דלג לתוכן

מח עצם, מוח עצם (bone marrow)

לוקמיה
1 דקות קריאה

מח העצם הוא חומר הנמצא בחלקן הפנימי של העצמות, והוא אחראי על ייצור תאי הדם. מח העצם מכיל את תאי האב, שהם המקור למרכיבי הדם השונים – תאי דם לבנים, תאי דם אדומים, וטסיות הדם. מח העצם פועל כל הזמן לייצור של תאי דם חדשים כדי להחליף את התאים שהתיישנו.

תרומת מח עצם נדרשת במקרים בהם מח העצם לא עובד או כאשר ישנה פגיעה בייצור של אחד ממרכיבי הדם, כמו גם כאשר ישנה חדירה של תאי סרטן ממאירים למח העצם, שבעצם תופסים את מקומו.

השתלת מח עצם עצמית היא השתלת תאי האב במטרתה להציל את מח העצם מנזקי הכימותרפיה שמטופלים צריכים לעבור במחלות כמו מיאלומה ולימפומות שונות. השתלה של מח עצם מתורם, לעומת זאת, נדרשת במקרים של לוקמיה חריפה ובחולים הסובלים ממחלות המטולוגיות שאינן מגיבות לכימותרפיה פשוטה. במקרים אלו, תאי האב של התורם, בשונה מתאי האב של החולה, מסוגלים להרוס את התאים הממאירים. כאשר יש צורך בתרומת מח עצם, האנשים המתאימים לכך הם ברוב המקרים קרובי משפחה, משום שהרכב הדם שלהם דומה יותר. לעיתים לא ניתן למצוא קרוב משפחה עם הרכב דם מתאים ואז יש לפנות למאגר מח העצם למציאת תורם זר.

ישנן שני דרכים לאיסוף של מח העצם: ניתן לקחת אותו מתוך מחזור הדם, בתהליך שנעשה באופן דומה לעירוי דם, או על ידי הוצאה של מח העצם מעצמות האגן, תהליך שנעשה תחת הרדמה, ובמהלכו מוחדרת מחט אל מרכז העצם.

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר אינה צורן רוזנטל
ד"ר אינה צורן רוזנטל המטולוגיה
מנהלת שירות פנימי המטולוגי ברמב"ם. מומחית ברפואה פנימית, בהמטולוגיה ובקרישת דם
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד

שאלות מתוך פורום סרטן הלבלב

בניהול ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו