ששיעור הפגיעה הוא שווה בין שני המינים, נשים נוטות יותר לפתח את ההפרעה הדו-קוטבית מסוג 1. בעוד שאירועי המניה פחות קשים מאשר אצל גברים, הם עדיין מתחלפים לסירוגין בדיכאון. נשים גם נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח תסמינים במחזור תכוף, דבר שיש המקשרים אותו לתנודות בהורמוני הפריון, או לפעילות בלוטת התריס. נשים מאובחנות יותר בטעות כסובלות מדיכאון בלבד, ואז נרשמות להן תרופות נוגדות דיכאון. דבר זה מחמיר לעתים תכופות את הפיכת מחזור התסמינים לתכוף יותר.
השינויים ההורמונליים של התקופה שלפני ואחרי הפסקת הווסת (גיל הבלות) מחריפים לעתים תכופות את התסמינים של הפרעה דו-קוטבית. בנוסף, שינויים בלקיחת תרופות עשויים להידרש בעת כזו על מנת לאזן את השפעת ההפרעות ההורמונליות.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: מה גורם להפרעה דו-קוטבית?
תשובה:
כרגע אין גורם בודד עליו יכולים רופאים להצביע כגורם להפרעה דו-קוטבית. עם זאת, תיאוריה אחת הקיימת כיום משערת שקיים פגם חבוי בכימיה של המוח, שעלול להיות מוחמר על ידי גורמים סביבתיים או תלויי אורח חיים, כמו שימוש לרעה באלכוהול ובסמים. מתח עשוי אף הוא לשחק תפקיד, ואצל נשים, תנודות הורמונליות עלולות להחריף את התסמינים. בינואר 2006 בודדו שני חוקרים סקוטים גן שמכפיל את הסיכון ללקות בהפרעה דו-קוטבית, דבר שחיזק את ההנחה שקיימתת נטייה גנטית למחלה זו.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: האם הסובלים מהפרעה דו-קוטבית נחשבים מסוכנים לאחרים?
תשובה:
במהלך שלב המניה התנהגות הסובל עלולה להפוך לחסרת מעצורים. הדבר עלול להגביר את הסיכון לפגיעה הן לסובלים עצמם וכן לנמצאים בקרבתם. בנוסף, במקרים נדירים עלולים מטופלים החווים מניה להפוך לפסיכוטיים, לשמוע קולות או לראות דברים, ודבר זה בתורו עלול לגרור תגובה אלימה. במהלך התקף יש לשכנע את המטופל שלא לנהוג או להפעיל מכונות. אם חבר\ה או בן או בת משפחה סובלים מהפרעה דו-קוטבית, יצרו קשר עם הרופא שלהם ברגע שהתקף ניכר לעין. לעתים יכול טיפול מוקדם להפחית את שיעור ההתנהגות המסוכנת.
לפתיחה בעמוד חדש >
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
זוקלופנתיקסול
-
אסנאפין
-
פלופנאזין
-
פנפלורידול
-
לבומפרומאזין
-
זיפראסידון
-
האלופרידול
-
סודיום ואלפרואט
-
מאפרוטילין
-
ליתיום
-
קלוטיאפין
-
תיורידאזין
-
פלופנתיקסול
-
כלורפרומאזין
-
אריפיפרזול
-
לאמוטריג'ין (למיקטל)
-
סרוקוול - קוואטיאפין
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכולוגי - סוגים
-
בדיקת לחץ דם
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
הפרעות קשב וריכוז ADHD
-
הרעבה
-
פוביה
-
הפרעת אישיות גבולית
-
בולימיה
מאמרים בנושא מאניה דפרסיה, הפרעה דו-קוטבית


- Facebook Messenger
ישנם מחקרים רבים שהצביעו על כך שתזונה עשויה לתרום לניהול, מניעה ואף התפתחות של מחלות נפשיות, כמו סכיזופרניה ודיכאון... לכתבה המלאה


- Facebook Messenger
יש לכםן אדם קרוב שסובל מהפרעה נפשית? הורים, בני/ות זוג, ילדים, אחים וחברים - האנשים היקרים שמלווים נפגעי/ות נפש, מת... לכתבה המלאה
שאלות מתוך פורום מאניה דיפרסיה
טיפול טבעי מומלץ
דנית 24/06/2012 | 10:01עברו מספר שנים עד שהשלמתי עם העובדה שאני סובלת ממאניה דפרסיה. בגדול אני נגד כל סוגי התרופות ואפילו לא לוקחת אקמול לכאבי ראש. יש איזה טיפול טבעי שמומלץ?פתח בחלון חדשמכון אדם
גוני 08/04/2023 | 21:45איך הטיפול מתבצע במכון אדם ?ליתיום אורוטטו
גלית54 02/01/2023 | 21:38האם היא היתה מאובחנת במאניה דיפרסיה? ואיפה קונים ליתיום אורוטאט?מניה דפרסיה
עליזה 21/11/2022 | 09:01הטיפול במכון אדם ריפא את הבן ,לא חזרו התקפים?מאיה דיפרסיה
איזה תרופה טיבעית לקנות 20/11/2022 | 12:46האם יש טיפול טיבעי במקום תרופת דפלפטגמילה מליתיום במינון 1200 ליום נוטלת הרבה מאוד שנים
שרה גל 13/02/2022 | 00:39האם ניתן להיגמל ובמקביל לקחת את הליטיוםהטיבעי. כמה לוקחים איפה משיגים ואיך מורידים את הביטחון . רבע כדור לשבועיים?ליתיום טבעי
מעיין 26/07/2021 | 14:41היה לביתך מאניה דיפרסיה שהליתיום הטבעי הצליח לה? ❤מניה דפרסיה
רפאל21 30/01/2021 | 23:36אני מאובחן כמניה דפרסיה, שנים רבות התכחשתי, בעיקר כדי שלא ליטול את הליתיום, לאחרונה לאחר עליות וירידות במצב הרוח, וכמובן שזה גרר התנהגויות והחלטות שגויות, החלטתי לקחת את הליתיום, ועם כל הסבל בלקיחת הליתיום, זה כן עוזר לי מאוד, האם יש רעיון טבעי? או כמו שכתבה הד"ר שאין תחליף לליתיום?איפה משיגים ליטיום אורוטאט?
חיים 03/11/2019 | 15:15אני נוטל כבר שנים ליתיום ומעוניין לבדוק את הליתיום הטבעי איך משיגים אותו ואיך מקבלים הדרכה לגבי השימוש בו?טיפול טבעי מומלץ
drf 11/01/2019 | 15:23ליתיום אורוטאט .לפני מספר חודשים הצלחתי להוציא את הבת שלי לגמרי מתרופות פסיכיאטריות בעזרת ליתיום טבעי ( תוסף תזונה ) במינון של 15 מ"ג .מכון אדם
חיה 04/01/2019 | 07:52מעונינת בפרטים על מכון אדם .לא קיים מכון כזה לטיפול אלטרנטיבי אלא "אדם מילוא"אשמח לקבל פרטי התקשרות מחפשת טיפול אטרנטיבי.תשובה לשאלת טיפול טבעי מומלץ
חוה 16/12/2018 | 11:17מכון אדם מטפלים במניה דיפרסיה בשיטה טבעית. בני החלים ממניה דיפרסיה ע"י טיפול בשיטה זו.האמת - כל הכדורים הם בלוף!!! נועדו רק ליצור אשלייה של טיפול במחלה.
אורן 04/10/2012 | 09:06חוסר ברזל- עקב לחצים הגוף מאבד ברזל...יש להרבות באכילת עלים ירוקים.B12 - חוסר בכל קבוצות B משפיע לרעה על המוח.לחץ דם גבוה- גורם לחוסר שינה ....יחסים גרועים במשפחה - הם גורם חברתי ראשון- להתפרצות המחלה.תשובת מומחה טיפול טבעי
דר' דנה סלומי 30/06/2012 | 21:48הטיפול הטבעי המומלץ לאנשים הסובלים ממאניה דיפרסיה הוא הקפדה על מחזור שינה קבוע של 8 שעות שינה בלילה. לכן גם רצוי להמנע מעבודה במשמרות הכוללות משמרת לילה. ישנם מספר מחקרים המראים שנטילת כדורי אומגה 3 עם מרכיבי DHA ו- EPA עוזרת למצב הרוח, אבל אין שום תחליף לתרופות מייצבות.
מאניה דפרסיה וכסף
אורי 22/06/2015 | 09:41בזמן מופע מאניה אמי לא שולטת בהוצאות כספיות ו"מתפרעת" עם כרטיס האשראי בצורה שעלולה לסכן את יכולתה לעמוד בתשלומים וכו. האם את יכולה ליעץ או להפנות כיצד ניתן להתמודד עם אספקט זה של המחלה? למשל האם ניתן לאלץ חולה או לחילופין איך להביא אותו להסכמה להכניס אדם נוסף לבקרה על חשבונו?פתח בחלון חדשמאניה דיפרסיה
קרן אור 06/02/2023 | 12:30מה עושים כשהמתמודד מוציא כרטיסים חוץ בנקאיים ? יש דרך למנוע את הדבר .? בנקאיים כבר הוא לא יכול כי נדרשות 2 חתימות . החוץ בנקאיים זו הבעיה שלי כרגע . אודה לתשובהתשובת מומחה תשובה
ד"ר דנה סלומי 25/07/2015 | 22:05יש משפחות שמחליטות למנות אפוטרופוס שיהיה אחראי להנהלת כספים של המטופל או בהנהלת תרופות או שניהם. זאת החלטה מאוד רצינית ודורשת דעה קלינית של פסיכאטר ועבודה של עורך דין. האפוטרופוס עושה את כל ההחלטות של המטופל בקשר לכסף ולפעמים נותן לו קצבה שבועית. יש לי מטופלים שבעצמם החליטו להיות בלי כרטיס אשראי כדי להימנע את עצמם בלבזבז את כל הכסף בתקופות של מניה.
טיפול בפרפנאן בבי פולר
גלית ד. 03/11/2014 | 07:47שלום רב ד"ר סלומי, אני בי פולרית מספר שנים. (גילי 59) בשנה האחרונה הטיפול הינו: למיקטל 250 מ"ג וציפרלקס 10 מ"ג, בבוקר (אני יותר נוטה לדיכאון מאשר למאניה) במשך זמן רב לקחתי מירו 30 מ"ג יותר לבעיות שינה מאשר דיכאון. היו לי תופעות לוואי מאוד קשות מהמירו כמו קוצר נשימה ובעיות עיכול, ולכן הרופאה הפסיקה לי את המירו ונתנה לי פרפאנן 4 מ"ג בערב יחד עם לוריואן אחד. כמו שאני תמיד טוענת "החולה הוא הרופא הראשון של עצמו", אני מרגישה מהפרפאנן לא טוב לי, תופעות הלוואי החמורות לדעתי על אף שהמינון נמוך הם רעידות בידיים שאף פעם לא היו לי לפני כן ודופק מהיר כשעה לאחר לקיחת התרופה. הרופאה מתעקשת שאקח זאת, אבל אני מאוד לא שלמה עם זה. שאלתי היא האם למיקטל, ציפרלקס ולוריואן ללא הפרפאנן יכולים להיות מספיקים לשמור אותי מאוזנת, או לדעתך צריך להוסיף תרופה אחרת במקום הפרפנאן. מחכה מאוד לתשובתך, תודה ! גלית ד.פתח בחלון חדשמאניה דיפרסיה
מרגלית מ 19/12/2022 | 13:11אני סובלת מבי פולאר ולפני כשנתיים עברתי אירוע פסיכוטי נוטה יותר לדיכאון אבל באירוע היה מאניה. בית חולים השאירו ליתיום 1200 מג וסרטרלין 50 והוסיפו אריפאליי ומאז יש לי חוסר שקט כבר שנתיים לא מאוזנת הרבה חולשה . כרגע הרופא המטפל החליף את האריפליי לפרפאנן 4 מג כבר שבועיים . מרגישה טוב יותר אך יש זימנים היפומאנים יותר יחסים כמעט כל יום והרבה מחשבות רצות חיוביות . האם פרפאנן נועד לטפל גם במצבים מאניים ואם כן באישה מינון נחשב למייצב גם לדיכאון וגם לתסמיני מאניה ?תשובת מומחה תשובה
ד"ר דנה סלומי 07/11/2014 | 17:56פרפאנן היא תרופה ישנה עם הרבה תופעות לוואי. לדעתי מומלץ לקחת כדור אחד בלבד לשינה, כמו לוריוון או פשוט כדור שינה.יש סיכוי שלמיקטל, ציפרלקס ולוריוון יספיקו כדי לשמור אותך מאוזנת
ריפוי ממאניה דיפרסיה
אבי 06/08/2014 | 17:43שלום לכולם. אני מאובחן בסובל ממאניה דיפרסיה כבר 12 שנים. אני מנהל קבוצה בפייסבוק למתמודדים עם מאניה דיפרסיה, והתפתח בקבוצה דיון סוער לגבי הסוגיה הבאה : בהנחה ואדם מאובחן כסובל ממאניה דיפרסיה ועבר יותר ממחזור אחד של מאניה ודיפרסיה, האם ניתן להירפא בצורה מלאה מהמחלה. אני לא מתכוון לתקופות רמיסיה ארוכות, אלא לריפוי מלא מהמחלה, כך שניתן להמשיך בחיים נורמטיביים ללא צורך בתרופות וללא החשש מהתקף דיכאון או מאניה חוזרים. חלק מהאנשים בדיון טוענים שהפסיכיאטרים חלוקים בדיעותיהם בקשר לסוגיית הריפוי ושהוא אכן אפשרי - בעוד לפי מה שאני שמעתי,ראיתי,ביררתי ויודע עד כה - מאניה דיפרסיה זה לכל החיים, ואין כל אפשרות להחלים ממנה. הכצעקתה? האם ניתן להירפא ממאניה דיפרסיה? האם יש מחלוקת בנושא זה בין פסיכיאטרים? האם ישנם מאמרים, מחקרים מיקרי החלמה ידועים או כל מידע בנושא זה. אשמח גם לקישור למאמרים בנושא. תודה מראש, אבי.פתח בחלון חדשאפשר למחוק את התגובה הזו בבקשה?
ויקי 04/01/2022 | 10:18לא באלי בסוף שיראו את המספר שלי וידעו מי אנימאניה דיפרסיה
סו 06/03/2021 | 23:32הבת שלי,בת 34.5 לאחר הלידה השניה ,כשהילד היה בן חודש לערך התחילו הסימנים)(. היום בדיעבד)... אז,לא הבנו מה קורה .. הגיע אשפוז, גירושין,עזיבת מקום עבודה,קניות מופרזות ללא הכרה,דימיונות וכ"ו.. היום אחרי שנתיים לאחר כחצי שנה של צינון ויזרה למצב שפוי..ללא טיפול..וזאת בתיאום עם הרופא הפסיכיאטר המלווה .. שוב התקף קשה של פסיכוזה אשפוז,טיפול בכדורים לא אנושיים... ..ולה שני ילדים קטנים. האם מישהו יודע או שמע על טיפול אלטרנטיבי... יעיל וחזק שיחליף את הטיפול התרופתי המאמלל??? ורק מזיק???? עזרו לנו בבקשההיפומאניה
סיון 17/09/2020 | 03:49היפומאנית ...התחושה הכי טובהקבוצת פייסבוק - שאלה לאבי
בדוי 05/10/2016 | 22:04אבי אשמח לפרטי קבוצת הפייסבוק שאינך מנהל, אשמח להצטרף.טעיתי
דפי 12/08/2014 | 20:28אני לא יכולה למחוקכן בוודאי
אבי 12/08/2014 | 18:42הסודיות היא משום שלא כל אחד רוצה שכל החברים שלו בפייסבוק ידעו שהוא חולה במאניה דיפרסיה.מה הסודיות?
דפי 12/08/2014 | 18:37אפשר דרכך להצטרף?כניסה לפייסבוק שלי
אבי 12/08/2014 | 17:05דפי, אם התכוונת לפייסבוק שלי, לצורך הצטרפות לקבוצה הסודית, הפייסבוק שלי הוא innerthought@walla.com זו גם כתובת האי מייל שלי מכיון שהקבוצה סודית, ניתן להצטרף אליה רק אם חבר אחר בקבוצה מצרף אותך אליה.איך נכנסים לפייס שלך?
דפי 12/08/2014 | 16:58תודה.ומה עם אלה שלא חוו מאניות?
אנונימית 11/08/2014 | 12:12מה עם אלה החווים היפומאניות ודכאונות בלבד? האם לאחר טיפול פסיכותרפי וייצוב תרופתי יוכלו בעתיד להגיע לרמיסיה מלאה ולוותר על התרופות?תשובת מומחה דעה מקצועית
ד"ר דנה סלומי 10/08/2014 | 19:41שלום לכולם, מהנסין הקליני שלי, אם היה התקף אחד של מאניה בלבד, יש סיכוי לרמסיה מלאה ללא תרופות לטווח ארוך (לאחר יצוב עם תרופות לזמן מוגבל). אם היתה יותר מאפיזודה אחת של מאניה, הסיכוי לרמסיה מלאה הוא מאוד קלוש ולכן מומלץ טיפול תרופתי קבוע לכל החיים. יש לציין שאנשים שמוצאים תרופה שמתאימה להם ומייצבת אותם, ונוטלים אותה בקביעות, אחוז משמעותי מהם נשארים באיזון וחיים חיים מלאים.למען הסר ספק
אבי 06/08/2014 | 17:58אני התכוונתי לריפוי מלא. על זה כל הדיון. לא על שום סוגיה אחרת.בהמשך לשאלתו המעניינת של אבי
צביאל 06/08/2014 | 17:54הייתי מבקש ממי שירים את הכפפה ויספק תשובה מנומקת, להתחשב בין היתר בטשטוש מסוים הקשור למונחים בהם אנו משתמשים בבואנו לדון בעניין זה. כלומר להאיר את עינינו ביחס לשלושה רבדים אשר בשפה העברית אנו מרבים להשתמש בהם בהקשר זה: - החלמה - הבראה - ריפוי למשל, לפי מיטב ידיעתי אין כיום ריפוי מהמחלות הפסיכוטיות: סכיזופרניה, סכיזואפרטיב, מאניה-דפרסיה. אבל בהחלט תיתכן החלמה (שיקום משמעותי) שאפשר להיווכח בה בקרב מיליוני אנשים בכל העולם. בקשר למונח הביניים "הבראה" האמת היא שאני לא כל כך יודע מהי הגדרתו ואיפיוניו ואשמח להארה, הערה.
פרפנאן
מישהו 24/09/2015 | 18:15קבלתי פרפנאן 4 מ"ג עקב חרדות, ויש לי מס' שאלות 1) האם התרופה הנ"ל במינון זה עושה אותך איטי זומבי ו"מכהה" לך את החושים ומוריד לך את החשק ואת הרגשות כמו שאר האנטי פסיכוטיות? 2) מתי כדאי ליטול את התרופה? בוקר או ערב? 3) האם במינון כזה בכדי להוריד את החרדה צריך להמתין גם כן כמה שבועות עד לתחילת השפעת התרופה? או שזה השפעה מיידית במינון הזה? תודה מראש על המענה :)פתח בחלון חדשחוסר איזון כימי
יפית 22/10/2016 | 17:17אם מקבלים את התרופה במינונים כאלו נגד חרדות ונוטלים אותה מספר שנים ואחר כך מפסיקים האם הדופין חוסר למינון ההתחלתי כמו שהיה לפני הנטילה?תשובת מומחה תשובות
ד"ר דנה סלומי 28/09/2015 | 08:40פרפאנן היא תרופה אנטי פסיכוטית לטיפול בסכיזופרניה בנינון של 4 מ"ג היא עוזרת לחרדות אך עלולה לעייף. לכן מומלץ ליטול אותה בערב. התרופה מתחילה להשפיע תוך שבוע.